08/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολο δεξιά

      Pin It

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Επιμένει ο Κάμερον στην πολιτική λιτότητας αλλά δέχεται πιέσεις

 

Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

«Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό δέντρο που να παράγει χρήματα». Με αυτό το επιχείρημα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δικαιολόγησε την εμμονή του στην πολιτική λιτότητας που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η κυβέρνησή του. «Αν δανειστούμε περισσότερο, θα βάλουμε σε κίνδυνο το μέλλον των παιδιών μας αλλά και τις δημόσιες υπηρεσίες» επισήμανε μιλώντας χθες στο Δυτικό Γιορκσάιρ. «Γνωρίζω πως κάποιοι υποστηρίζουν ότι είμαι ξεροκέφαλος. Μπορεί να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά κάνουμε το σωστό. Αν υπήρχε άλλος δρόμος, θα τον είχαμε επιλέξει» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός στέλνοντας ουσιαστικά ένα μήνυμα προς δύο κατευθύνσεις. Αρχικά, προς κορυφαία στελέχη του κόμματός του, τα οποία απαιτούν δεξιότερη πολιτική από τον Βρετανό πρωθυπουργό. Δευτερευόντως, σε βουλευτές της κυβέρνησής του που αμφισβητούν τις επιλογές του και προτείνουν μια πιο φιλελεύθερη κατεύθυνση.

 

Αμφισβήτηση από υπουργούς

 

Δεν είναι λίγα εκείνα τα κυβερνητικά στελέχη που υποστηρίζουν ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει ρότα η κυβέρνηση και να δανείζεται περισσότερο. Σε αυτούς ανήκει και ο υπουργός Επιχειρήσεων, βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που συγκυβερνά, Βινς Καμπλ. Ο κ. Καμπλ με άρθρο-παρέμβαση στο συντηρητικό περιοδικό «Spectator» υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη θα έρθει μόνον αν η βρετανική κυβέρνηση δανειστεί περισσότερο και ρίξει τα χρήματα στην αγορά. Ετσι θα στηριχτούν τομείς της οικονομίας που υποφέρουν εξαιτίας της ύφεσης και θα έρθει η ανάπτυξη.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Times», κορυφαία στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος παραβρέθηκαν σε δείπνο την περασμένη εβδομάδα, όπου συζήτησαν τρόπους για να ασκηθεί πίεση στον Βρετανό πρωθυπουργό ώστε να αλλάξει πολιτική και να παίρνει πιο δεξιές αποφάσεις. Μάλιστα φημολογείται ότι οι πιο σκληροπυρηνικοί έθεσαν ακόμη και ζήτημα νέου αρχηγού των Τόρηδων, υποστηρίζοντας «ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον υποκύπτει υπερβολικά στα αιτήματα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών». Κερασάκι στην τούρτα θεωρείται η πρόσφατη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφύλων. Μετά από αυτό φαίνεται πως παραδοσιακοί ψηφοφόροι των Συντηρητικών έχουν μετακινηθεί πιο δεξιά.

 

Η αλήθεια είναι ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός πιέζεται εξαιρετικά από το εσωτερικό του κόμματός του εδώ και πάρα πολύ καιρό` ειδικά, μετά τις επαναληπτικές εκλογές στην περιφέρεια του Ιστλι, στις αρχές του μήνα. Στην αναμέτρηση αυτή οι Συντηρητικοί κατέληξαν στην τρίτη θέση, για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Παράλληλα, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας τού άκρως ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ ήρθε δεύτερο. Μετά την εξέλιξη αυτή, σημαντικός αριθμός συντηρητικών βουλευτών, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, έδωσε τρεις μήνες διορία στον Ντέιβιντ Κάμερον να «αλλάξει πολιτική, κατευθυνόμενος δεξιότερα».

 

Στο καταστατικό του Συντηρητικού Κόμματος απαιτείται το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή 46 βουλευτές, για να τεθεί θέμα ηγεσίας. Φήμες θέλουν την υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι να προτείνεται από πολλούς ως η επόμενη αρχηγός των Τόρηδων ή ως μια μεταβατική λύση πριν αναλάβει τα ηνία ο νυν δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον. Μάλιστα ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, την Τετάρτη στη Βουλή, είπε ότι «το 2015 θα χαρώ να έχω απέναντί μου αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την κυρία Μέι».

 

Scroll to top