Pin It

Αντιδράσεις στο Μαρούσι για την ανάπλαση της Αγίας Λαύρας

 

Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου

 

getFile (35)Εντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στο Μαρούσι με αφορμή τη βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Αγίας Λαύρας. Τρεις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις («Μαρούσι Επιστροφή στο Μέλλον», «Κόντρα στον Καιρό» και «Εκτός των Τειχών») έχουν δημιουργήσει συντονιστική επιτροπή εναντίον της ανάπλασης ενώ κάτοικοι, στελέχη δημοτικών παρατάξεων και περιβαλλοντικές οργανώσεις τη χαρακτηρίζουν επιζήμια περιβαλλοντικά και επικίνδυνη για τη φυσιογνωμία του χώρου.

 

Στην πλατεία υπάρχει άφθονο πράσινο και 189 δέντρα, μερικά εκ των οποίων είναι σπάνια για τον ελλαδικό χώρο ή αιωνόβια. Η δημοτική αρχή μιλάει για ένα έργο που θα βελτιώσει την πλατεία, σεβόμενο απόλυτα το περιβάλλον, ενώ οι «πολέμιοι» της ανάπλασης επισημαίνουν τον κίνδυνο μείωσης του πρασίνου και κατάληψης του χώρου από τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων αναψυχής. Το έργο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ και γίνεται στο πλαίσιο της «βιοκλιματικής ανάπλασης του εμπορικού κέντρου Αμαρουσίου» συνολικού ύψους 7,6 εκατομμυρίων ευρώ.

 

«Μετά τις αντιδράσεις μας βεβαιωθήκαμε ότι δεν θα κοπούν δέντρα. Ακόμη όμως και να μην κοπούν, η υπερύψωση του εδάφους της πλατείας που υπάρχει στα σχέδια είναι επιβλαβής για τα δέντρα τα οποία θα απειληθούν με μόλυνση από διάφορους μικροοργανισμούς. Δεν πρέπει να γίνει κανενός είδους παρέμβαση, αφού η πλατεία θεωρείται άλσος και προστατεύεται βάσει της δασικής νομοθεσίας», λέει στην «Εφ.Συν.» η Δήμητρα Κρεκούκια, πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου κέντρου Αμαρουσίου «Η Κασταλία».

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η «Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Υπεράσπιση των Πλατειών και Κοινοχρήστων Χώρων του Αμαρουσίου» καταγγέλλει τον δήμαρχο, Γιώργο Πατούλη, για τις πρακτικές του, υποστηρίζοντας ότι η επίσκεψή της στο εργοτάξιο χαρακτηρίστηκε «μπουκάρισμα». Το θέμα έχει φτάσει ώς τη βουλή με επερώτηση από έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν λόγο για σπατάλη εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων.

 

«Η ανάπλαση θα είναι επιζήμια για τον παραδοσιακό χαρακτήρα της πλατείας. Οι περισσότεροι κάτοικοι και ειδικά οι περίοικοι είναι κατά. Η πλατεία θα αλλάξει χαρακτήρα, θα υπάρξει εντατικοποίηση της χρήσης της και τα τραπεζοκαθίσματα θα αυξηθούν. Θα πάψει ν' αποτελεί ελεύθερο χώρο. Επίσης, η τοποθέτηση γρανίτη και νέων φωτιστικών θα δημιουργήσει ένα άσχημο αισθητικά αποτέλεσμα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Λευτέρης Μαγιάκης, επικεφαλής της παράταξης «Κόντρα στον Καιρό». Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης της παράταξης «Εκτός των Τειχών», που θεωρεί ότι η ανάπλαση θα μετατρέψει το κέντρο του Αμαρουσίου σε προέκταση του «Mall» και υποστηρίζει ότι τα χρήματα που σπαταλήθηκαν θα μπορούσαν να διατεθούν σε άλλα, πιο σημαντικά έργα για πάσης φύσεως υποδομές στο Μαρούσι.

 

Για το θέμα μιλήσαμε με τον δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη, και τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών και περιβάλλοντος, Βασίλη Κόκκαλη, που δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης και μέρους των κατοίκων για την ανάπλαση και υποστηρίζουν ότι το πράσινο στην πλατεία θα αυξηθεί, ενώ ο γρανίτης είναι το κατάλληλο υλικό που θα μειώσει τη θερμοκρασία επιτυγχάνοντας το βιοκλιματικό αποτέλεσμα. Επιπλέον μας διαβεβαίωσαν ότι έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες αρχές και ότι το αποτέλεσμα της ανάπλασης θα είναι το καλύτερο δυνατό και θα αφήσει ευχαριστημένους τους κατοίκους που κατά τη γνώμη τους επιθυμούν να προχωρήσει το έργο.

 

Το ερώτημα βέβαια για το συγκεκριμένο, όπως και για άλλα παρόμοια έργα, είναι το εάν σε τέτοιους καιρούς οικονομικής στενότητας χρειαζόταν ή εάν τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε πιο επιτακτικές ανάγκες των δημοτών…

 

[email protected]

 

Scroll to top