Pin It

Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το 2012 σημειώθηκαν 144.000 επιθέσεις κάθε μήνα

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

getFile (51)Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο κυβερνοπόλεμος Πεκίνου-Ουάσινγκτον, ο οποίος έχει προκαλέσει κλίμα έντασης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων και χθες η κινεζική ηγεσία ανακοίνωσε ότι χάκερ από τις ΗΠΑ επιτέθηκαν σε δύο στρατιωτικούς ιστότοπους μεταξύ των οποίων αυτού του υπουργείου Αμυνας. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι Κινέζοι αξιωματούχοι, τον περασμένο χρόνο σημειώθηκαν 144.000 επιθέσεις κάθε μήνα, εκ των οποίων τα 2/3 προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Μόλις πριν από λίγες ημέρες αμερικανική εταιρεία ασφαλείας του κυβερνοχώρου είχε υποστηρίξει ότι η ειδική στρατιωτική υπηρεσία της Κίνας βρίσκεται πίσω από μια σειρά επιθέσεων εναντίον αμερικανικών κυβερνητικών και στρατιωτικών sites. Ειδικότερα η Mandiant είχε διαπιστώσει ότι οι Κινέζοι κλέβουν συστηματικά εκατοντάδες terabytes πληροφοριών από τουλάχιστον 141 οργανισμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ανακοινώσει ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ' όψιν του την κυβερνοπειρατία και έχει ενημερώσει στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο την Κίνα, η οποία πάντως αρνείται κατηγορηματικά ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις υποστηρίζοντας ότι και εκείνη είναι θύμα επιθέσεων χάκερ.

 

Μάλιστα στη μηνιαία συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χθες το κινεζικό υπουργείο Αμυνας, αναφέρει ότι οι κινεζικοί ιστότοποι αντιμετωπίζουν σοβαρότατη απειλή από τις επιθέσεις των χάκερ, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις αυξάνονται τα τελευταία χρόνια με σταθερό ρυθμό. Πρόσθεσε δε ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις των ηλεκτρονικών διευθύνσεων το 62,9% των επιθέσεων προήλθε από τις ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουάσινγκτον θα μπορέσει να δώσει πειστικές εξηγήσεις απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες.

 

Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι η πρώτη φορά που Κινέζοι αξιωματούχοι έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομερείς πληροφορίες για τις επιθέσεις που φέρεται ότι πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί στα πληροφορικά τους συστήματα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το Πεκίνο έχει κατηγορηθεί από αρκετές κυβερνήσεις και πολυεθνικές εταιρείες και οργανισμούς για κατασκοπεία με στόχο να συγκεντρώσει πληροφορίες που αφορούν την εικόνα που δίνει η Κίνα στη διεθνή σκηνή.

 

Στα τέλη Ιανουαρίου οι «New York Times» είχαν γράψει ότι οι Κινέζοι χάκερ «έμπαιναν» συστηματικά στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας. Το Πεκίνο πάντως διέψευσε τις κατηγορίες.

 

 

Scroll to top