Pin It

Του Μιχάλη Ψύλου

 

Την πρώτη φορά «πυροβόλησε» ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η συμβουλή μου προς τους Ιταλούς είναι να μην κάνουν το ίδιο λάθος εκλέγοντας ξανά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι», φέρεται να δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στο ιταλικό περιοδικό «Εσπρέσο».

 

Την ομοβροντία συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε σε συνέντευξή του στη σοσιαλδημοκρατική «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». «Αν και δεν μετέχουμε στην ιταλική προεκλογική εκστρατεία, πρέπει να πούμε ότι η επόμενη ιταλική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τη φιλοευρωπαϊκή πορεία και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Βεστερβέλε, καλώντας βέβαια εμμέσως τους Ιταλούς να καταψηφίσουν τον καβαλιέρε.

 

Για να μην υπάρχει η παραμικρή «παρεξήγηση» βγήκε και ο Ρούπρεχτ Πόλεντς, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής και ανώτατο στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Μέρκελ και είπε: «Η Ιταλία χρειάζεται πολιτικούς ηγέτες που να βλέπουν στο μέλλον και ο Μπερλουσκόνι σίγουρα δεν είναι ένας από αυτούς».

 

Αν και το savoir vivre επιβάλλει ακόμη και στους ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων να μην επεμβαίνουν στις εκλογές που διεξάγονται σε μια ξένη χώρα, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για τους Γερμανούς πολιτικούς.

 

Ακόμη και το περιοδικό «Σπίγκελ» παραδέχεται ότι «το άγχος είναι εμφανές στα σχόλια των Γερμανών πολιτικών και αυτό λόγω της εκπληκτικής ανόδου του 76χρονου Μπερλουσκόνι στις δημοσκοπήσεις που απειλεί να κερδίσει μια τέταρτη θητεία στην πρωθυπουργία».

 

Αντιγερμανισμός 

 

Αυτό που ενοχλεί τρομερά το Βερολίνο είναι ο αντιγερμανισμός ενός σημαντικού τμήματος της ιταλικής Δεξιάς, που εκφράζεται μέσω του Μπερλουσκόνι. Ο καβαλιέρε εκφράζει τα συμφέροντα ενός τμήματος της ιταλικής οικονομικής ελίτ, που βλέπει ότι η Γερμανία προσπαθεί να την υποτάξει. Ο Μπερλουσκόνι αποδίδει μάλιστα όλα τα «κακά» στη «γερμανοκεντρική» πολιτική. «Η κυβέρνηση Μόντι αποδέχτηκε τη γερμανοποίηση της ιταλικής πολιτικής και έκανε τη χώρα προτεκτοράτο της Γερμανίας».

 

Ο καβαλιέρε δεν διστάζει μάλιστα να μιλά ακόμη και για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ. «Αν η Γερμανία δεν πειστεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να τυπώσει χρήμα, αν τα επιτόκια δεν πέσουν, αν δεν μπορούμε να βρούμε χρηματοδότηση, τότε θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε το ευρώ, ακόμη και αν αυτό θα υπονόμευε την ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Αναμφίβολα, ο Μπερλουσκόνι κατάφερε χάρη στα δισεκατομμύριά του να αναδειχθεί στον πιο επιτυχημένο πολιτικό της γενιάς του. Ποτέ δεν έκρυψε τη συμπάθειά του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και μαζί με τη Βρετανία είχε ταχθεί υπέρ του αμερικανικού πολέμου στο Ιράκ. Τώρα έβγαλε από τη φαρέτρα του τη ρητορεία κατά της λιτότητας και έχει καταφέρει να πείσει πολλούς συμπατριώτες του. Οι τελευταίες προεκλογικές δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο κεντροδεξιός συνασπισμός υπό τον Μπερλουσκόνι υπολείπεται μόλις πέντε εκατοστιαίων μονάδων από τον κεντροαριστερό συνασπισμό του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι. Αν και η διαφορά είναι σημαντική, δεν είναι και αβυσσαλέα.

 

Θα επιστρέψει τον φόρο

 

Ο Μπερλουσκόνι ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις χάρη στην υπόσχεση που έδωσε ότι, αν εκλεγεί, θα καταργήσει αμέσως τον αντιλαϊκό φόρο ακίνητης περιουσίας για την πρώτη κατοικία (γνωστό ως IMU), που επέβαλε η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι. Ο καβαλιέρε υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα επιστρέψει αμέσως στους Ιταλούς φορολογούμενους τον σχετικό φόρο που κατέβαλαν το προηγούμενο έτος. «Η συνεχής άνοδος του Μπερλουσκόνι στις δημοσκοπήσεις δείχνει ότι αξιοποιεί την εθνική κόπωση των συμπατριωτών του εναντίον των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μόντι» όπως αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα «Ατλάντικο».

 

Τα υπόλοιπα κόμματα έκαναν φυσικά λόγο για απόπειρα εξαγοράς της ψήφου των Ιταλών,αλλά ο καβαλιέρε απτόητος συνεχίζει να ψαρεύει σε θολά νερά σε μια χώρα βυθισμένη τέταρτη φορά σε ύφεση από το 2001

 

 

 

Scroll to top