ΡΩΣΙΑ Στην επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη Μόσχα η… ψύχρα συνεχίστηκε, παρότι έκανε «γαργάρα» την υπόθεση Ντεπαρντιέ και τις αντιδημοκρατικές εκτροπές του Ρώσου ομολόγου του
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Στην πρώτη τους επίσημη συνάντηση, τον περασμένο Ιούνιο στο Παρίσι, το κλίμα μεταξύ τους ήταν τόσο ψυχρό, που ο «πάγος» δεν κοβόταν ούτε με… πριόνι! Χθες, στην πρώτη επίσκεψη του Σοσιαλιστή Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στη Μόσχα, το σκηνικό δεν είχε αλλάξει πολύ, στη δεύτερη αυτή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν…
Επειτα από τέσσερις ώρες συνομιλιών (πολύ περισσότερο από το προγραμματισμένο), οι δύο ηγέτες έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, που διήρκεσε μόλις 10 λεπτά. Και χωρίς να ανταλλάξουν σχεδόν ούτε ένα βλέμμα, επανέλαβαν τις καθιερωμένες πολιτικές αβρότητες περί «ισχυρών δεσμών» και «προνομιακών εταίρων».
«Κάθε φορά που οι δυτικοί ηγέτες επισκέπτονται τη Ρωσία, βρίσκονται αντιμέτωποι με μία άλυτη εξίσωση: πώς να «παντρέψουν» τα συμφέροντα των χωρών τους, τα διεθνή καυτά ζητήματα και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε μια χώρα που ενώ τα παραβιάζει, ισχυρίζεται ότι ενστερνίζεται τα ευρωπαϊκά ιδεώδη», σχολίασε η γαλλική Monde, θυμίζοντας με νόημα ότι η Μόσχα μετέχει στους G8, στους G20 και πια και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Δεν πάτησε… κάλο
Κάπως έτσι εξηγείται, λοιπόν, και το γεγονός ότι ο Ολάντ απέφυγε επιμελώς να πατήσει τον «κάλο» του Κρεμλίνου – «δεν νομίζω ότι είχαμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2012», είπε στο πλευρό του ο Πούτιν, κάνοντας «γαργάρα» το πολιτικό-αστυνομικό προγκρόμ ηγετικών στελεχών της ρωσικής αντιπολίτευσης, με 5.169 συλλήψεις μέσα σε έναν χρόνο (!) και την ποινικοποίηση ΜΚΟ ως «ξένων πρακτόρων». Κατά τη συνήθη πάντως πρακτική των Ευρωπαίων ηγετών, ο Ολάντ συναντήθηκε με στελέχη της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και πίσω από τα «τείχη» της γαλλικής πρεσβείας…
«Ο Ολάντ στη Ρωσία: τα ανθρώπινα δικαιώματα ανάμεσα σε κέρδη και ζημιές», ήταν ο χαρακτηριστικά καυστικός τίτλος της αριστερής Libération για την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, που έγινε συνοδεία τεσσάρων υπουργών (Εξωτερικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Πολιτισμού) και πλήθους στελεχών γαλλικών κολοσσών, όπως των Airbus, Total, Thale, Asrianespace, Sanofi, SNCF, LVMH και βάλε!
Οπως αναμενόταν, στη διάρκεια της επίσκεψης δεν υπεγράφησαν κάποιες σημαντικές εμπορικές συμφωνίες (σήμερα, οι ρωσικές επενδύσεις στη Γαλλία αντιστοιχούν μόλις στο 1/12 των γαλλικών επενδύσεων, ύψους 1 δισ. ευρώ, στη Ρωσία). Μπήκαν, όμως, ακόμη πιο γερά θεμέλια στη στρατηγική οικονομικού ανοίγματος του Παρισιού στις αναδυόμενες αγορές (ο Ολάντ έχει ήδη επισκεφθεί την Ινδία, ενώ προγραμματίζει επίσκεψη στην Κίνα). Βασικός στόχος είναι η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων -πλέον απολύτως απαραίτητων για την πολυπόθητη της ασθμαίνουσας γαλλικής οικονομίας, που φλερτάρει με την ύφεση και δοκιμάζεται από ανεργία-ρεκόρ 15ετίας!
Ολοι οι καλοί χωράνε
«Οσο πρέπει να ελέγχουμε την εισροή μεταναστών στη χώρα, άλλο τόσο δεν θα πρέπει να αποθαρρύνουμε έναν επενδυτή, έναν Ρώσο επιχειρηματία, θα έλεγα επίσης έναν καλλιτέχνη, μια προσωπικότητα, από το να έρθει στη Γαλλία», τόνισε ο Ολάντ, όταν ήλθε η δική του σειρά να κάνει πολιτικές «γαργάρες». «Αφήνουμε όλους τους καλούς ανθρώπους να έρχονται στη Ρωσία», συμπλήρωσε γελώντας, αφήνοντας να περάσει στο… ντούκου το θέμα του πρώην Γάλλου, νυν Ρώσου φορολογικού «μετανάστη» Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος έκανε προχθές «πλακίτσες», μπροστά στις κάμερες, με τον γιο του «σφαγέα» της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ!
Οσο για τα υπόλοιπα καυτά ζητήματα της προεδρικής ατζέντας στην πρόταση του Ολάντ για διευρυμένες ειρηνευτικές συνομιλίες στη Συρία, με τη συμμετοχή μεσολαβητών, ο Πούτιν τού έβαλε κι άλλο «πάγο», τονίζοντας ότι λύση δεν μπορεί να βρεθεί «χωρίς ένα μπουκάλι βότκα»!
Και πιθανόν αυτό ακριβώς να χρειάστηκε ο Σοσιαλιστής πρόεδρος όταν, γυρνώντας αργά το βράδυ στο Παρίσι, θα διάβασε τη δημοσκόπηση της Figaro για την καταβαράθρωση της δημοτικότητάς του στο 30%: το χαμηλότερο ποσοστό που λαμβάνει Γάλλος πρόεδρος από το 1981!