Pin It

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Στο στόχαστρο των αντιμονοπωλιακών αρχών της Ευρώπης μπαίνουν κορυφαίες βιομηχανίες της Γερμανίας για τις τεράστιες απαλλαγές που απολαμβάνουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες τη διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να διαπιστώσει αν αυτές οι απαλλαγές συνθέτουν κρατική επιχορήγηση και στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην Ενωση.

 

Οι απαλλαγές χορηγούνται από το 2011 στις επιχειρήσεις της Γερμανίας που δραστηριοποιούνται στη μεταλλουργία, την υαλουργία, την παραγωγή χημικών, τσιμέντου και δομικών υλικών και καταναλώνουν μεγάλα ποσά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι απαλλαγές εφαρμόζονται στις χρεώσεις των παραπάνω εταιρειών που αφορούν τη χρήση των εγχώριων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος είναι να μειωθεί το μεγάλο κόστος που αυτές οι εταιρείες αντιμετωπίζουν από τις υψηλές τιμές ενέργειας και να ενισχυθεί έτσι η ανταγωνιστικότητά τους.

 

Η συνολική αξία αυτών των εξαιρέσεων έφτασε όμως πέρυσι τα 300 εκατ. δολάρια. Ετσι, αυξήθηκε το μερίδιο που κλήθηκαν να πληρώσουν για τη χρήση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας οι υπόλοιποι καταναλωτές.

Scroll to top