ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Οταν το κράτος κόβει το ρεύμα απο τους πολίτες, επενδύουν οι εγκληματικές οργανώσεις
Του Νικόλα Ζηργάνου
Η κυβερνητική ανακοίνωση για μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 7% δεν απέτρεψε χιλιάδες Βούλγαρους πολίτες να ξεχυθούν στους δρόμους και να διαδηλώσουν άλλη μία ημέρα κατά της φτώχειας, της ακρίβειας και της διαφθοράς. Στον χορό των κινητοποιήσεων που διογκώνονται σαν χιονοστιβάδα μπήκαν από χθες και οι εργαζόμενοι στα ορυχεία, την ενέργεια και τους σιδηροδρόμους, οι οποίοι φοβούνται ότι θα είναι τα επόμενα θύματα των περικοπών. Πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν στο άμεσο διάστημα σε αυτούς τους ευαίσθητους και στρατηγικούς κλάδους, λένε τα συνδικάτα, καθώς διογκώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια κατά του πολιτικού συστήματος που φαίνεται αδύναμο -ή και ανίκανο- να προτείνει λύσεις και διέξοδο.
Προς το παρόν, η χώρα οδεύει σε εκλογές, μετά την παραίτηση της συντηρητικής κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ πιθανότατα θα διεξαχθούν και δημοτικές εκλογές στη Βάρνα. Στο μεγάλο βουλγάρικο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι ετοιμάζεται να παραιτηθεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαφθορά και την ανάμιξη του δημάρχου Κίριλου Ιορντάνοφ σε σκάνδαλα. Ο Ιορντάνοφ κατηγορείται από τους «Αγανακτισμένους» της Βάρνας ότι ουσιαστικά εκπροσωπεί την σκοτεινή οικονομική υπερδύναμη της περιοχής, τον όμιλο ΤΙΜ. Ο βίος και η πολιτεία του δημάρχου ήταν και στο στόχαστρο του Πλάμεν Γκοράνοφ, που αυτοπυρπολήθηκε πριν 12 ημέρες μπροστά από το δημαρχείο της πόλης και πέθανε από τα εγκαύματα του προχθές.
Σε νέο βίντεο που αναρτήθηκε χθες στο Διαδίκτυο, ο Γκοράνοφ, σύμβολο πλέον των «Αγανακτισμένων». Φαίνεται να κατηγορεί τον δήμαρχο για όργανο της ΤΙΜ, την οποία κατηγορεί ως εταιρεία βιτρίνα του οργανωμένου εγκλήματος. Στον τόπο της θυσίας του νεαρού Βούλγαρου αυτόχειρα, δίπλα από το καμένο κορμί του, βρέθηκε πανό που έγραφε: «Κάτω η ΤΙΜ». Η πολυπλόκαμη εταιρεία που αποτελεί μια οικονομική υπερδύναμη όχι μόνο στη Βάρνα, αλλά σε επίπεδο χώρας, έχει υπό τον έλεγχό της πάνω από 150 εταιρείες και 10.000 υπαλλήλους. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρώην Αμερικανού πρέσβη στη Σόφια που διέρρευσε στο WikiLeaks, η ΤΙΜ ιδρύθηκε ως μαφιόζικη εταιρία το 1993 από δέκα άνδρες πρώην μέλη των βουλγαρικών ειδικών δυνάμεων και το όνομά της το πήρε από τα αρχικά των τριών πλέον προβεβλημένων μελών της.
Αρχικά, όπως υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, η οργάνωση ασχολήθηκε με όλα τα τετριμμένα (προστασία, εκβιασμοί, λαθρεμπόριο κ.λπ.) για να γιγαντωθεί σύντομα και να μεταβληθεί σε μια μεγάλη οικονομική δύναμη που μετά από μια δεκαετία, μπήκε πλέον στην «καθαρή», βλέπε «ξεπλυμένη» επιχειρηματικότητα. Σήμερα ελέγχει, μεταξύ άλλων, μια μεγάλη τράπεζα, ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές εταιρείες, επιχειρήσεις μεταποίησης, γεωργικής παραγωγής, μια χημική βιομηχανία, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας, αερομεταφορών, εκμετάλλευσης γης και τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες.
Απέναντι σε αυτόν τον κολοσσό στάθηκε ο ονειροπόλος Γκοράνοφ, ο οποίος υποστήριζε ότι η Βουλγαρία έχει ανάγκη από μια επανάσταση για να σταματήσει η διαφθορά και να αναγεννηθεί η χώρα. Ισως είναι ένα μήνυμα που δεν αφορά μόνο τους απελπισμένους Βούλγαρους, τους φτωχότερους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά όλους τους πολίτες της Ευρώπης. Την ώρα που οι θεσμοί υποχωρούν, την ώρα που τα δικαιώματα καταρρέουν, την ώρα που η οικονομία μαστίζεται από ύφεση και στασιμότητα, το οργανωμένο έγκλημα και τα αρπακτικά αναγορεύονται σε σοβαρούς επενδυτές. Οταν το κράτος δεν έχει πια χρήματα για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να αναλάβουν τον ρόλο του οι μαφιόζοι, οι μόνοι που διαθέτουν ρευστότητα για να επενδύσουν στο Ελντοράντο της ύφεσης.