23/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μειώσεις-σοκ στο Δημόσιο με τα ειδικά μισθολόγια

Του Τζώρτζη Ρούσου Αν μέχρι σήμερα οι αντιδράσεις ενόψει των επικείμενων αλλαγών στις αμοιβές των ειδικών μισθολογίων χαρακτηρίζονταν ως οξύτατες, η δημοσιοποίηση της εγκυκλίου για τις περικοπές αναμένεται να προκαλέσει θύελλα κινητοποιήσεων, αφού περίπου 250.000 λειτουργοί που έχουν χαρακτηριστεί ως οι στυλοβάτες του Δημοσίου θα.
      Pin It

Του Τζώρτζη Ρούσου

 

Αν μέχρι σήμερα οι αντιδράσεις ενόψει των επικείμενων αλλαγών στις αμοιβές των ειδικών μισθολογίων χαρακτηρίζονταν ως οξύτατες, η δημοσιοποίηση της εγκυκλίου για τις περικοπές αναμένεται να προκαλέσει θύελλα κινητοποιήσεων, αφού περίπου 250.000 λειτουργοί που έχουν χαρακτηριστεί ως οι στυλοβάτες του Δημοσίου θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να μειώνονται έως και 30%!

 

Σε ένα κείμενο 55 σελίδων, που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, περιγράφεται το πώς οι αμειβόμενοι με το καθεστώς των ειδικών μισθολογίων (δικαστικοί, ιατροί, ένστολοι, διπλωμάτες, καθηγητές ΑΕΙ – ΤΕΙ, αρχιερείς, ιατροδικαστές, ερευνητές) θα χάσουν από 5% έως 30% των μηνιαίων απολαβών τους, και δη αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012.

 

Αναδρομικές μειώσεις

 

Μάλιστα αυτές τις αναδρομικές μειώσεις θα κληθούν να τις καταβάλουν εντός του 2013 σε δόσεις που θα κυμαίνονται από μία (για ποσά κάτω των 100 ευρώ) μέχρι 12 (για ποσά άνω των 5.000 ευρώ).

 

Συνοψίζοντας οι βασικές, πάντα επί το δυσμενέστερον, γενικές αλλαγές που αφορούν όλους όσοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μισθοδοτούνται από το ελληνικό Δημόσιο μπορούν να περιγραφούν ως εξής:

 

-Αναστέλλεται για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ η χορήγηση του κινήτρου επίτευξης στόχων (ΚΕΣ) και δημοσιονομικών στόχων (ΚΕΔΣ).

 

-Καταργούνται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και εφεξής τα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας.

 

-Επεκτείνεται το ενιαίο μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ, που σημαίνει ότι όσοι εργάζονται στις επιχειρήσεις του Δημοσίου θα υποστούν μειώσεις ύψους 25%, ενώ ταυτόχρονα καταργούνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και όλες οι διατάξεις νόμων που ισχύουν για τους δημόσιους οργανισμούς, αφού πλέον θα ισχύει το ενιαίο μισθολόγιο.

 

-Μειώνεται κατά 50% η πάγια αντιμισθία των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Παράλληλα καταργείται η αποζημίωση που λαμβάνουν τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων και κάθε είδους επιτροπών δημοτικών συμβουλίων για τη συμμετοχή τους στις σχετικές συνεδριάσεις.

 

-Μειώνονται 50% οι αποδοχές, οι αποζημιώσεις, τα έξοδα παράστασης και όλες οι αμοιβές των στελεχών των ΝΠΔΔ, των δήμων και των περιφερειών και των ΝΠΙΔ και των ανώνυμων εταιρειών στις οποίες οι ΟΤΑ κατέχουν ποσοστό πάνω από 50%

 

-Ο νόμος για το ενιαίο μισθολόγιο θα καθορίζει τις αμοιβές για τις υπερωρίες στις ΔΕΚΟ και όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα όπως και το ανώτατο όριο εργασίας ενός υπαλλήλου.

 

Πάγωμα ώς το 2016

 

Βέβαια στον «ορυμαγδό» των περικοπών υπάρχει και μία θετική, αν μπορεί κανείς να τη χαρακτηρίσει έτσι, διάταξη για τους δημοσίους υπαλλήλους… Συγκεκριμένα αναστέλλεται η περαιτέρω μείωση αποδοχών στους υπαλλήλους του Δημοσίου.

 

Αναλυτικότερα οι αποδοχές τους παγώνουν στο επίπεδο που διαμορφώθηκαν την 31η Οκτωβρίου 2012. Το πάγωμα ισχύει μέχρι το τέλος του 2016 και συνδέεται, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, με την αναστολή της καταβολής του κινήτρου επίτευξης στόχων.

Scroll to top