redloan

03/11/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κούρεμα 30% για τα στεγαστικά δάνεια τάζει η κυβέρνηση

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «σπάσουν» σε δύο τμήματα και να αποπληρώνονται ανάλογα με την τρέχουσα –μειωμένη- αξία των ακινήτων  και  όχι την αξία που είχαν όταν αυτά αγοράστηκαν και δόθηκε το δάνειο. Κατατέθηκε από το Ν. Δένδια η ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης .
      Pin It

Θέμα μαζικών ρυθμίσεων για χιλιάδες στεγαστικά δάνεια αξίας άνω των 27 δισ. ευρώ που σήμερα δεν αποπληρώνονται «ανοίγει» πλέον η κυβέρνηση μέσω του απερχόμενου υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Δένδια, την ίδια ημέρα που «κλείνει» η περιβόητη ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια που κατατέθηκε στη Βουλή ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης, που συζητείται από το πρωί της Δευτέρας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με βάση τον σχεδιασμό που έχει ήδη κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «σπάσουν» σε δύο τμήματα και να αποπληρώνονται ανάλογα με την τρέχουσα –μειωμένη- αξία των ακινήτων  και  όχι την αξία που είχαν όταν αυτά αγοράστηκαν και δόθηκε το δάνειο.

Οι λύσεις που εξετάζονται είναι δύο. Είτε να γίνει νέα εκτίμηση της αξίας του στεγαστικού δανείου η οποία θα συμπεριλάβει μια πτώση της τάξης του 30-35% την τελευταία 6ετία-7ετία που έχει συντελεστεί στις αξίες των ακινήτων, είτε να γίνει ένα «οριζόντιο» κούρεμα  30% στα στεγαστικά δάνεια προκειμένου να αρχίσουν να αποπληρώνονται.

Ένα τμήμα περίπου 30% του σημερινού δανείου θα μεταφερθεί στο μέλλον ώστε να αντιμετωπιστεί μετά από 10-15 χρόνια και το υπόλοιπο τμήμα που αντιστοιχεί στην τρέχουσα αξία του ακινήτου να συνεχίσει να αποπληρώνεται με τους σημερινούς όρους.

Το τμήμα του δανείου που θα μεταφερθεί στο μέλλον για αποπληρωμή ή οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση (π.χ διαγραφή ή εκ νέου πληρωμή αν ανέβουν οι αξίες των ακινήτων) δεν θα καθίσταται υπερήμερο δεν θα βαρύνεται από τόκους ενώ το πιστωτικό ίδρυμα θα σχηματίζει ειδική απαίτηση για αυτό.

 

Άτυπες συναντήσεις

Ήδη σύμφωνα με το Ν. Δένδια έχουν υπάρξει άτυπες συναντήσεις με δύο συστημικές τράπεζες για το θέμα, ωστόσο ο συνολικός χειρισμό του θεωρείται δύσκολος και βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Στο μεταξύ κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και τη δυνατότητα διευθέτησή τους υπό ενιαίο τρόπο με τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο (εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία).

Η κατάθεση του νομοσχέδιου γίνεται με την «ανοχή» της τρόικας η οποία εξακολουθεί να έχει διαφωνίες ειδικά ως προς το τμήμα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων.

Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα «κουρέματος» μέχρι και 50% σε τραπεζικά δάνεια τα οποία έχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ αφορά επίσης αγρότες (κόκκινα δάνεια Αγροτικής τράπεζας) και επιχειρήσεις που έχουν λάβει δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Εκτιμάται ότι αφορά σε περίπου 180.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ωστόσο τον τελικό λόγο για το πόσοι θα επωφεληθούν και για το είδος των ρυθμίσεων το έχουν αποκλειστικά οι τράπεζες.

 

Δείτε το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια  ΕΔΩ

 

Βασίλης Γεώργας

efsyn.gr  

Scroll to top