Pin It

Της Αφροδίτης Τζιαντζή Φωτογραφίες: Μάριος Βαλασόπουλος

 

«Κύριε Στουρνάρα, μην καθυστερείτε, θέλετε δεν θέλετε τους τυφλούς θα δείτε», φώναζαν χθες οι τυφλοί έξω από το υπουργείο Οικονομικών. «Μην τον λέτε κύριο, ψυχρός εκτελεστής είναι», υπερθεματίζει ένας από τους συγκεντρωμένους.

 

Εκατοντάδες τυφλοί και άλλοι ανάπηροι από όλη την Ελλάδα διαμαρτυρήθηκαν χθες για πολλοστή φορά ενάντια στις τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές και τις περικοπές επιδομάτων, μισθών και συντάξεων, από τις οποίες δεν εξαιρούνται, παρά τις υποσχέσεις. Περισσότερο τους έχει εξαγριώσει η ωμή παρέμβαση του Στουρνάρα, ο οποίος με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ακύρωσε την απόφαση της Βουλής για εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία άνω του 80% από τις περικοπές συντάξεων. Η εξαίρεση επανήλθε για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, αλλά όχι για τις ΔΕΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα.

 

«Με την εξαθλίωση των αναπήρων δεν πρόκειται να κλείσει η τρύπα των ταμείων», φωνάζουν. «Είναι κοροϊδία και πρόκληση αυτό που συμβαίνει», λέει στην «Εφ.Συν.» ο τυφλός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής, τον οποίο οι συγκεντρωμένοι υποδέχονται με ενθουσιασμό. «Θέλουν να δημιουργήσουν ανάπηρους πολίτες δύο ταχυτήτων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά είμαστε ενωμένοι».

 

«Τι θα πει εξαίρεση; Χαράτσι και φόρο δεν θα πληρώσει και το άτομο με αναπηρία, όπως όλοι;» μας λέει ο Γιώργος Μπίλης από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, άτομο με κινητικά προβλήματα, άνεργος και ανασφάλιστος, που επιβιώνει με ένα επίδομα της πρόνοιας 300 ευρώ. «Με την αύξηση του απαιτούμενου βαθμού αναπηρίας για να εξαιρείσαι από το άνω του 67% στο 80%, σε συνδυασμό με τις πολιτικές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας που μειώνουν αυθαίρετα τους βαθμούς αναπηρίας, καταδικάζουν τους ανάπηρους στον κοινωνικό Καιάδα».

 

«Δεν θα πληρώσουμε εμείς τις λαμογιές των πολιτικών με τους μαϊμού-τυφλούς. Είμαστε τυφλοί εκ γενετής και απαιτούμε το αυτονόητο. Η αναπηρία προστατεύεται από το Σύνταγμα» μας λέει η Γεωργία Πουλιάλη. «130 τυφλοί εργάζονται όλοι κι όλοι στον δημόσιο τομέα και μόλις 20 στον ιδιωτικό, και έχουν υποστεί μειώσεις μέχρι και 40%. Συνολικά είμαστε 23.000, αλλά οι περισσότεροι είναι αγροτικός πληθυσμός, κι όλοι μας υποφέρουμε», μας λέει ο Θρασύβουλος Θεοδωρόπουλος από τους «Μάγνητες Τυφλούς», που έχουν έρθει από τον Βόλο. Από τη Θεσσαλονίκη έρχεται ο Θανάσης Τσάπας, συνταξιούχος των ΕΛΤΑ που έχασε την όρασή του σε εργατικό ατύχημα: «Η κυβέρνηση θέλει να στρέψει εμένα εναντίον του συναδέλφου συνταξιούχου τυφλού; Δεν θα το κάνω ποτέ. Θέλουν να μας στείλουν στο πιο απόμακρο και σκοτεινό δωμάτιο του σπιτιού μας, να πεθάνουμε για να γλιτώσουν τις συντάξεις μας. Εμείς όμως διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή».

 

«Ζητάμε να εξαιρεθούν οι τυφλοί από τις βάρβαρες περικοπές. Ταυτόχρονα ζητάμε θέσεις εργασίας και εκπαίδευση για τους τυφλούς, γιατί και εκεί η κατάσταση είναι τραγική. Το μοναδικό κέντρο εκπαίδευσης τυφλών σ' όλη την Ελλάδα και είναι ακέφαλο εδώ και ένα χρόνο. Υπάρχει αδιαλλαξία, δεν μας εξαιρούν από τίποτα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τυφλών Νικόλαος Γιαλλούρης.

 

Σε μια παρέα τριών φοιτητών με τυφλότητα οι δύο θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα: «Πού θα διδάξω αφού σπουδάσω; Σε σχολεία απαξιωμένα, χωρίς υλικά;» μας λέει η 20χρονη Στέλλα Νικολίτση, που σπουδάζει ειδική παιδαγωγός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Είναι το μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα και θέλουν να το κλείσουν».

 

Πίστωση χρόνου και συνάντηση στις 8 Μαρτίου ζήτησε ο υπουργός όταν συνάντησε την αντιπροσωπεία. Κλιμάκωση με διανυκτερεύσεις έξω από υπουργεία και δυναμικές μορφές αγώνα προαναγγέλλει η Ομοσπονδία.

 

 

 

Scroll to top