Pin It

Πάμφτωχη 62χρονη παραμένει άθαφτη εδώ και τρεις μέρες επειδή οι συγγενείς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα της κηδείας. Οι Γιατροί του Κόσμου κάνουν έκκληση σε εισαγγελέα και δήμο

 

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

getFile (44)Σε αυτήν τη χώρα ούτε να πεθάνεις δεν μπορείς. Θα μπορούσε να είναι ένα κακόγουστο αστείο. Είναι όμως άλλη μια όψη της βάρβαρης πραγματικότητας της Ελλάδας του 2013.

 

Ηταν 62 χρονών. Πέθανε πριν από 3 μέρες, πάμφτωχη στο σπίτι της στο Πέραμα από καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος διαγνώστηκε σε προχωρημένο στάδιο. Οπως χιλιάδες ασφαλισμένοι, χρωστούσε στο ΤΕΒΕ. Η οικογένειά της δεν ειδοποίησε το ΕΚΑΒ γιατί φοβούνταν τα έξοδα νοσηλείας στο νοσοκομείο. Κάποια γραφεία τελετών της περιοχής προθυμοποιήθηκαν να μεταφέρουν τη σορό στο νεκροταφείο Σχιστού (το «νεκροταφείο των φτωχών» όπως το λένε) αλλά δεν υπήρχε κανένας να πληρώσει τον θάλαμο παραμονής (150 ευρώ τη μέρα), τα έξοδα κηδείας και ταφής. Παραμένει άθαφτη εδώ και 3 μέρες! Η οικογένειά της την έχει εγκαταλείψει, μια και αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα και κανείς δεν αναλαμβάνει το κόστος.

 

Την απίστευτη αυτή ιστορία αποκαλύπτει ο κ. Νικήτας Κανάκης από τους Γιατρούς του Κόσμου. «Ο μόνος τρόπος για να θαφτεί αυτή η γυναίκα είναι να πάω στον εισαγγελέα για να του ζητήσω να πάρει απόφαση για δωρεάν ταφή. Είχε έρθει στο ιατρείο μας στο Πέραμα στο τελευταίο στάδιο της αρρώστιας της. Οταν μάθαμε για τον θάνατο από οικείους της, απευθύνθηκα στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Περάματος, οι οποίοι δεν μπορούσαν να χορηγήσουν βεβαίωση απορίας γιατί η ασθενής είχε πεθάνει! Χωρίς βεβαίωση απορίας η ταφή δεν μπορεί να γίνει. Για τους Γιατρούς του Κόσμου είναι υπόθεση αξιοπρέπειας. Ηταν ασθενής μας και για αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να θαφτεί», συμπλήρωσε σοκαρισμένος ο κ. Κανάκης. Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Περαμάτος Παντελή Ζουμπούλη, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το θέμα αλλά δεσμεύτηκε να μεσολαβήσει ώστε να πραγματοποιηθεί άμεσα η ταφή με έξοδα του Δήμου.

 

«Σε καιρούς κρίσης ακόμα και οι συγγενείς εξαφανίζονται. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε τέτοιο περιστατικό», εξηγεί η κοινωνική λειτουργός των Γιατρών του Κόσμου Ελενα Χρονοπούλου. Τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν τα περιστατικά εγκατάλειψης βαριά ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, μια και οι συγγενείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλέον ούτε καν στα έξοδα ταφής. Αν πεθάνεις και είσαι ασφαλισμένος, είσαι τυχερός, θα θαφτείς. Σε διαφορετική περίπτωση ο ανασφάλιστος νεκρός θάβεται στα λεγόμενα αζήτητα των νεκροταφείων, κυριολεκτικά άκλαυτος.

Scroll to top