05/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σύμβολο των αγανακτισμένων

      Pin It

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της Βουλγαρίας πυροδότησε ο θάνατος του 36χρονου «Αγανακτισμένου» Πλάμεν Γκοράνοφ, ο οποίος είχε αυτοπυρποληθεί στις 20 Φεβρουαρίου μπροστά από το δημαρχείο της πόλης Πλέβεν. Ο Γκοράνοφ νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση και με εγκαύματα τρίτου βαθμού για πολλές ημέρες, ενώ έξω από το νοσοκομείο εκατοντάδες συμπατριώτες του συγκεντρώνονταν κάθε βράδυ σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Τα βουλγαρικά ΜΜΕ παρομοίασαν τη θυσία του νεαρού καλλιτέχνη με εκείνη του Γιαν Πάλατς, του Τσέχου φοιτητή που αυτοπυρπολήθηκε το 1969 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία, και του Τυνήσιου Μοχάμεντ Μπουαζίζι που άνοιξε με τη θυσία του πριν από δύο χρόνια την αυλαία της «αραβικής άνοιξης».

 

Ο Γκοράνοφ έχει γίνει ήδη σύμβολο του κινήματος διαμαρτυρίας των Βούλγαρων πολιτών, που εξακολουθούν εδώ και ένα μήνα να διαμαρτύρονται στους δρόμους και τις πλατείες κατά της διαφθοράς, της ανικανότητας του πολιτικού συστήματος να βγάλει τους πολίτες από τη φτώχεια και την ανεργία, αλλά και κατά της ακρίβειας, ιδίως του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι Βούλγαροι «Αγανακτισμένοι» δεν έχουν κοινό πολιτικό πλαίσιο, ούτε και κεντρική εκπροσώπηση, ωστόσο εμφανίζονται ως ένας σημαντικός ανεξέλεγκτος παράγοντας εν όψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 12 Μαΐου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατών, δεν έχει αυτή τη στιγμή ποσοστά που να το καθιστούν φαβορί για μια άνετη νίκη στις εκλογές και η άνοδος του κινήματος διαμαρτυρίας των απλών πολιτών περιπλέκει το ρευστό πολιτικό σκηνικό.

 

Ο απερχόμενος συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ πρόσφερε στους «Αγανακτισμένους» πολιτική συνεργασία που φυσικά απορρίφθηκε, ενώ αύριο αναμένεται με ενδιαφέρον συνέντευξη Τύπου ομάδας πολιτών με την επωνυμία «η γέφυρα του αετού», η οποία και αποτελεί βασική συνιστώσα του κινήματος διαμαρτυρίας. Η ομάδα πήρε το όνομά της από κανάλι της Σόφιας, όπου ξεκίνησαν για πρώτη φορά οι μαζικές διαδηλώσεις με αφορμή τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Σε μια προσπάθεια κατευνασμού και μετά τον θάνατο του Γκοράνοφ, η κυβέρνηση πρότεινε μείωση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος κατά 7%, όμως οι τρεις ιδιωτικές -και ξένων συμφερόντων- εταιρείες που μονοπωλούν τη διανομή αρνήθηκαν να συναινέσουν.

Ν.Ζ.

Scroll to top