04/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Mετακομίζει… στην Ινδία η Jaguar

      Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Τη μεταφορά της παραγωγής μερικών από τα πιο ακριβά της αυτοκίνητα στην Ινδία εξετάζει η Jaguar Land Rover (JLR) καθώς βλέπει ότι το μέλλον της βρίσκεται εκεί όπου δημιουργείται νέος πλούτος, στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας.

 

Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία είδε πέρυσι εκτόξευση πωλήσεων σε επίπεδα ρεκόρ. Αιτία ήταν η υψηλή ζήτηση για τα πολυτελή της οχήματα από Κίνα, Ινδία και υπόλοιπες ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες της περιοχής.

 

Ετσι εξετάζει τη μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας των XF της Jaguar και των Freelander της Land Rover στην Ινδία. Τα δύο μοντέλα συναρμολογούνται στην πολυάνθρωπη Ασία με κινητήρες και εξαρτήματα που παράγονται στα βρετανικά εργοστάσια. Η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας στην Ινδία θα επιτρέψει στην JLR να αποφύγει υψηλούς φόρους εισαγωγής πολυτελών αυτοκινήτων. Το ινδικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την πρόθεση αύξησης των φόρων από 75% στο 100% της αξίας ενός αυτοκινήτου.

 

Η Jaguar Land Rover ανήκει εδώ και πέντε χρόνια στην ινδική Tata Motors, που ξόδεψε 2,3 δισ. δολ. για εξαγορά από Ford. Αρκετοί αναλυτές έσπευσαν να μιλήσουν για επικείμενη αποτυχία καθώς θεώρησαν σχεδόν αδύνατη την ανάπτυξη μιας δυτικής εταιρείας κατασκευής πολυτελών αυτοκινήτων υπό ινδικό μάνατζμεντ. Διαψεύστηκαν όμως αφού η ζημιογόνος JLR όχι μόνο δεν χάθηκε αλλά αντιθέτως αποδείχθηκε χρυσοφόρα για την Tata. Εδώ και τρία χρόνια αποφέρει μόνο κέρδη. Κλειδί αποτελούν οι αναδυόμενες αγορές Κίνας και Ινδίας που στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 ήταν υπεύθυνες για 22,3% των πωλήσεων.

 

Η Ινδία εξελίσσεται σε εξαγωγικό κόμβο των αναδυόμενων αγορών όχι μόνο για την JLR αλλά και για αρκετές άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Δύσης. Ανταγωνίστριες της JLR που κατασκευάζουν πολυτελή αυτοκίνητα, όπως οι γερμανικές BMW, Αudi της Volkswagen και Mercedes-Benz της Daimler έχουν δημιουργήσει γραμμές συναρμολόγησης για τα πανάκριβα μοντέλα τους στην Ινδία.

 

Κινήσεις απόλυτα δικαιολογημένες ένεκα των προβλέψεων ειδικών, που εκτιμούν ότι ώς το 2020 οι πωλήσεις πολυτελών οχημάτων θα έχουν εξαπλασιαστεί εκεί, στα 300.000 ετησίως.

Scroll to top