Pin It

Του απεσταλμένου μας στην Κωνσταντινούπολη Νικόλα Ζηργάνου

 

Ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Συρίας, που είναι μια σημαντική οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης, Μοχάμαντ Ριάντ αλ Σάχεφ, μιλάει στην «Εφ.Συν.». Ο μετριοπαθής βετεράνος πολιτικός, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, κάνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να σταματήσει η αιματοχυσία στη Συρία, αποκλείει κάθε διάλογο με όσους έχουν τα χέρια τους λερωμένα με αίμα και στέλνει μήνυμα φιλίας στον ελληνικό λαό.

 

 

 

ΕΡ. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Συρίας είναι μάλλον άγνωστη στη Δύση και αρκετοί σας αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις, ακόμη και με καχυποψία. Ορισμένοι φοβούνται ότι θέλετε να επιβάλετε τη δική σας θεώρηση ακόμη και με τη βία.

 

ΑΠ. Για εμάς, το πραγματικό Ισλάμ, αυτό που εμείς πιστεύουμε, είναι βασισμένο στην αρχή της ανεκτικότητας και του διαλόγου. Θέλουμε να ζούμε όλοι μαζί, σε μια ελεύθερη κοινωνία, χωρίς κανείς να προσπαθεί να αναγκάσει τον άλλο να αλλάξει την πίστη του.

 

Φυσικά και θέλουμε να έρθει ο κόσμος στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, αλλά αυτό θα γίνει μόνο με τη δική του ελεύθερη επιλογή, με την πειθώ και οπωσδήποτε χωρίς καμία βία ή πίεση.

 

Το έχουμε διακηρύξει πολλές φορές και σε όλους τους τόνους. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους άλλους, με όσους δεν ασπάζονται τα δικά μας πιστεύω. Μέχρι να ανέβει ο Χάφεζ αλ Ασαντ στην εξουσία, το 1963, δεν είχε τεθεί ποτέ θέμα διαχωρισμού των πολιτών της Συρίας ανάλογα με τη θρησκεία τους.

 

Ο πατέρας μου ήταν ιμάμης στη Χάμα και δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα. Αυτό όμως άλλαξε με την άνοδο των Ασαντ στην εξουσία. Τότε μας έθεσαν εκτός νόμου. Και μόνο η ιδιότητα του μέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Συρίας, επέσυρε την ποινή του θανάτου.

 

Εμείς, αντίθετα, λέμε καθαρά ότι θέλουμε ένα ευνομούμενο κράτος στο οποίο όλοι οι πολίτες θα έχουν ίσα δικαιώματα σε καθεστώς ελευθερίας και δημοκρατίας. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Συρίας δεν θέλει να μονοπωλήσει την εξουσία.

 

ΕΡ. Πώς φτάσαμε σε μια τόσο αιματηρή σύγκρουση;

 

ΑΠ. Αρχικά, ξέσπασαν αυθόρμητες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις οι οποίες ήταν απόλυτα ειρηνικές. Ομως από την πρώτη στιγμή το καθεστώς αντέδρασε με τη βία. Από την δεύτερη, τρίτη ημέρα, είχαμε και τους πρώτους νεκρούς.

 

Ο Μπασάρ αλ Ασαντ δεν ανέχτηκε τις ειρηνικές λαϊκές κινητοποιήσεις. Το καθεστώς έπρεπε να είχε κάνει μεταρρυθμίσεις αλλά δεν έκανε τίποτα. Ο Ασαντ συνήθιζε να λέει ότι η Συρία είναι διαφορετική, δεν είναι σαν τις άλλες χώρες (της Αραβικής Ανοιξης).

 

Επέλεξε να πνίξει τον λαό στο αίμα. Πέρασαν έξι μήνες και ο κόσμος συνέχισε να διαδηλώνει ειρηνικά και να σκοτώνεται στους δρόμους. Ετσι, οι πολίτες άρχισαν να παίρνουν στα χέρια τους τα όπλα για να αμυνθούν.

 

Ηταν καθαρή αυτοάμυνα. Δεν ήταν επιλογή τους. Αναγκάστηκαν. Ομως για το καθεστώς, η βία δεν ήταν κάτι νέο. Είχε αρχίσει να σκοτώνει από το 1964, όταν έπεσε νεκρός ένας νεαρός στη Χάμα, για να ακολουθήσουν χιλιάδες άλλοι.

 

ΕΡ. Ο πρόεδρος Ασαντ κάλεσε πάντως την αντιπολίτευση σε διάλογο για να βρεθεί λύση.

 

ΑΠ. Μας έστειλε μήνυμα πριν λίγες ημέρες. Φυσικά αρνηθήκαμε. Εχει σκοπό να δημιουργήσει ρήγμα στην αντιπολίτευση. Εμείς είμαστε ενωμένοι. Το μόνο που ζητάμε είναι να εγκαταλείψει την εξουσία.

 

Ας φύγει στο εξωτερικό όσο είναι καιρός. Αν το κάνει, και προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία, δεν θα ζητήσουμε να δικαστεί. Μιλάει για διάλογο. Το καθεστώς κάνει διάλογο μόνο με τα όπλα.

 

Για να υπάρξει διάλογος πρέπει να σταματήσει η σφαγή του λαού. Πρέπει να φύγουν από την εξουσία αυτοί που έβαψαν τα χέρια τους με αίμα. Δεν κάνουμε διάλογο με τον Ασαντ, τον στρατό του, τις μυστικές του υπηρεσίες.

 

Βέβαια, υπάρχουν και ανώτεροι στρατιωτικοί, όπως ο στρατηγός Αλί Χαμπίμπ, αρχηγός στρατού, που διαφώνησε με τις διαταγές και από τότε εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Αλλοι εγκατέλειψαν τον Ασαντ και διέφυγαν.

 

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά στελέχη της κυβέρνησης που δεν συμφωνούν με αυτό που συμβαίνει. Υπουργοί, στρατιωτικοί… Εμείς δεν θα πειράξουμε κανέναν που έχει τα χέρια του καθαρά. Οταν έρθει η αντιπολίτευση στην εξουσία, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ρεβανσιστική πολιτική.

 

Δεν συμφωνούμε για παράδειγμα με αυτό που έγινε στο Ιράκ μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν, που διώχτηκαν συλλήβδην όλα τα μέλη του Μπάαθ από το κράτος. Μας απασχολεί να γίνει η μετάβαση της εξουσίας με ομαλό τρόπο, να μην επικρατήσει κενό και χάος. Προετοιμαζόμαστε γι' αυτή τη μετάβαση και σε λίγες ημέρες θα ανακοινώσουμε ως αντιπολίτευση τη δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών.

 

ΕΡ. Πάντως, υπάρχουν σημαντικές χώρες, όπως η Ρωσία (η οποία διατηρεί και ναυτική βάση στη Συρία) που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον Ασαντ. Αντιθέτως, ακόμη και τα αραβικά κράτη δεν έχουν στηρίξει ουσιαστικά την αντιπολίτευση.

 

ΑΠ. Περίμεναν να ακούσουν τι ήθελαν οι Αμερικανοί, που δεν είχαν ξεκαθαρίσει τόσο καιρό τη στάση τους. Αναμένουμε σύντομα πολλές επίσημες αναγνωρίσεις. Οσο για τους Ρώσους, με τους οποίους βρισκόμαστε σε διάλογο, τους είπαμε ότι θα τους σεβαστούμε αν αλλάξουν σύντομα πολιτική απέναντί μας, αλλιώς δεν θα σεβαστούμε ούτε εμείς τα συμφέροντά τους.

 

ΕΡ. Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό;

 

ΑΠ. Με τον ελληνικό λαό οι Σύροι έχουν από την αρχαία εποχή πολύ στενούς και αδελφικούς δεσμούς, μας ενώνει η φιλία και η ιστορία μας. Εχουμε και πρόσφατες κοινές εμπειρίες, γιατί τόσο εμείς όσο και οι Ελληνες γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει δικτατορία και εξέγερση.

 

 

 

Scroll to top