Pin It

ΙΣΠΑΝΙΑ Η απόλυση ενός πυροσβέστη, επειδή αρνήθηκε να παραβιάσει το σπίτι ηλικιωμένης με 356 ευρώ σύνταξη για να την πετάξουν στον δρόμο επειδή δεν πλήρωσε το ενοίκιό της, ξεσήκωσε θύελλα υπέρ του στην κοινωνία και τους συναδέλφους του

 

Του Γιώργου Τσιάρα

 

Πρόσωπα της ημέρας έχουν γίνει για την Ισπανία μια 85χρονη συνταξιούχος από τη Λα Κορούνια, η Αουρέλια Ρέι, κι ένας ανώνυμος νεαρός πυροσβέστης που πριν από λίγες μέρες αρνήθηκε να συμμετάσχει στην έξωσή της από το σπίτι της λόγω χρεών και για τον λόγο αυτό απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από το Σώμα.

 

Ηδη ο πυροσβέστης έχει γίνει λαϊκός ήρωας, καθώς αρνήθηκε να εκτελέσει εντολές της αστυνομίας και να κόψει την αλυσίδα από την πόρτα της ηλικιωμένης, που ζούσε στο παλιό, μικρό διαμέρισμα επί τριάντα τρία ολόκληρα χρόνια. Η συμπαθέστατη γιαγιά πλήρωνε νοίκι 126 ευρώ – τα δύο πέμπτα της πενιχρής της σύνταξης, που δεν ξεπερνούσε τα 356 ευρώ. Τους τελευταίους μήνες όμως, εξαιτίας της αυξημένης φορολόγησης, δεν μπόρεσε για πρώτη φορά να πληρώσει το ενοίκιό της.

 

Μέσα σε λίγες μέρες, 58.000 Ισπανοί έχουν υπογράψει το αίτημα για άμεση επαναπρόσληψη του πυροσβέστη, ενώ εκατοντάδες άλλοι πυροσβέστες από όλη τη χώρα πήραν το μέρος του, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη «βιομηχανία» των εξώσεων. «Η πυροσβεστική έρχεται για να βοηθήσει ανθρώπους σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Είναι αντιφατικό να βοηθά τις τράπεζες που βάζουν τις ζωές των ανθρώπων σε κίνδυνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των πυροσβεστών της Καταλονίας, Αντόνιο ντελ Ρίο. «Το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθούμε τους πολίτες», τονίζει άλλος πυροσβέστης. «Ανοίγουμε τα σπίτια όταν υπάρχει κίνδυνος. Το να βγάλεις μια 85χρονη από το σπίτι της και να την πετάξεις στον δρόμο δεν είναι κατάσταση κινδύνου»…

 

Χθες έγινε γνωστό πως, μετά το κύμα λαϊκής κατακραυγής που ξέσπασε λόγω της «υπόθεσης Αουρέλια», η 85χρονη προχώρησε σε συμβιβασμό με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και θα παραμείνει στο σπίτι της «μέχρι νεωτέρας», ενώ ήδη ο δήμαρχος της Λα Κορούνια δήλωσε πως εξετάζει τη δωρεάν διαμονή της σε διαμέρισμα που ανήκει σε καθολική οργάνωση. Οσο για τον πυροσβέστη, όλα δείχνουν πως όχι μόνο θα επιστρέψει στην εργασία του, αλλά θα βρει πλέον και χιλιάδες μιμητές, καθώς το ζήτημα των μαζικών εξώσεων και των αυτοκτονιών αβοήθητων ανθρώπων –με τελευταίο σοκαριστικό παράδειγμα την αυτοκτονία ενός ζευγαριού συνταξιούχων στη Μαγιόρκα- αγγίζει βαθιά την ισπανική κοινή γνώμη: ιδίως όταν οι ανθρώπινες αυτές τραγωδίες «συνδυάζονται» με την ομοβροντία από σκάνδαλα διαφθοράς.

 

Τουλάχιστον 350.000 Ισπανοί έχουν λάβει σχετικά ειδοποιητήρια από τις τράπεζες και περιμένουν τη σειρά τους, ενώ η οργάνωση «Πλατφόρμα Θυμάτων των Υποθηκών» έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 1,4 εκατ. υπογραφές, σχεδόν υπερτριπλάσιες από τις 500.000 που απαιτούνται στην Ισπανία για να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο από πολίτες ενώπιον του Κοινοβουλίου. Στο μεγάλο συλλαλητήριο κατά των εξώσεων που έλαβε χώρα στις 17 του μήνα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους 50 πόλεων, απαιτώντας να τεθεί άμεσα προς ψήφιση νέος νόμος για το πάγωμα των εξώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Πλατφόρμας», εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν κυριολεκτικά πεταχτεί στον δρόμο.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως το «γαϊτανάκι» της αλληλεγγύης προς τους υπερχρεωμένους ενοικιαστές δεν το ξεκίνησαν οι πυροσβέστες, αλλά οι κλειδαράδες της Ισπανίας, που εδώ και μήνες αρνούνται να βοηθήσουν τους δικαστικούς κλητήρες ανοίγοντας τις πόρτες των σπιτιών. «Οι ζωές ολόκληρων οικογενειών καταστρέφονται κι εμείς λειτουργούσαμε ώς τώρα σαν δήμιοι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Ενωσης Κλειδαράδων, Νταβίντ Ορμαετσέα. Αυτό το «όχι» των κλειδαράδων είναι που ανάγκασε τις αρχές να ζητούν τη συνδρομή των πυροσβεστών.

 

 

Scroll to top