20/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η εικόνα του πνεύματος

      Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Ποίηση, ζωγραφική, πεζογραφία, μουσική, ερμηνείες, δύο Νόμπελ λογοτεχνίας, ένα Λένιν, ένα Οσκαρ… Ολα αυτά σε ένα «ταξίδι» αναζήτησης μιας διαφορετικής «Ιθάκης» ετοιμάζεται να προσθέσει στην τηλεοπτική του φαρέτρα ο Σκάι.

 

Πρόκειται για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού σταθμού που θα κάνει πρεμιέρα στις 28 Νοεμβρίου (23.15) με τίτλο «Ελληνες του πνεύματος και της τέχνης». Σεφέρης, Ελύτης Καβάφης, Ρίτσος, Καζαντζάκης Κάλλας, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Μερκούρη και Τσιτσάνης θα παρελάσουν προσεχώς από τη μικρή μας οθόνη.

 

Παράλληλα θα ξεδιπλώνονται οι κορυφαίες τους στιγμές, οι δοκιμασίες τους, το άρωμα της εποχής τους. Κι όλα αυτά μέσα από αφηγήσεις γνωστών καλλιτεχνών, όπως οι Γιώργος Κιμούλης, Λάκης Λαζόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Διονύσης Σαββόπουλος, Μαρία Ναυπλιώτου, Στέλιος Μάινας κ.ά.

 

Στη σειρά ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται σπάνιο και ανέκδοτο οπτικοακουστικό υλικό, περιπλανήσεις στις πατρίδες των παιδικών τους χρόνων, αφηγήσεις και καταθέσεις πάνω στο έργο και την προσωπικότητά τους, πάνω στον δημιουργό, στον ίδιο τον άνθρωπο του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου, που άφησε ένα βαθύ, ανεξίτηλο αποτύπωμα όχι μόνο μέσα στον χρόνο αλλά και στις καρδιές μας.

 

Η αρχή θα γίνει στις 28/11 με τον Γιώργο Κιμούλη να σκιαγραφεί τηλεοπτικά το πορτρέτο του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη. Ηταν πραγματικά απρόσιτος αυτός ο σοβαρός κύριος που από νεαρός έδειχνε ήδη κατά κάποιον τρόπο μεσήλικας; Ηταν ο άκαμπτος στη συμπεριφορά διπλωμάτης; Κάποιος με απόλυτο έλεγχο της ζωής και των κανόνων της; Ο Γιώργος Κιμούλης μάς οδηγεί σε ένα ταξίδι σε Σμύρνη, Αθήνα, Παρίσι, Αλεξάνδρεια, Λονδίνο, στο οικογενειακό σπίτι στην Πλάκα, στο γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών, στις εξοχές του Πόρου και της Αίγινας, στην Κύπρο…

 

Για τον Σεφέρη μιλούν οι: Αννα Λόντου, κόρη της συζύγου του Σεφέρη Μαρώς, ο Ρόντρικ Μπίτον (πανεπιστημιακός, συγγραφέας και βιογράφος του Σεφέρη), ο Εντμουντ Κήλυ (πανεπιστημιακός, συγγραφέας και μεταφραστής του Σεφέρη), ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης και ο συγγραφέας Σάββας Παύλου.

 

Η σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ ανήκει στον Κώστα Μαχαίρα που γράφει και το σενάριο με τη Νατάσα Σέγκου. Η παραγωγή είναι της Λίας Παρασκευά που συνυπογράφει και τη δημοσιογραφική έρευνα με την Ολγα Σελλά.

 

Τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Βαγγέλη Κουλίνος με βοηθό οπερατέρ τον Ηλία Κουλαμά, το μοντάζ-μιξάζ ο Κώστας Ασπιώτης, την ηχοληψία ο Αρης Καφεντζής, ενώ art director είναι ο Νίκος Τσιμούρης.

 

[email protected]

Scroll to top