Pin It

Του Μ. Μορφονιού

Τι μας έμαθε ο Γερμανός τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας; Οτι και στο ποδόσφαιρο μπορείς να κάνεις θαύματα, αρκεί ο αντίπαλός σου να μην βάλει γκολ!

 

Η συνταγή του Οτο Ρεχάγκελ παραμένει διαχρονική, ιδιαίτερα όταν οι ελληνικές ομάδες κοντράρονται με θεωρητικά (και… οικονομικά) ανώτερους αντιπάλους, όπως αυτοί που συναντούν στο Τσάμπιονς Λιγκ.

 

Από το 2004 μέχρι τώρα, η Ελλάδα έχει ασχοληθεί με την παραγωγή αμυντικών, οι οποίοι κάνουν καριέρα στο εξωτερικό. Εναν από αυτούς τον βλέπαμε χθες με τη φανέλα των άλλων, αφού ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν από τους καλύτερους παίκτες της Σάλκε, ενώ ένας άλλος, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, βρισκόταν στην εξέδρα και παρακολούθησε την αναμέτρηση.

 

Ο Ζαρντίμ, εκφράζοντας την πορτογαλική σχολή, προσάρμοσε τον Ολυμπιακό σε αυτό το μοντέλο και με τις τριάδες των παικτών προσπάθησε να εξουδετερώσει τους αντιπάλους: Δεξιά Τοροσίδης, Μανιάτης, Μασάντο, αριστερά Χολέμπας, Γκρέκο, Αμπντούν και στον άξονα ο Μοντέστο μπροστά από τον Μανωλά και τον Σιόβα.

 

Τι αποδείχτηκε; Οτι η «βιομηχανία» της άμυνας μπορεί να χάσει, όταν τα «ανταλλακτικά» της επίθεσης δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν, σε περίπτωση που κάτι στο πλάνο δεν πάει καλά.

 

Με την Μονπελιέ τα κατάφερε δύο φορές ο Ολυμπιακός και γι' αυτό τον λόγο συνεχίζει στο Γιουρόπα Λιγκ. Χθες, όμως, δεν μπόρεσε να επαναλάβει το ίδιο, ακόμη και όταν ο Ζαρντίμ ρισκάρισε και έβαλε μέσα και τον Τζιμπούρ αντί του Μήτρογλου και τον Ιμπαγάσα στη θέση του Μοντέστο.

 

Από τον νόμο του τζόγου ήταν δύσκολο να κάτσει τρίτη φορά η μπίλια στο κόκκινο, αλλά σημασία έχει ότι ο Ολυμπιακός έμαθε να στέκεται και εκτός έδρας. Πρέπει, όμως, να βρει τον τρόπο να γίνεται και εκείνος απειλητικός.

 

Η Σάλκε έκανε πάνω από 25 τελικές προσπάθειες, ενώ οι ερυθρόλευκοι έφτασαν τις πέντε με έξι, κάτι που σημαίνει ότι δεν ήταν και πολλές οι πιθανότητες για να επιστρέψουν και πάλι με το τρίποντο.

 

Αυτή τη φορά τα τελευταία 90 λεπτά του αγώνα με την Αρσεναλ θα βρουν αδιάφορο και τον Ολυμπιακό. Τις δύο προηγούμενες δεν είχαν κίνητρο οι παίκτες του Βενγκέρ, αλλά τώρα ούτε και οι κόκκινοι θα μπορούν να επιδιώξουν το κάτι παραπάνω.

 

Καμία σημασία δεν θα έχει ποιος θα αντικαταστήσει στο αριστερό άκρο τον Χολέμπας που συμπλήρωσε τρεις κίτρινες, αλλά η εμπειρία του Τσάμπιονς Λιγκ δεν πάει ποτέ χαμένη.

 

Ο Ολυμπιακός διαθέτει νέα ομάδα και, μένοντας στα μισά της διαδρομής, θα χρειαστεί πιο ουσιαστική ενίσχυση σε κάποιες θέσεις για να μπορεί να κάνει ολόκληρη τη δουλειά και στην επίθεση. Να μαρκάρεις με περισσότερους είναι εύκολο, αλλά το να βγαίνεις στην επίθεση με λιγότερους δεν έχει κανένα νόημα.

 

Η ποδοσφαιρική πραγματικότητα σε καταδικάζει από χέρι. Γι' αυτό και στην πορεία του Γιουρόπα Λιγκ ο προπονητής οφείλει να διορθώσει τη χτυπητή ατέλειά του! Διαφορετικά, η βιομηχανία δεν θα μπορεί να αποφέρει άλλα κέρδη!

 

Scroll to top