Pin It

Των Ελενας Βαρίνου, Χάρη Ιωάννου

 

Τον χαρακτηρισμό του «ψευτόμαγκα σε καφενείο» εισέπραξε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες το βράδυ στη Βουλή ο πρωθυπουργός, καθώς –με παρτενέρ τον Βενιζέλο- επιτέθηκε μετωπικά στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας πως «δεν μασάμε από απειλές».

 

Επιβεβαιώνοντας την προαναγγελία Μαξίμου για σκληρή απάντηση του πρωθυπουργού στις πρόσφατες βολές του Αλ. Τσίπρα για «εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και κολλητών», ο Αντ. Σαμαράς προσήλθε στην προ ημερησίας συζήτηση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις αποφασισμένος να εγκαλέσει «εφ' όλης της ύλης» τον ΣΥΡΙΖΑ: από το ότι διώχνει τους επενδυτές μέχρι το ότι χαϊδεύει τώρα, εκτός από τους κουκουλοφόρους, και τους βαρυποινίτες.

 

Υπεραμυνόμενος των προσωπικών του προσπαθειών αλλά και των κυβερνητικών του εταίρων –αμφότεροι ανταπέδωσαν την αβρότητα συντονιζόμενοι στα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ- ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του πέτυχε την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, σε αντιδιαστολή με τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να τα κάνει όλα λίμπα». Απαντώντας στις αιτιάσεις του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, από την τελευταία αντιπαράθεσή τους τον περασμένο Νοέμβριο κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού έως και τις πρόσφατες δηλώσεις του στον Τύπο, αλλά και την πρωτολογία του στη χθεσινή συζήτηση, δήλωσε:

 

«Είπατε για σκάνδαλα και διαπλοκή, είπατε για πειρατές, μας απειλείτε μέσα και έξω από τη Βουλή και μέσω του Τύπου. Μη χάνετε τον καιρό σας, δεν μασάμε από απειλές». Αξιοποίησε δε, τις αναφορές του νωρίτερα τόσο στα γεγονότα της Χαλκιδικής όσο και στις φυλακές των Τρικάλων υποστηρίζοντας αφ' ενός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει την αδράνεια στο επενδυτικό τοπίο εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα, ενώ «όταν χαρακτηρίζει τους ξένους επιχειρηματίες “πειρατές” νομιμοποιεί αυτούς που βάζουν φωτιές». Επικαλέστηκε αφ' ετέρου την άποψη βουλευτή του κόμματος για την αποτροπή της απόδρασης στα Τρίκαλα, υποστηρίζοντας: «Μέχρι τώρα χαϊδεύατε τους κουκουλοφόρους, τώρα και τους βαρυποινίτες. Τι θα λέγατε αν πετύχαινε η απόδραση;» Ξεκαθάρισε πάντως, εμφατικά, πως ο ίδιος προσωπικά «δίνει συγχαρητήρια στους φύλακες που πυροβόλησαν».

 

Απευθυνόμενος σε μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «θαυμαστές του αναρχισμού, που καθυβρίζουν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ως νεοναζί» και επανέλαβε πως η αξιωματική αντιπολίτευση με «απειλές» επιδιώκει να διώξει τις επενδύσεις από την Ελλάδα. «Χωρίς επενδύσεις δεν θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Εμείς προσπαθούμε να ανακόψουμε την ανεργία, εσείς κάνετε ό,τι μπορείτε για να την επιδεινώσετε» είπε. Απαντώντας στις επικρίσεις που εξέφρασε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας για τις μεγάλες ξένες επιχειρήσεις που αποχώρησαν από την Ελλάδα λόγω κρίσης, κυρίως δε με την πεποίθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποτρέψει τους εν εξελίξει επενδυτικούς σχεδιασμούς, «έκρυψε» τα χαρτιά του: «Δεν θα σας πω για συγκεκριμένες εταιρείες και σχέδια, δεν θα σας πω για ονόματα επιχειρήσεων, γιατί είστε και λίγο μαρτυριάρης και θα θελήσετε να τις διώξετε».

 

«Δουλεύω 18 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα» κατέληξε, απολογούμενος οιονεί στις παρατηρήσεις Τσίπρα για τη μόνιμη απουσία του από τη Βουλή. «Θα προτιμούσα να έρχομαι εδώ και να απολαμβάνω τη διαμάχη μαζί σας. Αλλά αγωνίζονται για έκτακτες λύσεις σε έκτακτες καταστάσεις» είπε, προσάπτοντας ταυτόχρονα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως αντιμετωπίζει τη Βουλή ως φοιτητικό αμφιθέατρο. Κι έκλεισε με τη φράση «φτάνει πια».

 

«Συνειδητοποιώ ότι υπάρχει κάτι χειρότερο από την απουσία, να έρχεστε στη Βουλή και να μη συμπεριφέρεστε ως πρωθυπουργός, αλλά ως ψευτόμαγκας σε καφενείο» του απάντησε ο Αλ. Τσίπρας. «Από τι φτάνει πια; Ξεχνάτε ότι είστε πρωθυπουργός και όχι αρχηγός της Πολιτικής Ανοιξης;»

 

Χαρακτηρίζοντας τον ίδιο «επικεφαλής της ομάδας λάσπης» και της «μονταζιέρας» αλλά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «συνιστώσα» του, απάντησε στην επίκληση Σαμαρά για την επιτυχία της κυβέρνησης στη διαγραφή του χρέους: «Μην το ξαναδιαγράψετε γιατί θα φτάσει στο 300% και θα πληρώνουν και τα δισέγγονά μας».

 

Απαντώντας στη συνέχεια στον Ευάγγ. Βενιζέλο -στη «βασική σας συνιστώσα», είπε συγκεκριμένα- που δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υποστηρίζεται από σκοτεινά κέντρα» και από «διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια», είπε ότι «είναι οξύμωρο, είναι αδιανόητο, είναι ύβρις να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που ευνόησαν τους κερδοσκόπους με τις επιλογές τους».

 

Αποσαφήνισε, καθώς δέχτηκε τη σχετική κριτική τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τη συνέντευξη Δραγασάκη λέγοντας πως «δεσμευόμαστε ότι θα επαναφέρουμε στα προ της κρίσης επίπεδα τον κατώτατο μισθό και την κατώτατη σύνταξη. Δεν θα μπορέσουμε να τα επαναφέρουμε στο ακέραιο στις προηγούμενες κλίμακες». Καταλήγοντας υπενθύμισε την πάγια επιδίωξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές, συνοψίζοντας πως «η μόνη ελπίδα να μην αποτύχει η χώρα, είναι να ανατραπεί αυτή η πολιτική».

 

Νωρίτερα, ο Αντ. Σαμαράς, που αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της πρωτολογίας του μιλώντας επί του αντικειμένου της συζήτησης, περιέγραψε τα σκέλη του κυβερνητικού σχεδιασμού για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής ως πρωτογενούς τομέα ανάπτυξης.

 

Στη συνέχεια, όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί από το περιβάλλον του Μαξίμου, επιχείρησε να μετακυλήσει ακέραιη την ευθύνη για την απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας στην αξιωματική αντιπολίτευση, χρεώνοντας εμμέσως πλην σαφώς στον ΣΥΡΙΖΑ τα γεγονότα της Χαλκιδικής.

 

«Ολοι βλέπουν ότι αγωνιζόμαστε να φέρουμε επενδύσεις, κάποιοι όμως ανώνυμοι και κουκουλοφόροι καίνε τις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός. Επικαλούμενος μάλιστα και την απεργία των ΜΜΕ την ημέρα της άφιξης του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα έδωσε και τη δική του ερμηνεία: «…Για να μην καταλάβει ο ελληνικός λαός τα κέρδη που αποκομίζουμε από τους συμμάχους μας στην Ε. Ε».

 

«Τι νόημα έχει να παλεύουμε να κερδίζουμε συμμάχους όταν κάποιοι προσπαθούν να τα τινάξουν όλα στον αέρα; Δεν δείχνω με το δάχτυλο κανέναν, αλλά αν αυτό δεν λέγεται εθνική υπονόμευση, εθνική δολιοφθορά, τότε πώς λέγεται;» συνέχισε.

 

«Δεν μπορούμε να τρώμε τις σάρκες μας όταν έρχονται επενδύσεις» κατέληξε, απευθύνοντας κάλεσμα περιφρούρησης του δημοσίου συμφέροντος.

 

«Οι επενδυτές δεν έφυγαν από τη χώρα επειδή κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, έφυγαν επειδή το Μνημόνιο κατέστρεψε την οικονομία και την κοινωνία» απάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χωρίς να μετακινηθεί από τις πρόσφατες δηλώσεις του με τις οποίες καταλόγισε προσωπικά στον Αντ. Σαμαρά εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε εκ νέου για «κολλητούς» και «διαπλεκόμενους».

 

«Τολμήστε να τους πάρετε τις άδειες που έχουν στα συρτάρια τους χωρίς να επενδύουν». Μιλώντας δε, για τους «επιχειρηματίες του κατεστημένου» προκάλεσε τον πρωθυπουργό: «Οπως ανοίξατε τα επαγγέλματα, την πιο κλειστή κάστα, την πιο κλειστή συντεχνία δεν θέλετε να την ανοίξετε;»

 

Προς επίρρωση του επιχειρήματός του κατέθεσε έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι η γερμανική εταιρεία DEUTSCHE AEOLIA S.A. η οποία χρηματοδοτείται από την DEUTSCHE BANK, έχει καταθέσει έξι αιτήσεις για την εγκατάσταση συστημάτων που προωθούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ωστόσο, η κυβέρνηση τις απορρίπτει προωθώντας «ημετέρους».

 

Καταλόγισε στον Αντ. Σαμαρά ανακολουθία μεταξύ προεκλογικών εξαγγελιών και διακυβέρνησης υποστηρίζοντας σε αντιδιαστολή πως «εμείς μιλάμε για ανάπτυξη, εσείς μιλάτε για ανταλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

 

«Εν ονόματι της ανάπτυξης αναπτύξατε την ανεργία, τη φτώχεια, την αγριότητα στην αγορά εργασίας, την καταστολή, την καταδίκη σε θάνατο των συνταξιούχων» πρόσθεσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «προπαγανδίζει» ως σωστό δρόμο «αυτόν που περνά από το Κατάρ και τις κατάρες της πολιτικής σας». «Μην παριστάνετε τον Πόντιο Πιλάτο για τη Σταύρωση του λαού μας, εσείς είστε ο ηθικός και φυσικός αυτουργός του Γολγοθά του λαού μας».

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Ε. Βενιζέλος Ανέλαβε τη βρόμικη δουλειά

 

Τη… βρόμικη δουλειά της επίθεσης στην αξιωματική αντιπολίτευση ανέλαβε χθες ο Ε. Βενιζέλος, επιστρατεύοντας όλα τα μέσα που διαθέτει. Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «συμπεριφέρεται με την αλαζονεία του νεόπλουτου που του έτυχε ένα εκλογικό λαχείο και εκείνος το ξόδεψε πολύ γρήγορα», απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις κατηγορίες ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ είναι συνιστώσες του Α. Σαμαρά.

 

Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να παρθούν άλλα οικονομικά μέτρα, έκανε λόγο για «2-3 δύσκολα επόμενα χρόνια» και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει «αν θέλει να παλέψει μαζί ή αν θα επενδύει πολιτικά σε αυτά που τραβά ο λαός για να αποκομίζει πολιτικά οφέλη». «Πείτε καθαρά τι θέλετε, η καθηλωμένη Ελλάδα της μιζέριας και της τυφλής σύγκρουσης δεν βγαίνει πουθενά, γιατί τα πράγματα δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολα, είναι πάρα πολύ δύσκολα», τόνισε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Κατηγόρησε ακόμη τον Αλ. Τσίπρα ότι «ως δημαγωγός υπόσχεται στους πάντες τα πάντα» και υπογράμμισε πως «η πολιτική αυτή έφερε θυσίες, όμως η άλλη επιλογή που προτείνετε θα οδηγούσε όχι απλά σε φτώχεια, αλλά σε εξαθλίωση, από αυτά γλίτωσε ο κόσμος».

 

Αναφερόμενος στις ιταλικές εκλογές έκανε λόγο για συντηρητικό αποτέλεσμα, καθώς «μια νίκη του Μπερσάνι θα ήταν μια λύση. Η Μέρκελ όμως δεν την ήθελε και το είχε πει ξεκάθαρα».

 

 

Scroll to top