Pin It

ΙΣΠΑΝΙΑ Η διαφθορά, στην οποία εμπλέκεται και ο πρωθυπουργός, και η λιτότητα δημιούργησαν τεράστιες διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις, σε ένα κίνημα όπου οι πολίτες προσδιορίζονται σαν το γνωστό θαλασσινό… φαινόμενο

 

Της Ελλης Πάνου

 

Ηταν δεκάδες χιλιάδες σε όλη τη χώρα, οργισμένοι, αποφασισμένοι, με κοινό σύνθημα να πολεμήσουν «τη λιτότητα» και να υπερασπιστούν «την αληθινή δημοκρατία». Κάτω από την ονομασία «Παλίρροια των πολιτών» ενώθηκαν πάνω από 300 οργανώσεις και κινήματα -νέοι και συνταξιούχοι, επαγγελματίες και άνεργοι, πυροσβέστες, γιατροί, δικηγόροι, δάσκαλοι, μεταλλωρύχοι, γονείς, φοιτητές, με μωρά παιδιά στην αγκαλιά- που ανήμερα στην επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 1981 κατήγγειλαν «τη δικτατορία των αγορών και των τραπεζών» και τα σκάνδαλα των πολιτικών και απαίτησαν: φρένο στις περικοπές, δουλειά για τους ανέργους, μέλλον για τους νέους και τιμωρία για τους διεφθαρμένους…

 

Περίπου 100.000 στη Μαδρίτη, δεκάδες χιλιάδες στη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, το Μπιλμπάο, την Σεβίλη, με εμπνευσμένα συνθήματα, σφυρίχτρες, τύμπανα και πλακάτ, φώναξαν στον Μαριάνο Ραχόι να ακολουθήσει το παράδειγμα του Πάπα Βενέδικτου και να παραιτηθεί, παρομοιάζοντάς τον με «κακούργο» και «εκβιαστή». «Για εσάς τα φακελάκια, για εμάς οι περικοπές», φώναζε ρυθμικά το πλήθος, μια αναφορά στα πρόσφατα σκάνδαλα διαπλοκής, διαφθοράς και μαύρου χρήματος που συγκλονίζουν το κυβερνών λαϊκό κόμμα, εμπλέκοντας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τα βέλη στόχευσαν και το Παλάτι, με πλακάτ κατά του βασιλιά και του γαμπρού του, Ινιάκι Ουρντανγκαρίν, που εμπλέκεται σε υπόθεση κατάχρησης δημόσιου χρήματος και διαπλοκής.

 

Ειρηνικό το πλήθος, αλλά ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, που είχαν αναπτυχθεί κυρίως γύρω από τη Βουλή και τα γραφεία του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, συγκρούστηκαν στο τέλος της πορείας με ομάδες νεαρών και συνέλαβαν 40, μεταξύ αυτών και ανηλίκους. Οι αρχές ήταν προετοιμασμένες άλλωστε, αφού, όπως γράφει και η εφημερίδα El Mundo, είχαν δεχθεί και ανώνυμες καταγγελίες πολιτών για «ύποπτα σακίδια», στα οποία υποστηρίζουν ότι «εντοπίστηκαν βόμβες μολότοφ και πυροτεχνήματα».

 

Η διαδήλωση του Σαββάτου ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων δύο ετών και μια σαφής απόδειξη ότι η κυβέρνηση Ραχόι έχει χάσει την αξιοπιστία της ύστερα από 14 μήνες στην εξουσία, μετά και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι περισσότεροι Ισπανοί τον κατατάσσουν στους «διεφθαρμένους πολιτικούς», ενώ σχεδόν το 80% δεν εγκρίνει τη μέχρι τώρα απόδοσή του ως πρωθυπουργού.

 

«Εάν δεν υπάρχει δικαιοσύνη για τον λαό, δεν θα βρει η κυβέρνηση την ησυχία της», διαμήνυσε ο κόσμος στον Ραχόι, προειδοποιώντας τον ότι η κοινή γνώμη βράζει από αγανάκτηση, έχοντας ξεπεράσει τα όρια των αντοχών της. Σύμφωνα με έκθεση της Oxfam, περίπου 18 εκατομμύρια Ισπανοί, δηλαδή το 40% του πληθυσμού, κινδυνεύουν να βρεθούν μέχρι το 2022 στο περιθώριο, αντιμετωπίζοντας μια ζωή μέσα στη φτώχεια και την ανέχεια.

 

Scroll to top