04/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ατιμωρησία τέλος

      Pin It

Γιατροί του Κόσμου και Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στα ρατσιστικά εγκλήματα

 

«Αρκετά» με τον ρατσισμό, λένε με μια φωνή οι «Γιατροί του Κόσμου» και το «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες», ενώνοντας τις δυνάμεις τους και υλοποιώντας το πρόγραμμα «ENOUGH! – ΑΡΚΕΤΑ!», αποσκοπώντας στην καταπολέμηση των ρατσιστικών εγκλημάτων και της ατιμωρησίας που τα συνοδεύει.

 

Πρόκειται για την πρώτη θεσμικά οργανωμένη προσπάθεια εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στη χώρα μας. Σημαντικότερος πυλώνας του προγράμματος είναι η παροχή νομικής συνδρομής σε θύματα ρατσιστικής βίας και η πλήρης υποστήριξη των υποθέσεων που καταλήγουν στην προσοχή των ελληνικών δικαστηρίων. «Είναι πολύ σημαντικό να πετύχουμε έστω και μία καταδίκη ρατσιστικής βίας. Αυτό σημαίνει ότι θα υποστηρίξουμε επιπλέον 20 περιπτώσεις», υπογραμμίζει ο πρόεδρος των ΓτΚ, Νικήτας Κανάκης, ξεκαθαρίζοντας πως πλέον «κανένα θύμα ρατσιστικής βίας δεν θα είναι μόνο του. Θα υποστηρίζεται από δύο οργανώσεις μέχρι τέλους».

 

Δεύτερος εξίσου σημαντικός πυλώνας, η πραγματοποίηση ενημερωτικών επισκέψεων σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αττική, σε περιοχές με έντονο το φαινόμενο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. «Απέναντι στο κλίμα μίσους που καλλιεργείται, θέλουμε να δείξουμε στα παιδιά πως η αλληλεγγύη είναι ελληνική αξία» τονίζει ο κ. Κανάκης, αναφερόμενος στα περιστατικά εθνικιστικής κατήχησης που ήρθαν προσφάτως στο φως της δημοσιότητας.

 

Το πρόγραμμα προβλέπει επιπλέον την εξασφάλιση της ιατρικής κάλυψης σε θύματα ρατσιστικής βίας, την κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξή τους, την πραγματοποίηση εκστρατείας ενημέρωσης με χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και την εκπόνηση της Εθνικής Εκθεσης για την Ξενοφοβία και τη Ρατσιστική Βία στην Ελλάδα. Γίνεται δε γνωστή η δημιουργία της διεύθυνσης [email protected], με σκοπό την καταγραφή περιστατικών ρατσιστικής βίας, τον εντοπισμό θυμάτων και τη συλλογή στοιχείων για τις υποθέσεις που οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.

 

Η εν λόγω δράση έρχεται σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, με τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού να βρίσκονται σε έξαρση. Υπενθυμίζεται ότι το «Δίκτυο Καταγραφής της Ρατσιστικής Βίας» καταγράφει 87 περιστατικά ρατσιστικής βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών σε διάστημα εννέα μηνών, εκ των οποίων τα 83 σε δημόσιους χώρους. «Απέναντι στο “όπου υπάρχουν Ελληνες”, απαντάμε “όπου υπάρχουν άνθρωποι”» καταλήγει ο κ. Κανάκης.

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

Scroll to top