04/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ήσυχοι Πορτογάλοι αγρίεψαν

      Pin It

Πάνω από 1,5 εκατ. πολίτες σε 40 πόλεις «υποδέχτηκαν» την τρόικα και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στη λιτότητα και στην κυβέρνηση, στη χώρα που θεωρείτο ο «καλός μαθητής» και οι πολίτες της μοιρολάτρες

 

Της Κορίνας Βασιλοπούλου

 

getFile (3)«Ο λαός είναι εκείνος που πιότερο διατάζει». Εκατοντάδες χιλιάδες Πορτογάλοι, σε μια μεγαλειώδη όσο και συγκινητική στιγμή, τραγουδούσαν εν χορώ στο κέντρο της Λισαβόνας τούς στίχους τού «Grandola Vila Morena», του τραγουδιού που έγινε ο ύμνος της Επανάστασης των Γαριφάλων η οποία ανέτρεψε τη χούντα στις 25 Απριλίου του 1974.

 

Στη Λισαβόνα των τριών εκατομμυρίων κατοίκων, ήταν περίπου 500.000 χιλιάδες οι πολίτες που κατέβηκαν στους δρόμους για να υποδεχτούν την τρόικα με τον δικό τους τρόπο. Γύρω στις 400.000 στο Πόρτο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Συνολικά υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύριο Πορτογάλοι σε καμιά 40αριά πόλεις ακολούθησαν το Σάββατο το σύνθημα «Αντε πηδήξου τρόικα» (que se lixe a troika) της ομώνυμης πλατφόρμας πολιτών, η οποία και διοργάνωσε τη διαδήλωση.

 

Ναι, οι «ήσυχοι» Πορτογάλοι, οι «καλοί μαθητές» της τρόικας που τόσους επαίνους είχαν κερδίσει, φαίνεται πως αρνούνται να πάρουν άλλα μαθήματα λιτότητας και απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης που τους «σώζει». Αυτοί που σχεδόν ποτέ δεν έβγαιναν στους δρόμους, τώρα πια δεν χάνουν ευκαιρία για να εκδηλώσουν την οργή τους. Οι διοργανωτές και τα ΜΜΕ βάζουν κάτω τα νούμερα για να δουν αν κατέβηκε περισσότερος κόσμος προχθές ή στην εντυπωσιακή διαδήλωση που έγινε στις 15 του περασμένου Σεπτέμβρη, η οποία ήταν και η ογκωδέστερη στην πρόσφατη ιστορία της πορτογαλικής δημοκρατίας.

 

«Οι Πορτογάλοι έχουν πολλούς λόγους για να είναι αγανακτισμένοι και να διαμαρτύρονται μπροστά στη φτωχοποίηση του έθνους» δήλωσε ο γ.γ. του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο, ενώ ο γ.γ. της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Πορτογαλίας (CGTP), Αρμένιο Κάρλος, απαίτησε, όπως και χιλιάδες άλλοι διαδηλωτές, την παραίτηση της κυβέρνησης Κοέλιο, τονίζοντας ότι «κρέμεται από μια κλωστή».

 

Ο δεξιός πρωθυπουργός Πέντρο Πάσος Κοέλιο, παρά τα εύσημα των τροϊκανών, δεν πρέπει να νιώθει πως πατά πολύ καλά στα πόδια του τελευταία. Τον περασμένο μήνα, δεκάδες πολίτες, που είχαν μπει στο Κοινοβούλιο, διέκοψαν την ώρα του πρωθυπουργού τραγουδώντας τον επαναστατικό ύμνο «Grandola Vila Morena», με το σχετικό βίντεο να κάνει τον γύρο του Διαδικτύου. Πρόσφατα μια άλλη ομάδα πολιτών, η «Λευκή Επανάσταση» (Revolucao Branca), η οποία καλεί τον κόσμο σε φορολογική ανυπακοή, παρακινεί τους καταναλωτές να κόβουν αποδείξεις με το ΑΦΜ του πρωθυπουργού. Πρόκειται για μια πρωτότυπη μορφή διαμαρτυρίας για την αύξηση των φόρων και την υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο. Επισφράγισμα όλων, η μεγαλειώδης διαδήλωση του Σαββάτου κόντρα στην πολιτική-καρμπόν του Mνημονίου που, όπου έχει εφαρμοστεί, έφερε μόνο περισσότερη εξαθλίωση.

 

Η διαδήλωση συμπίπτει με τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων στη νεότερη ιστορία της σύγχρονης Πορτογαλίας κι έρχεται ένα μήνα μετά την επίσημη παραδοχή της κυβέρνησης ότι η ύφεση –για τρίτη συνεχή χρονιά- θα είναι διπλάσια (1,9%) από ό,τι υπολόγιζε αρχικά. Πράγμα που, όπως αφήνεται να εννοηθεί, θα οδηγήσει αναγκαστικά σε νέες περικοπές αφού τα νούμερα «δεν θα βγαίνουν». Σε αυτά πρέπει να προστεθούν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στα χρονικά (17,6%), οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, το σταδιακό ξήλωμα της δημόσιας υγείας, τα 20 ευρώ που πρέπει να καταβάλει κάποιος από την αρχή του χρόνου για να γίνει δεκτός στα επείγοντα περιστατικά, τα 5 ευρώ που στοιχίζει μια απλή εξέταση από γιατρό, τα παιδιά που υποσιτίζονται και καταλήγουν στο νοσοκομείο με λιποθυμικά επεισόδια, τα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλει δίδακτρα στα δημόσια σχολεία από την επόμενη σχολική χρονιά (!), το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προβλέπει λιγότερη αποζημίωση και λιγότερες μέρες άδειας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας…

 

«Δουλειά, παιδεία, υγεία, ναι. Τρόικα, όχι» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν περισσότερο το Σάββατο και, όπως φαίνεται, θα συνεχίσουν να ακούγονται. «Ο λαός μας έχει τη συνήθεια να αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους, αλλά αυτό τώρα αλλάζει ριζικά» είπε η Βερόνικα, μια άνεργη μητέρα που βγήκε προχθές να διαδηλώσει. «Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε για να αλλάξουμε τα πράγματα». Και, όπως σχολίασε η έγκυρη εφημερίδα «Publico», «η διαδήλωση η οποία ένωσε ολόκληρα πλήθη σε διάφορα σημεία της χώρας απέδειξε ότι η απάθεια δεν είναι, αναγκαστικά, η μοίρα των Πορτογάλων».

 

Scroll to top