Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Ακόμη ένα βήμα για τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και τη διάχυσή του στο σχήμα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης -σε μια εξαιρετικά ρευστή και οιονεί προεκλογική περίοδο- γίνεται σήμερα και αύριο στην “Αθηναΐδα”, όπου θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, που προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2015.

 

Παρά την επίκληση που θα κάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ενότητα και το δείπνο συσπείρωσης που θα παραθέσει το βράδυ σε όλους τους διατελέσαντες βουλευτές του Κινήματος, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και οι επιφυλάξεις για το προωθούμενο εγχείρημα δεν έχουν υποχωρήσει.

 

Αναμένεται μάλιστα να εκφραστούν είτε μέσω ηχηρών απουσιών, όπως πιθανότατα αυτή του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, είτε με τις τυπικές παρουσίες άλλων κορυφαίων στελεχών, παπανδρεϊκών και άλλων (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Θάνος Μωραΐτης, Φίλιππος Σαχινίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης), που θα παραστούν μεν αλλά διατηρούν στο ακέραιο τις πολιτικές τους διαφωνίες με τη βενιζελικής έμπνευσης απόπειρα να τεθεί το ΠΑΣΟΚ σε δεύτερη μοίρα και να μετατραπεί σε συνιστώσα ενός φορέα με «θολό πολιτικό στίγμα» και με «συγκολλήσεις κορυφής».

 

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος κάθε άλλο παρά συμμερίζεται τις φωνές διαμαρτυρίας εκ μέρους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη εγκύκλιος της Χαριλάου Τρικούπη, με την οποία έβαλε οριστικά τέλος στο ενδεχόμενο διεξαγωγής συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, όπως ζητούσαν εκατοντάδες στελέχη και μέλη του Κινήματος. Επιπροσθέτως, το μήνυμα που εκπέμπουν οι ίδιοι κύκλοι είναι «προχωράμε με όσους επιθυμούν», κάτι που υποδηλώνει τη διάθεση ότι οι αμφίθυμοι -μηδέ εξαιρουμένου του κ. Παπανδρέου- μπορούν να παραμερίσουν…

 

Ενθερμοι υποστηρικτές

 

Στον αντίποδα, ένθερμοι υποστηρικτές της ίδρυσης της Δημοκρατικής Παράταξης εμφανίζονται σχεδόν όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και μεταξύ αυτών είναι οι Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Μανιάτης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Εύη Χριστοφιλοπούλου και ακόμη οι «προεδρικοί» Χρήστος Πρωτόπαπας, Δημήτρης Καρύδης, Παναγιώτης Ρήγας κ.ά.

 

Αρνητική τροπή για τους σχεδιασμούς της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη, που επιχειρεί να εμφανίσει την πρωτοβουλία της ως διεύρυνση και συμπαράταξη δυνάμεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αποτελεί η -μάλλον αναμενόμενη- απόφαση της ΔΗΜΑΡ (βλέπε ρεπορτάζ σελ. 6) να κόψει και επισήμως τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι η σύμπλευσή του με τη Ν.Δ. δεν είναι συγκυριακή.

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του θα τονίσει σήμερα ότι ο στόχος είναι η δημιουργία ενός τρίτου προοδευτικού πόλου -χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς- που θα παίζει καθοριστικό ρόλο στα νέα πολιτικά δεδομένα των κυβερνήσεων συνεργασίας.

 

Θα επιτεθεί τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ και ως προτεραιότητα θα προσδιορίσει τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της «εθνικής προσπάθειας», ενώ θα καλέσει σε εκλογική εγρήγορση υπό τον ορατό κίνδυνο πρόωρων εκλογών την επόμενη άνοιξη ή και νωρίτερα.

 

Scroll to top