04/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα άκουσε τσεκουράτα

      Pin It

Εργαζόμενοι της «Kavala Oil» εισήλθαν σε ξενοδοχείο όπου επρόκειτο να μιλήσει ο Μάκης Βορίδης, διαμαρτυρόμενοι για νομοσχέδιο που τους θίγει. Ο βουλευτής φυγαδεύτηκε στο δωμάτιό του και την έκανε από την πόλη 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Με τ' αυγά πήραν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Μ. Βορίδη, δεκάδες εργαζόμενοι της εταιρείας «Kavala Oil», όταν πήγε να μιλήσει σε κομματική εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Το προσωπικό της εταιρείας αντιδρά στην πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης να γίνει και η μητρική εταιρεία «Energean Oil & Gas» συνδικαιούχος των κοιτασμάτων πετρελαίου.

 

Η εκδήλωση της Ν.Δ.ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Παρασκευής στο πολυτελές ξενοδοχείο «Ωκεανίς», ενώ θ' ακολουθούσε συνέντευξη Τύπου. Η παρουσία ωστόσο του Μάκη Βορίδη θεωρήθηκε πρόκληση από τους εργαζόμενους της «Kavala Oil», μετά τους πρόσφατους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, που θεωρούν ότι θίγουν ευθέως τα συμφέροντα και τις θέσεις εργασίας τους.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες και παρά την ισχυρή αστυνομική δύναμη, οι εργαζόμενοι κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό προστασίας του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, εισέβαλαν στο ξενοδοχείο και έγινε χαμός. Τραπέζια αναποδογύρισαν, καρέκλες έσπασαν, αυγά εκτοξεύτηκαν προς τον Μάκη Βορίδη και τα πνεύματα ηρέμησαν μόνο όταν φυγαδεύτηκε στο δωμάτιό του. Ωσπου να τον διασώσει η Αστυνομία ακούγονταν ρυθμικά συνθήματα: «Πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από δω«, «Δώστε λύση, τσουνάμι θα 'ρθει κρίση» κ.λπ.

 

«Πήγαμε ειρηνικά να θέσουμε τα παράπονά μας στον κ. Βορίδη και δεχθήκαμε προκλητική επίθεση από την Αστυνομία, έξω από το ξενοδοχείο. Προσπάθησαν να μας σταματήσουν με χημικά και γροθιές. Δεν φταίνι αυτοί. Αυτοί που τους έβαλαν φταίνε. Εμείς είπαμε ότι θα διαδηλώσουμε είτε θέλει είτε δεν θέλει ο κ. Βορίδης. Αν την Τρίτη περάσει τέτοιο νομοσχέδιο, θα γίνει χαμός στην Καβάλα. Δεν θα τρώνε στις πλάτες μας με χρυσά κουτάλια ορισμένοι», ανέφεραν εργαζόμενοι της εταιρείας στην «Εφ.Συν.».

 

Η κατάσταση στο ξενοδοχείο παρέμεινε έκρυθμη για πολλή ώρα με αποτέλεσμα ο Μάκης Βορίδης να παραμείνει αποκλεισμένος στο δωμάτιό του, αν και οι εργαζόμενοι τον καλούσαν να τους μιλήσει. Εκείνος αντιπρότεινε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία, αλλά δεν δέχθηκαν. Ηθελαν να τους αντιμετωπίσει όλους μαζί. Αποτέλεσμα ήταν οι διοργανωτές ν' ακυρώσουν όχι μόνο τη συνέντευξη Τύπου αλλά και την προγραμματισμένη ανοιχτή εκδήλωση φίλων και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, όπου επρόκειτο να μιλήσει ο πρώην υπουργός.

 

Η αντίδραση των εργαζομένων της «Kavala Oil» σχετίζεται άμεσα με την ψήφιση από τη Βουλή αύριο της νέας τροποποιητικής σύμβασης για την επέκταση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στα κοιτάσματα πετρελαίου του Πρίνου γι' άλλα 25 χρόνια. Η νέα σύμβαση που κατατέθηκε να ψηφιστεί θα αντικαταστήσει τη σύμβαση του 1999. Η πρόταση του υπουργείου βασίστηκε στη συμφωνία μητρικής και θυγατρικής εταιρείας που προβλέπει ότι και οι δυο θα είναι συνδικαιούχοι των κοιτασμάτων πετρελαίου.

 

Ας σημειωθεί ότι η «Kavala Oil» είναι η μοναδική εταιρεία εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, δηλαδή η μόνη εταιρεία που «παράγει» πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η μοναδικότητα αυτή κατατάσσει την Ελλάδα στον κατάλογο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και προκαλεί κοινό ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες που αναπτύσσει σε τεχνικό και σε λειτουργικό επίπεδο. Πρόκειται, στην ουσία, για τη συνέχεια της Εταιρείας Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου EΠΕ (ΕΠΒΑ), η οποία ξεκίνησε τις δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας στο τέλος της δεκαετίας του ’60.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………… 

 

Η εταιρεία «καπέλο»

 

Στο μεταξύ, η μητρική εταιρεία «Energean Oil & Gas Α.Ε.», που οι εργαζόμενοι της «Kavala Oil» θεωρούν ότι μπαίνει «καπέλο» στα συμφέροντά τους, με ανακοίνωσή της καταδικάζει τα «επεισόδια βίας, παραβατικών συμπεριφορών, φθοράς ξένης περιουσίας και ασέβειας στους θεσμούς αυτής της χώρας». Κάνει λόγο για «στρέβλωση της αλήθειας, άσκηση ψυχικής και σωματικής βίας, απειλές και κάθε λογής «μέσα» που δεν δικαιώνουν κανένα κίνητρο και δεν δικαιολογούν καμία κατάσταση». Στρέφεται ευθέως κατά των διαμαρτυρόμενων και μεταξύ άλλων υποστηρίζει:

 

«Οι άδειες σήμερα για την έρευνα και παραγωγή πετρελαίου στον Πρίνο είναι νόμιμες και στην «Energean Oil & Gas» (Ενεργειακή Αιγαίου) που πραγματοποιεί τις επενδύσεις αλλά και στη θυγατρική μας «Καβάλα Oil» που διενεργεί τις εργασίες πετρελαίου και αυτός είναι ο μοναδικός νόμιμος τρόπος για να συνεχιστεί η εκμετάλλευση του Πρίνου. Αναρωτιόμαστε λοιπόν πώς είναι δυνατόν τον Οκτώβριο να έχει υπογραφεί η τριμερής σύμβαση από τον κ. Παππά με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της «Καβάλα Oil» και τώρα, παραμονές της κύρωσης από τη Βουλή, να προσπαθούν να παρασύρουν εργαζομένους, βουλευτές και κόμματα στον απόλυτο παραλογισμό ότι η κύρωση της σύμβασης που υπέγραψαν οι ίδιοι θα οδηγήσει την «Καβάλα Oil» στην καταστροφή;»

 

 

 

Scroll to top