galactic

03/11/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Πρόωρη ενεργοποίηση συστήματος η αιτία συντριβής του Virgin Galactic

Δεν σημειώθηκε έκρηξη στο τουριστικό διαστημόπλοιο της Virgin Galactic που συνετρίβη με αποτέλεσμα ο ένας πιλότος να χάσει τη ζωή του κι ο δεύτερος να τραυματιστεί σοβαρά, αλλά γιατί ενεργοποιήθηκε νωρίτερα το σύστημα, το οποίο περιστρέφει τις πτέρυγές του, ώστε να προσγειώνεται με ασφάλεια, αποφάνθηκαν οι εμπειρογνώμονες.
      Pin It

Η έρευνα σχετικά με τα αίτια της συντριβής του τουριστικού διαστημοπλοίου της Virgin Galactic, την περασμένη εβδομάδα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενεργοποιήθηκε νωρίτερα το σύστημα του σκάφους, το οποίο περιστρέφει τις πτέρυγές του προς τα πάνω σε γωνία 65 μοιρών- στη θέση αυτή τα φτερά δημιουργούν μια ισχυρή οπισθέλκουσα δύναμη και μειώνουν την ταχύτητα καθόδου για λόγους ασφάλειας- όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών.

Οι εμπειρογνώμονες εντόπισαν ανέπαφες τις δεξαμενές καυσίμων και τον κινητήρα του διαστημοπλοίου, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν σημειώθηκε έκρηξη, δήλωσε ο εκτελών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Κρίστοφερ Χαρτ σε συνέντευξη Τύπου στην Μοχάβε της Καλιφόρνιας, κοντά στον τόπο της συντριβής του.

Το διαστημόπλοιο της Virgin Galactic, της εταιρείας του Ρίτσαρντ Μπράνσον, συνετρίβη στη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο κυβερνήτης του και να τραυματιστεί σοβαρά ο συγκυβερνήτης.

Βλέποντας τα πανάκριβα σχέδιά του για διαστημικά ταξίδια να υφίστανται βαρύ και συνάμα αιματηρό πλήγμα, το μεγάλο αφεντικό της Virgin, o πολυεκατομμυριούχος Μπράνσον, έσπευσε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή. Ο ίδιος κι οι συνέταιροί του «έχουν καταπιαστεί με ένα ενδελεχές δοκιμαστικό πρόγραμμα εδώ και πολλά χρόνια, στο οποίο η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα» τόνισε ο διάσημος πολυεκατομμυριούχος και φανατικός (στα όρια της εμμονής) λάτρης της αεροναυπηγικής, στέλνοντας τις ευχές του στις οικογένειες των θυμάτων.

Η Virgin έτρεφε ελπίδες να εγκαινιάσει τις εμπορικές του πτήσεις το 2015, έχοντας ήδη κρατήσει… ρεζερβέ πάνω από 700 θέσεις τολμηρών και κυρίως πλούσιων εθελοντών, που πλήρωσαν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 250.000 δολαρίων το κεφάλι προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στα όρια του διαστήματος.

Πρόκειται για σοβαρό πισωγύρισμα των προσπαθειών της Virgin Group και του ιδρυτή της, που ευελπιστούν να πρωτοπορήσουν στον τομέα του διαστημικού τουρισμού, εννοείται με το αζημίωτο. Η εμπιστοσύνη όμως είναι το παν και το δυστύχημα σίγουρα δεν θα μεγαλώσει τη μακρά λίστα ζάπλουτων πελατών, που περίμεναν με ανυπομονησία να έρθει η σειρά τους να ταξιδέψουν στο διάστημα.

 

efsyn.gr

Scroll to top