Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Στο ίδιο μοτίβο συνεχίζει η δημόσια τηλεόραση ρίχνοντας άλλη μια ξένη σειρά στη μάχη της τηλεθέασης χωρίς να διακόπτεται από διαφημιστικά σποτ. Κάτι που κάνει ακόμα πιο ελκυστικές τις σειρές μυθοπλασίας, έστω και αν μέχρι στιγμής η ΕΡΤ δεν έχει βάλει μπροστά ούτε μία ελληνική παραγωγή.

 

Πρόκειται για σειρά εποχής, μια συμπαραγωγή BBC και HBO με τίτλο «Το τέλος της παρέλασης» (Parade’s End) που κάνει πρεμιέρα απόψε στη ΝΕΤ (22.05) και είναι άλλη μια επιλογή του γενικού διευθυντή τηλεόρασης της ΕΡΤ Κώστα Σπυρόπουλου, ο οποίος μπορεί να έκανε «γκάφα» με το κόψιμο της σκηνής του γκέι φιλιού στον «Πύργο του Ντάουντον» αλλά θα πρέπει να του αναγνωριστεί ότι έχει προσέξει τις παραγωγές που έχει επιλέξει.

 

Το σενάριο της σειράς υπογράφει ο γνωστός σεναριογράφος σερ Τομ Στόπαρντ ενώ τη σκηνοθεσία η Σουζάνα Γουάιτ. Ουσιαστικά μεταφέρουν στη μικρή οθόνη μια ιστορία αγάπης και προδοσίας στην Αγγλία των αρχών του 20ού αιώνα.

 

Βρισκόμαστε στις απαρχές του φεμινισμού και το τέλος του παλαιού μέχρι τότε κόσμου. Σε μια κοινωνία που η ηθική, οι σχέσεις και οι ιδέες αλλάζουν ριζικά. Παραμονές λοιπόν του Α' Παγκοσμίου Πολέμου δημιουργείται ένα ερωτικό τρίγωνο.

 

Ενας Αγγλος αριστοκράτης, ο Κρίστοφερ, παντρεύεται την όμορφη και σκληρή Σίλβια που είναι έγκυος αλλά το παιδί που περιμένει ίσως δεν είναι δικό του, αλλά του παντρεμένου εραστή τής συζύγου του.

 

Η ζωή του Κρίστοφερ ανατρέπεται όταν έρχεται σε επαφή με μια μαχητική φεμινίστρια. Τη σώζει από την αστυνομία ενώ παίζει γκολφ με έναν συντηρητικών πεποιθήσεων πολιτικό. Θα την ερωτευτεί παράφορα και οι ζωές θα ανατραπούν.

 

Η φρίκη του πολέμου δημιουργεί νέες συνθήκες και κλονίζει συθέμελα το παραδοσιακό πλέγμα αξιών. Οι ήρωες της σειράς ουσιαστικά αναγκάζονται να επαναπροσδιορίσουν ριζικά την κοσμοθεωρία τους σε ένα τοπίο όπου γκρεμίζονται βεβαιότητες αιώνων, οι ζωές των ανθρώπων αλλάζουν πλήρως και για πάντα.

 

Το σενάριο είναι βασισμένο στην ομότιτλη τετραλογία του Ford Madox Ford και η παραγωγή ανήκει στους David Parfitt και Selwyn Roberts. Στη σειρά πρωταγωνιστούν οι: Benedict Cumberbath, Rebecca Hall, Roger Allam, Adelaine Clemens, Anne Marie Duff, Rupert Everett, Stephen Graham κ.ά.

[email protected]

Scroll to top