Pin It

Ο Πάνος Αγγελόπουλος σκηνοθετεί το συγκλονιστικό έργο του Ντοστογέφσκι

 

getFile (10)«Είμαι άρρωστος… Είμαι μοχθηρός. Δεν είμαι καθόλου ευχάριστος. Νομίζω ότι έχω αρρώστια του ήπατος. Μα δεν καταλαβαίνω τίποτε και δεν ξέρω πού ακριβώς υποφέρω. Αν κι εκτιμώ πολύ τους γιατρούς και την ιατρική, δεν πάω να με κοιτάξουν και δεν πήγα ποτέ, γιατί είμαι φοβερά προληπτικός, ή τουλάχιστον τόσο που δεν πιστεύω στην ιατρική».

 

Το συγκλονιστικό «Υπόγειο», το πρώτο σπουδαίο μυθιστόρημα που έγραψε ο Ντοστογέφσκι μετά την απελευθέρωσή του από το κάτεργο, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας») στις 15, 16, 17 και 22, 23, 24 και 29, 30, 31 Μαρτίου σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου.

 

Γραμμένες στα 1864, οι «Σημειώσεις από το Υπόγειο» αποτελούν σταθμό στη βιβλιογραφία του Ντοστογέφσκι, όχι μόνο για τον τρόπο αφήγησης αλλά, κυρίως, για τα κεφαλαιώδη φιλοσοφικά ζητήματα που θέτει και τα οποία επανεμφανίζονται σε όλα τα μεγάλα μυθιστορήματά του, καθιστώντας τον μια από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές μορφές παγκοσμίως.

 

Το κείμενο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο. Ο συγγραφέας, μέσω του υποχθόνιου ήρωά του, στρέφεται εναντίον όλων των κοινωνικών κινημάτων και επαναστατικών ρευμάτων, των πάμπολλων φιλοσοφικών απόψεων που ταλάνιζαν εκείνα τα χρόνια την προεπαναστατική Ρωσία. Επιτίθεται με πάθος σε κάθε ιδέα που προσπαθεί να περιορίσει την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου, σε κάθε σύστημα παλιό ή ευαγγελιζόμενο την αλλαγή, σε κάθε σκέψη που οδηγεί σε στράτευση, μηχανισμούς, στην ίδια την επιστήμη.

 

«Ο Ντοστογέφσκι ασχολήθηκε επίμονα με το Εγώ και την ελευθερία του ατόμου» σημειώνει ο Πάνος Αγγελόπουλος. «Χωρίς ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει άνθρωπος. Η κατάκτησή της ωστόσο δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου· δεν αρκεί μόνο ο ορθός λόγος για να πετύχεις τον στόχο, χρειάζεται να διανύσεις τον δρόμο της οδύνης, του πόνου. Καλεί τον θεατή ως μάρτυρα, θέλει να αποσπάσει από αυτόν το δικαίωμα να σκέφτεται διαφορετικά και το δικαίωμα να υπάρχει. Ο Ντοστογέφσκι δεν μιλά για να διαδώσει τις ιδέες του και να διαφωτίσει τους γύρω του. Αναζητά ο ίδιος το φως».

 

Ε.Μ.

 

INFO: «Το Υπόγειο» του Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς Ντοστογέφσκι. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών-Αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ.: 210–7282333). Θεατρική προσαρμογή–Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος. Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου. Σκηνικά: Tόλης Τατόλας. Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη. Παίζουν: Γιάννης Θωμάς, Ναταλία Μόντη. Χορός: Ομάδα Ολιας Στεφανίδου. Στις 15, 16, 17 και 22, 23, 24 και 29, 30, 31 Μαρτίου. Tιμή εισιτηρίου: 30 ευρώ, 25 ευρώ, φοιτητικό 20 ευρώ. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Scroll to top