28/02/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με συνταγή… Σικελίας;

      Pin It

ΙΤΑΛΙΑ Ο Γκρίλο ανεβάζει τους τόνους αλλά οι επαφές με την Κεντροαριστερά συνεχίζονται, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το προηγούμενο της συνεργασίας του προοδευτικού περιφερειάρχη του Παλέρμο με τα τοπικά στελέχη των «5 αστέρων»

 

Του Θεόδωρου Ανδρεάδη-Συγγελάκη

 

Οι τόνοι άρχισαν να ανεβαίνουν αισθητά, όπως ήταν, άλλωστε, αναμενόμενο. Ο Μπέπε Γκρίλο κάνει τα πάντα για να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από όλα τα ιταλικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης και της Κεντροαριστεράς, που του πρότεινε, με τον Μπερσάνι, προγραμματική συνεργασία. «Δεν συμμαχώ με κανέναν, δεν θα προσφέρουμε σε καμία περίπτωση ψήφο εμπιστοσύνης», έγραψε στο μπλογκ του ο επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων. Εφτασε, μάλιστα, να χαρακτηρίσει τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι «ζωντανό νεκρό, που παρενοχλεί πολιτικά το κίνημά του».

 

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποκλείει κάθε δυνατότητα συνεργασίας. Παρά τα φαινόμενα, όμως, δεν είναι βέβαιο. Πρώτα απ' όλα, διότι ο Γκρίλο έκανε γνωστό, παράλληλα, ότι «μπορεί να ψηφίσει μεμονωμένα τους νόμους εκείνους που θα ταυτίζονται με τις προτάσεις των Πέντε Αστέρων».

 

Εκτός αυτού, υπάρχει και ένα ενδιαφέρον προηγούμενο: στη Σικελία, ο προοδευτικός περιφερειάρχης Ροζάριο Κροτσέτα -ο οποίος εξελέγη πριν από τέσσερις μήνες- συνεργάζεται στενά και αποδοτικά με τους τοπικούς εκπροσώπους των Πέντε Αστέρων. Επεξεργάστηκαν και ψήφισαν μαζί μέτρα για τη μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης του πολιτικού συστήματος και νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος από τις… ορέξεις της μαφίας, ενώ αρνήθηκαν να συναινέσουν στη δημιουργία αμερικανικού κέντρου δορυφορικής παρακολούθησης στο νησί τους.

 

«Η συνεργασία πρέπει να ξεκινήσει από το πείραμά μας, με κοινή πρόταση για την επιλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε ο ίδιος ο Κροτσέτα, ο οποίος, μάλιστα, υπέδειξε για το αξίωμα τον πρώην εθνικό εισαγγελέα κατά της μαφίας, Πιέρο Γκράσσο.

 

Αλλο το Παλέρμο της Σικελίας και άλλο η Ρώμη, είναι σαφές. Είναι διαφορετικές οι διαστάσεις, οι πολιτικές συνέπειες κάθε κίνησης και οι αντιδράσεις της Ευρώπης. Αλλά το «σιτσιλιάνικο μοντέλο», που έχει περιορίσει την Κεντροδεξιά στην αντιπολίτευση, στη φάση αυτή παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον.

 

Θα πρέπει να δούμε κατά πόσον τις επόμενες δύο εβδομάδες -πριν συσταθούν σε σώμα η Βουλή και η Γερουσία- θα μπορέσει να αναπτυχθεί πιο ουσιαστικός διάλογος. Διότι είναι ξεκάθαρο ότι έως τώρα ο Μπερσάνι δεν θέλει να δείξει πως προσαρμόζεται στην ατζέντα του Γκρίλο και ο Ιταλός πρώην κωμικός, από τη μεριά του, δεν εννοεί να δεχτεί παθητικά εκείνη των Δημοκρατικών.

 

Μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Μπέπε Γκρίλο, μαζί με τον ισχυρό του σύμβουλο σε θέματα επικοινωνίας Τζανρομπέρτο Καζαλέτσιο, πρόκειται να συναντήσει, «κεκλεισμένων των θυρών», τα εκατόν εξήντα τρία μέλη του κινήματος που κατάφεραν να εκλεγούν στη Βουλή και τη Γερουσία. Πρόκειται, πιθανότατα, να τους δώσουν συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσουν τα μέγαρα της εξουσίας. Είναι, όμως, λογικό να συζητηθεί και το θέμα των συμμαχιών ή, έστω, η δυνατότητα μεμονωμένων προγραμματικών συγκλίσεων.

 

Ο δήμαρχος της Πάρμα, Φεντερίκο Πιτσαρότι, από τα πιο προβεβλημένα μέλη του Cinque Stelle (Πέντε Αστέρων) έφτασε να δηλώσει ότι «υπό συγκεκριμένους όρους, θα μπορούσε να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο». Σαν να λέμε «πέρα από τα μπλογκ, τα twitter και τις διάφορες δηλώσεις, το παιχνίδι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

 

Αν η προσπάθεια δεν ευοδωθεί, μένουν οι γνωστές εναλλακτικές της συνεργασίας Μπερσάνι-Μπερλουσκόνι-Μόντι ή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Η «κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής» που θα επιθυμούσε η Ευρώπη, θα έπρεπε φυσικά να ικανοποιήσει και απαιτήσεις του καβαλιέρε. Το κόμμα του, για παράδειγμα, έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα επιμείνει στην επιστροφή του φόρου ιδιοκατοίκησης. Πρόταση που τόσο η Κεντροαριστερά, όσο και πολλοί ξένοι παρατηρητές, έχουν κρίνει άκρως δημαγωγική.

 

Οι λέξεις που ακούγονται πιο συχνά απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις τώρα είναι Η ανάγκη για «βαθιά ανανέωση» και «διαφάνεια». Ο Γκρίλο ξέρει καλά ότι όλη αυτή η κινητικότητα και δυναμική οφείλονται στο εντυπωσιακό αποτέλεσμα του κόμματός του. Και πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει την κατά μέτωπο σύγκρουση με τα παραδοσιακά κόμματα ή αν θεωρεί ότι μπορεί να υπογράψει μια «ανακωχή», συναινώντας τελικά σε κάποια μορφή στήριξης της νέας κυβέρνησης.

 

Είναι σαφές, πάντως, ότι ο Μπερσάνι, πριν αναγκαστεί να απευθυνθεί στον καβαλιέρε, θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να υποστηρίξει ότι το κόμμα του έκανε ό,τι μπορούσε και δεν ευθύνεται για τυχόν ναυάγιο.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Ο καβαλιέρε κλείνει το μάτι στην Κνετροαριστερά

 

Εκκληση να σταλεί από τη Ρώμη «μήνυμα σταθερότητας πριν αρχίσουν οι διαβουλεύσεις του προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας με τα κόμματα», στις 15 Μαρτίου, απηύθυνε αργά χθες -από Διαδικτύου, παρακαλώ- ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύουμε να πληρώσουμε πολύ μεγάλο κόστος», ανέφερε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο καβαλιέρε, κλείνοντας το «μάτι» στον κεντροαριστερό Μπερσάνι, προβάλλοντας ταυτόχρονα εαυτόν ως παράγοντα σταθερότητας, για τα… μάτια του Βερολίνου. «Καμία υπεύθυνη πολιτική δύναμη δεν μπορεί να αγνοήσει πόση σημασία έχει το να εξασφαλιστεί σταθερή διακυβέρνηση για τη χώρα», είπε ο πρώην (τρις) πρωθυπουργός της Κεντροδεξιάς, που κατά δήλωσή του τώρα οραματίζεται να γίνει υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας!

 

Scroll to top