Pin It

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

Σε άτομα του «συνδικάτου του εγκλήματος», που καταδικάστηκαν για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, εστιάζουν τις έρευνές τους οι αστυνομικοί με σκοπό να εντοπιστούν οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί της έκρηξης που σημειώθηκε χθες στην αυλή της διώροφης μονοκατοικίας της προέδρου Εφετών, Παρασκευής Καλαϊτζή.

 

Η δικαστική λειτουργός ήταν η πρόεδρος του δικαστηρίου εκείνου που στις 13 Μαρτίου 2012 καταδίκασε τα μέλη της συμμορίας, ενώ αυτό το διάστημα ήταν επιφορτισμένη με την καθαρογράφηση των πρακτικών της δίκης.

 

Κατά τη διάρκεια της δίκης είχε βρεθεί στο «στόχαστρο» των κατηγορουμένων, ενώ σε μετέπειτα συνέντευξή του το πρόσωπο-κλειδί της απαγωγής έκανε λόγο για προειλημμένη απόφαση.

 

Ολα αυτά όμως φαίνεται πως δεν εκτιμήθηκαν ορθά από τις αστυνομικές υπηρεσίες και παρότι η πρόεδρος τους κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές, έδειξαν μειωμένα αντανακλαστικά και δεν «πύκνωσαν» τα μέτρα ασφαλείας της.

 

Είχε κριθεί από την αστυνομία ότι η δικαστικός θα προστατευόταν εφόσον υπήρχε «υπηρεσιακή ευχέρεια», αλλά καθώς δεν υπήρχε προσωπικό, αυτή δεν φυλασσόταν.

 

Αυτό το κενό ασφαλείας εκμεταλλεύτηκαν οι δράστες και τοποθέτησαν στην αυλή του διώροφου της οδού Κουντουριωτών 11 στο Χαλάνδρι περίπου πέντε κιλά ζελατοδυναμίτιδας, τα οποία πυροδοτήθηκαν με βραδύκαυστο φιτίλι.

 

Δέκα λεπτά πριν από τις 2.00 τα ξημερώματα, εξερράγησαν προκαλώντας κρατήρα στο έδαφος διαμέτρου ενός μέτρου, γκρεμίζοντας μέρος της μάντρας και προξενώντας σημαντικές ζημιές στο διώροφο, σε γειτονικά σπίτια και σε οχήματα.

 

Η χθεσινή επίθεση είναι η δεύτερη που γίνεται μέσα σε λίγους μήνες από συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος με σκοπό να σταλεί «εκφοβιστικό μήνυμα» προς τους δικαστικούς.

 

Στις 28 Σεπτεμβρίου ίδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε πιλοτή πολυκατοικίας στον Χολαργό, και ανάμεσα στα αυτοκίνητα που διέλυσε ήταν και εκείνο της εισαγγελέως Ιωάννας Χατζάκη, που ήταν η Β' ειδική ανακρίτρια του «σκανδάλου» της Protonbank.

 

Σημειώνεται ότι και στην ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών & Εισαγγελέων, αφού αναφέρει ότι οι «προσπάθειες εκφοβισμού πέφτουν στο κενό», υπογραμμίζει ότι η πρόεδρος «κατέστη στόχος» γιατί «η απόφασή της σε συγκεκριμένη υπόθεση δεν ήταν αρεστή σε ορισμένους».

 

Για την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου καταδικάστηκαν οι: Παναγιώτης και Ιωάννης Σκαφτούρος, Απόστολος Πετράκης, Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, Γιώργος Κατσαγάνης, Χαράλαμπος Μουστάκας και Παναγιώτης Βλαστός.

Scroll to top