galactic

01/11/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνες για τη συντριβή του Virgin Galactic

Συντρίμμια το διαστημικό σκάφος με έναν νεκρό, σμπαράλια τα νεύρα του ψύχραιμου -φαινομενικά- Ρίτσαρντ Μπράνσον, του μεγάλου αφεντικού της Virgin. «Θα διασφαλίσουμε ότι το όνειρο συνεχίζεται» δηλώνει απτόητος .
      Pin It

Άδοξο τέλος, με έναν νεκρό κι έναν σοβαρά τραυματία, είχε η δοκιμαστική πτήση του διαστημικού σκάφους Virgin Galactic, που συνετρίβη στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια. Ομάδα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ (NTSB) καταφτάνει στο σημείο του δυστυχήματος για να διερευνήσει τα αίτια της συντριβής. Βλέποντας τα πανάκριβα σχέδιά του για διαστημικά ταξίδια να υφίστανται βαρύ και συνάμα αιματηρό πλήγμα, το μεγάλο αφεντικό της Virgin, o Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, έσπευσε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή. «Κανείς δεν υποτιμά τους κινδύνους από τα ταξίδια στο διάστημα… Το χρωστάμε στους πιλότους μας να μάθουμε τι πήγε στραβά κι όταν το βρούμε, αν μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε, θα διασφαλίσουμε ότι το όνειρο συνεχίζεται» δήλωσε απτόητος ο Μπράνσον. Ο ίδιος κι οι συνέταιροί του «έχουν καταπιαστεί με ένα ενδελεχές δοκιμαστικό πρόγραμμα εδώ και πολλά χρόνια, στο οποίο η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα» τόνισε ο διάσημος πολυεκατομμυριούχος και φανατικός (στα όρια της εμμονής) λάτρης της αεροναυπηγικής, στέλνοντας τις ευχές του στις οικογένειες των θυμάτων.

Από άγνωστη αιτία το Virgin Galactic συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του την Παρασκευή, με αποτέλεσμα ο ένας πιλότος να χάσει τη ζωή του κι ο δεύτερος να τραυματιστεί σοβαρά. Η Virgin έτρεφε ελπίδες να εγκαινιάσει τις εμπορικές του πτήσεις το 2015, έχοντας ήδη κρατήσει… ρεζερβέ πάνω από 700 θέσεις τολμηρών και κυρίως πλούσιων εθελοντών, που πλήρωσαν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 250.000 δολαρίων το κεφάλι προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στα όρια του διαστήματος. Ο Μπράνσον θα είναι μεταξύ των επιβατών της πρώτης πτήσης.

Τα συντρίμμια του διαστημικού σκάφους έχουν διασκορπιστεί σε μεγάλη έκταση της ερήμου Μοχάβε, βορειοανατολικά του Λος Αντζελες. Η αστυνομία έχει αποκλείσει το σημείο του δυστυχήματος, καθώς υπάρχουν φόβοι πως ορισμένα κομμάτια θα μπορούσαν να εκραγούν. Ηταν η πρώτη δοκιμαστική πτήση του διαστημικού σκάφους εδώ και εννιά μήνες. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία SpaceShipTwo κάνει λόγο για «σοβαρή ανωμαλία» μετά την εκτόξευσή του. Αργότερα έγινε γνωστό πως χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ένα νέο τύπο καυσίμων, ο οποίος είχε περάσει από εκτενείς δοκιμές στο έδαφος.

Πρόκειται για σοβαρό πισωγύρισμα των προσπαθειών της Virgin Group και του ιδρυτή της, που ευελπιστούν να πρωτοπορήσουν στον τομέα του διαστημικού τουρισμού, εννοείται με το αζημίωτο. Η εμπιστοσύνη όμως είναι το παν και το δυστύχημα σίγουρα δεν θα μεγαλώσει τη μακρά λίστα ζάπλουτων πελατών, που περίμεναν με ανυπομονησία να έρθει η σειρά τους να ταξιδέψουν στο διάστημα.

 

Βίκυ Καπετανοπούλου

 

efsyn.gr  

Scroll to top