Mall-Kiriaki-argia-diadilosi

02/11/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Συγκεντρώσεις την Κυριακή αντί για ανοιχτά καταστήματα

Στην Ερμού εκατοντάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κλείνοντας με απεργιακά μπλοκ, τις εισόδους καταστημάτων. Μία μικρή πορεία διαμαρτυρίας έγινε στο εμπορικό κέντρο Mall. Ένταση στη Θεσσαλονίκη, τραυματίστηκε μία κοπέλα από την επίθεση των ΜΑΤ .
      Pin It

Την αντίθεσή τους στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, εξέφρασαν σήμερα εμποροϋπάλληλοι και πολίτες στην Αθήνα. Από νωρίς το πρωί, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι και στην οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας, κρατώντας πανό, φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας φυλλάδια στους διερχόμενους.

Στην Ερμού εκατοντάδες άνθρωποι πήραν μέρος στη συγκέντρωση, κλείνοντας με απεργιακά μπλοκ, τις εισόδους καταστημάτων, πολλά από τα οποία ήταν με κατεβασμένα ρολά.  Στο Mall, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν μία μικρή πορεία διαμαρτυρίας εντός του εμπορικού κέντρου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, παραβρέθηκε στην απεργιακή συγκέντρωση στο Μαρούσι και έκανε την εξής δήλωση: «Η κυβερνητική απόφαση για κατάργηση της «Κυριακής-αργίας» ωφελεί για μια ακόμα φορά μόνο τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές εμπορικές αλυσίδες. Ζημιώνει όχι μόνο τους εμποροϋπαλλήλους, που τους αναστατώνει την οικογενειακή και προσωπική ζωή και τους διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δεν μπορούν οικονομικά και λειτουργικά να ανταποκριθούν σε αυτό το μέτρο και οδηγούνται σε μαζικά νέα λουκέτα, αυξάνοντας έτσι και την ανεργία. Αυτά που λείπουν από τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους νέους για να ψωνίσουν, δεν είναι οι πρόσθετες ώρες και ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά τα χρήματα…»

Mall-Kiriaki-argia«Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων που δοκίμασαν τις Κυριακές, δεν κατάφερε να καλύψει ούτε τα βασικά έξοδα λειτουργίας. Ο κόσμος βγήκε για βόλτα και όχι ψώνια» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΛΕ), που έχει κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία.

Σημειώνεται επίσης πως «με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που απασχολούν το 80% των εμποροϋπαλλήλων) θα πολλαπλασιαστούν, η ανεργία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και οι ήδη εργαζόμενοι θα γίνουν ακόμα πιο λάστιχο και με μισθούς εξαθλίωσης, απλά και μόνο για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων εμπορικών ομίλων σε συνθήκες κρίσης και βαθιάς ύφεσης. Οι εργαζόμενοι θα αποστερηθούν οριστικά και των στοιχειωδών δικαιωμάτων στην ξεκούραση, στην υγεία, στον ελεύθερο χρόνο, στην οικογένεια, στην ποιότητα ζωής, στη συμμετοχή στην κοινωνική δράση» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική.

 

Ένταση στη Θεσσαλονίκη

Αντίθετα, ένταση σημειώθηκε έξω από πολυκατάστημα στη Θεσσαλονίκη, όταν δυνάμεις των ΜΑΤ κατέστειλαν τη διαμαρτυρία του Συντονισμού της δράσης ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Η αστυνομία προχώρησε σε μία προσαγωγή, ενώ μια κοπέλα τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι (έπαθε κάταγμα) από την επίθεση των ΜΑΤ, και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

Η συγκέντρωση μεταφέρθηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα του Λευκού Πύργου, με αίτημα να αφεθεί ελεύθερος ο προσαχθείς, όπως και έγινε λίγη ώρα αργότερα. Στη Θεσσαλονίκη ο Συντονισμός δράσης και η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησαν συγκέντρωση με συνθήματα και μοίρασμα ανακοινώσεων στο κέντρο της πόλης και ολιγόλεπτο αποκλεισμό ενός πολυκαταστήματος στην οδό Τσιμισκή.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top