22/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυξήσεις στους καταναλωτές, επιδοτήσεις στους ιδιώτες

Του Βασίλη Γεώργα Το έδαφος για μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον ερχόμενο Ιανουάριο προλειαίνει το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενόψει της απελευθέρωσης των τιμολογίων. Την ίδια ώρα ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας και ΔΕΗ πασχίζουν να αναδιανείμουν την πίτα της επιδότησης των 30 εκατ. ευρώ που.
      Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

Το έδαφος για μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον ερχόμενο Ιανουάριο προλειαίνει το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενόψει της απελευθέρωσης των τιμολογίων.

 

Την ίδια ώρα ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας και ΔΕΗ πασχίζουν να αναδιανείμουν την πίτα της επιδότησης των 30 εκατ. ευρώ που σήμερα απολαμβάνουν έξι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες σχεδιάζεται να αποσυρθούν το 2013, ενώ οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών καταγγέλλουν την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κρατικές ενισχύσεις εκατομμυρίων ευρώ προς τις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου.

 

Στο θέμα των τιμολογίων της ΔΕΗ, που αναμένεται ότι μέσα στο 2013 θα εκτοξευτούν σε «δόσεις» έως και 20-30% υψηλότερα, ο υφυπουργός Ενέργειας, Ασημάκης Παπαγεωργίου, επισήμανε σε δηλώσεις του χθες ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η επιβάρυνση των τελικών καταναλωτών να είναι περιορισμένη.

 

Αφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι τα περιθώρια δεν είναι μεγάλα, δεδομένου ότι η απελευθέρωση των τιμολογίων αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

 

Την ίδια ώρα πάντως που οι πολίτες θα φορτωθούν νέες αυξήσεις στο ρεύμα, η Ελλάδα θα κληθεί να δικαιολογήσει τις υπέρογκες ενισχύσεις που εξακολουθεί να δίνει στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου, μέσω του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους.

 

Πρόκειται στην ουσία για ένα παράλληλο σύστημα επιδότησης των μονάδων φυσικού αερίου, που υιοθετήθηκε προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη βιωσιμότητά τους στο παρελθόν, ωστόσο σήμερα διατηρείται, ενισχύοντας τες με έσοδα εκατομμυρίων ευρώ.

 

Ο Σύνδεσμος Παραγωγής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά προσέφυγε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγγέλλοντας ότι ο μηχανισμός αυτός στην ουσία αποτελεί «παράνομη κρατική ενίσχυση, η οποία μάλιστα νοθεύει ή ακόμα και ακυρώνει τον υγιή ανταγωνισμό σε επίπεδο ηλεκτροπαραγωγής».

 

Στην αγορά, έχει πάντως ξεκινήσει ήδη ο διάλογος για την αλλαγή του συγκεκριμένου συστήματος χρηματοδοτικής στήριξης των μονάδων φυσικού αερίου.

 

Την ίδια στιγμή, η ΡΑΕ προσανατολίζεται να προτείνει την απόσυρση έξι παλαιών μονάδων της ΔΕΗ την επόμενη χρονιά (ΛΙΠΤΟΛ, Αλιβέρι 3 & 4, Λαύριο 1 & 2 και Αγιος Γεώργιος 9) ώστε να απελευθερωθούν περί τα 33 εκατ. ευρώ, τα οποία σήμερα εισπράττουν εν είδει επιδότησης μέσω των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), προκειμένου να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα ώστε να καλύψουν ανάγκες ηλεκτροδότησης.

 

Εφόσον αποσυρθούν οι συγκεκριμένες μονάδες, οι «παίκτες» της αγοράς θα εισπράξουν ουσιαστικά περισσότερα χρήματα.Το κόστος των ΑΔΙ για όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν σήμερα ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ ετησίως (45.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και από πολλούς θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό.

 

Scroll to top