ΓΕΡΜΑΝΙΑ «Τούρκο» έκαναν τον Ναπολιτάνο οι δηλώσεις Στάινμπρουκ για τους… δύο κλόουν, εννοώντας δηλαδή τον Μπέπε Γκρίλλο και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι
ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
Ετοιμο να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση στην Ιταλία δηλώνει το Βερολίνο, ενώ την ίδια ώρα ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ, με δηλώσεις του προκαλεί διπλωματικό επεισόδιο με τη Ρώμη.
Οπως σημείωσε χθες το απόγευμα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, «το Βερολίνο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από δημοκρατικές διαδικασίες στην Ιταλία. Κεντρικό ρόλο σε αυτό θα παίξει ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο», συμπλήρωσε.
Ο ίδιος ο Ναπολιτάνο βρίσκεται από σήμερα στο Βερολίνο, σε μια επίσκεψη που επισκιάζεται από τις σκληρές δηλώσεις του υποψήφιου καγκελάριου των Σοσιαλδημοκρατών.
Ο Σοσιαλδημοκράτης Πέερ Στάινμπρουκ σε κομματική εκδήλωση το βράδυ της Τρίτης, καλούμενος να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ιταλία, επιτέθηκε κατά των Μπερλουσκόνι και Γκρίλο.
Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «με τρομοκρατεί η ιδέα ότι στην Ιταλία κέρδισαν δύο κλόουν».
Ο Στάινμπρουκ ξεκαθάρισε ότι «οι δύο κλόουν» είναι οι Γκρίλο και Μπερλουσκόνι και όπως πρόσθεσε, «ο Γκρίλο δεν έχει καμιά αντίρρηση να τον αποκαλούν κλόουν», ενώ για τον Μπερλουσκόνι ανέφερε ότι «πρόκειται ξεκάθαρα για κλόουν με αυξημένη τεστοστερόνη».
Οι παραπάνω δηλώσεις του Πέερ Στάινμπρουκ προκάλεσαν σάλο στη Γερμανία, αλλά παράλληλα έγιναν αιτία να ακυρωθεί το δείπνο που είχε προγραμματιστεί για Στάινμπρουκ και Ναπολιτάνο στο Βερολίνο, μια και ο Ιταλός πρόεδρος δήλωσε πολύ ενοχλημένος από τους χαρακτηρισμούς αυτούς.
Πάντως ο Στάινμπρουκ απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι δεν μασάει τα λόγια του και δεν κρύβεται πίσω από διπλωματικές δηλώσεις.
Εξάλλου, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφερε ότι «δεν είμαστε όλοι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, έτσι είναι όμως η δημοκρατία».
Ο ίδιος κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας να σχηματίσουν σταθερή κυβέρνηση και να συνεχίσουν, όπως είπε, «τον επιτυχημένο δρόμο της κυβέρνησης Μόντι».
Η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να είπε σε κομματικά στελέχη της ότι δεν πιστεύει πως για τις εξελίξεις στην Ιταλία ευθύνεται η πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης Μόντι, ενώ για ακόμη μία φορά επέμεινε στις απόψεις της ότι μια συνετή πολιτική λιτότητας είναι προϋπόθεση για ανάπτυξη. Εφερε δε για παράδειγμα την Τουρκία, την οποία και επισκέφθηκε πρόσφατα.
Εκτίμησε πάντως ότι η Ιταλία θα βρει τελικά τον δρόμο της.
Τέλος, ο Σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, είπε στη γερμανική τηλεόραση ότι «το αποτέλεσμα στην Ιταλία είναι ένα μήνυμα πως από μόνη της η λιτότητα και οι ριζικές περικοπές δεν λειτουργούν. Η Ιταλία δεν είναι άλλωστε η πρώτη χώρα στην οποία ψηφίζονται κόμματα που απορρίπτουν την πολιτική λιτότητας. Επομένως, δίπλα στα μέτρα λιτότητας χρειαζόμαστε και επενδύσεις».