mathitesdromos

03/11/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

«Κύμα» καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα

Αναβρασμός παρατηρείται στα σχολεία της χώρας. Οι μαθητές προχωρούν σε καταλήψεις διαμαρτυρόμενοι για την Τράπεζα Θεμάτων, τις συγχωνεύσεις τμημάτων και τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση. Πως αντιδρά ο υπουργός Παιδείας.
      Pin It

Εκατοντάδες είναι τα σχολεία σε ολόκληρη την Αττική αλλά και την επικράτεια, που βρίσκονται υπό κατάληψη.

Σε σελίδα του facebook με τίτλο «Πανελλήνια κατάληψη, όχι στο νέο σύστημα» αναρτήθηκε ένας μεγάλος κατάλογος σχολείων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις σήμερα Δευτέρα.

Στο πλαίσιο των κινητοποίησεών τους μαθητές οργάνωσαν μέσω του facebook πορεία στο κέντρο της Αθήνας με σύνθημα: «Διαδώστε το, όλοι μαζί μπορούμε, δεν πρέπει να τους αφήσουμε να παίζουν με το μέλλον μας, να μας κάνουν πειραματόζωα και μηχανές αποστήθισης».

«Αυτή η κατάληψη, δεν γίνεται λόγω της τεμπελιάς των μαθητών. Γίνεται με στόχο την βελτίωση της εκπαίδευσης και όχι την διακοπή της» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε κείμενο που ανήρτησαν οι μαθητές Λυκείου της περιφέρειας.

Σημειώνεται ότι από την περυσινή χρονιά ισχύει εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία, οι ώρες που χάνονται εξαιτίας των καταλήψεων κι εφόσον αυτές οι τελευταίες ξεπερνούν σε διάρκεια τις τρεις ημέρες αναπληρώνονται με την παράταση του σχολικού έτους κατά το χρονικό διάστημα των διακοπών του Πάσχα.

Θεσσαλονίκη

Περισσότεροι από χίλιοι μαθητές συμμετείχαν το απόγευμα της Δευτέρας, στη μεγάλη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο «νέο σχολείο», που κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Πάτρα

Περίπου 1000 μαθητές από σχολεία της Πάτρας που τελούν υπό καθεστώς κατάληψης πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας χθες το πρωί στο κέντρο της πόλης και κατέληξαν στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αχαίας.

Δηλώσεις του υπουργού Παιδείας

«Σήμερα το πρωί άρχισε ένα κύμα καταλήψεων στα σχολεία. Ενημερώθηκα ότι ο αριθμός δεν είναι μικρός. Επίσης, με ενημέρωσαν ότι αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή ενόψει του ορόσημου του Πολυτεχνείου. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις κινητοποιήσεις. Όμως, υπάρχει ένα άλλο θέμα που έχει να κάνει με τα αναλυτικό διδακτικό πρόγραμμα μέσα στο έτος. Είναι μισός μήνας διδακτικού έτους μέχρι το Πολυτεχνείο. Αν η κατάληψη επεκταθεί τι γίνεται; Η ύλη που θα πάει; Υπάρχει νόμος που προβλέπει τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Σε μία δύσκολη χρονιά ξεκινάει μία σειρά κινητοποιήσεων που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που πρέπει να πάρουν οι μαθητές από το σχολείο, αυτό που πρέπει να διδάξουν οι καθηγητές. Μου είπαν για περίπου 500 σχολεία. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο δεν με ενδιαϕέρει. Πρέπει να αναλογιστούμε τι πρόβλημα δημιουργείται στα παιδιά και τη μαθητική κοινότητα. Υπάρχει προεδρικό διάταγμα που ρυθμίζει τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος

 

efsyn.gr  

 

 

Scroll to top