Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη
Πάνω από 60.000 τόνοι κρέατος ιπποειδών διοχετεύτηκαν στην Ευρωπαϊκή Αγορά το 2012. Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει από το 2008 να μην κρατάνε επίσημα στοιχεία για τη διακίνηση της συγκεκριμένης κατηγορίας κρέατος.
Γεγονός που θολώνει ακόμη περισσότερο την ήδη βαριά ατμόσφαιρα. Eτσι, οι πρόσφατες μετρήσεις βασίζονται στις εισαγωγές και εξαγωγές αλογίσιου κρέατος και όχι στα επίσημα στοιχεία που δίνει κάθε χώρα, όπως γίνεται με άλλα προϊόντα. Παρόλα αυτά τα συγκεκριμένα στοιχεία αποτελούν μια πολύ καλή ένδειξη για το μέγεθος του θέματος. Στην κατηγορία του κρέατος ιπποειδών ανήκει το κρέας που προέρχεται από ζώα μοιάζουν με το άλογο όπως τα μουλάρια, τα γαϊδούρια, φυσικά τα ίδια τα άλογα κτλ.
Η μεγαλύτερη κατανάλωση γίνεται στην Ιταλία και την Γαλλία. Οι δύο χώρες εισάγουν συνολικά τα 2/3 κρέατος ιπποειδών που διοχετεύονται στην ευρωπαϊκή αγορά. Ως μεγαλύτερος εξαγωγέας φαίνεται το Βέλγιο με 173 εκ. κιλά, ακολουθεί η Πολωνία με 96 εκ. κιλά, η Ρουμανία με 49 εκ. κιλά και η Γαλλία με 48 εκ. κιλά. Εδώ στη Βρετανία, από τον Ιανουάριο ώς τον Νοέμβριο του 2012 εξήχθησαν 4 εκ κιλά κρέατος ιπποειδών .
Και η Ελλάδα εισαγωγέας κρέατος ιπποειδών
Σύμφωνα την Eurostat αλλά και πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, στην Ελληνική αγορά, φαίνεται να έχουν διοχετευθεί συνολικά 74.300 κιλά κρέατος ιπποειδών. Τα περισσότερα από αυτά εισήχθησαν από τη Βουλγαρία ( 34.300), την Ισπανία (24.000) και τη Ρουμανία (15.900). Τα επιπλέον 100 κιλά κατέληξαν στη χώρα μας από την Ιταλία.
Αν και δεν έχει διευκρινιστεί, τουλάχιστον για την ώρα, η νομιμότητα διακίνησης, το σίγουρο είναι ότι το εμπόριο των συγκεκριμένων προϊόντων είναι πολύ πιο μεγάλο από ό,τι θα φανταζόταν ακόμη κι ο πιο υποψιασμένος καταναλωτής. Ετσι είναι σχεδόν βέβαιο ότι μέχρι στιγμής γνωρίζουμε πολύ λίγα για το τι ακριβώς συμβαίνει.
Το μεγάλο πρόβλημα της διακίνησης του κρέατος αυτού φαίνεται να δημιουργείται από τους μεσάζοντες, οι οποίοι έχουν βρει τρόπους να αγοράζουν αλογίσιο κρέας, να το βαφτίζουν βοδινό, να περνάνε τους υγειονομικούς ελέγχους κάθε χώρας και τελικά να το διοχετεύουν στην αγορά. Από το σκάνδαλο δεν έχει ξεφύγει ακόμη και η μεγαλύτερη εταιρεία παρασκευής τροφίμων παγκοσμίως, η Nestle. Η ελβετική εταιρεία αναγκάστηκε χθες να αποσύρει προϊόντα της από την Ισπανία και την Ιταλία, καθώς εντοπίστηκαν σε αυτά ίχνη αλογίσιου κρέατος.