Της Ηρας Φελουκατζή
Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν χθες στη Γαλλία για να αντιπαρατεθούν στην ψήφιση της μεταρρύθμισης για την αγορά εργασίας που θα εξεταστεί σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο. Τον νόμο αυτόν, που περιλαμβάνει μέτρα ευελιξίας για τις επιχειρήσεις με αντιστάθμισμα μεγαλύτερη ασφάλεια για τους εργαζομένους, έχουν υπογράψει τρία συνδικάτα τα οποία εκπροσωπούν το 40% του συνδικαλιστικού κινήματος.
Δύο μεγάλα συνδικάτα, CGT και FO, που θεωρούνται ιστορικοί «αδελφοί εχθροί» και διαδήλωναν πάντα χωριστά, ένωσαν τις δυνάμεις τους για το φλέγον θέμα της απασχόλησης, σε μια στιγμή που η ανεργία έχει φτάσει σε ποσοστό ρεκόρ 10,5% στη Γαλλία. Οι ηγέτες τους, Μπερνάρ Τιμπό και Ζαν Κλοντ Μεγί, παρέλασαν για πρώτη φορά μαζί. Τις κινητοποιήσεις που έχουν στόχο να αποτρέψουν την ψήφιση του επίμαχου νόμου για την απασχόληση υποστηρίζουν επίσης τα συνδικάτα FSU και Solidaires και τα κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Πάνω από 200.000 διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν σε 175 γαλλικές πόλεις για να αντιπαρατεθούν στη «συμφωνία της ντροπής», καταγγέλλοντας «μια κοινωνική οπισθοδρόμηση».
Το Μέτωπο της Αριστεράς, η ριζοσπαστική, κομμουνιστική και άκρα Αριστερά υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις. Ο ηγέτης του «Κόμματος της Αριστεράς» Ζαν Λικ Μελανσόν και ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Πιερ Λοράν ήταν παρόντες στο περιθώριο της παρέλασης στη γαλλική πρωτεύουσα. «Ευελιξία, ανταγωνιστικότητα και κινητικότητα όχι, όχι, όχι», φώναζαν οι διαδηλωτές, τονίζοντας ότι με τις κινητοποιήσεις τους υπερασπίζονται το εργατικό δίκαιο και αρνούνται την επαγγελματική ανασφάλεια.
Η συζήτηση για το νομοσχέδιο θα αρχίσει στην Εθνοσυνέλευση στις αρχές Απριλίου με τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης και θα συνεχιστεί στη Γερουσία στα τέλη Απριλίου. «Στις αρχές Μαΐου, το κείμενο αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Μισέλ Σαπέν.
Μέσα σ' αυτό το τεταμένο κοινωνικό κλίμα, το δίδυμο της γαλλικής εξουσίας αντιμετωπίζει ρεκόρ αντιδημοφιλίας. Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση του Ifop/Paris Match, ο Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό βρίσκονται στο πιο χαμηλό επίπεδο δημοτικότητας από τον Μάιο του 2012. Το ποσοστό επιδοκιμασίας της πολιτικής τους είναι αντίστοιχα 37% και 39%.