10/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με όπλο τον… φόβο

      Pin It

Του Τάσου Τσατάλη 

 

Αν θέλει να περιγράψει κανείς την ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στην ΑΕΚ όλη την εβδομάδα ενόψει του αυριανού ντέρμπι στο Φάληρο, μια λέξη αρκεί: φόβος.

 

Και για να είμαστε ακόμη πιο ακριβείς, ο φόβος για το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν εμφανίστηκε τώρα, λόγω της επιδείνωσης της εικόνας και της βαθμολογικής θέσης της ομάδας. Από την αρχή της χρονιάς με βάση τη… διαφορετικότητα της φετινής ΑΕΚ, ο τρόπος με τον οποίο θα εμφανιστεί στο Καραϊσκάκη, σε ένα ματς που πάντα ενδιαφέρει πολύ τους οπαδούς της, είναι ερώτημα που έχει απασχολήσει.

 

Αυτό έχει να κάνει με τη γνώση και της επιθυμίας του αντιπάλου… Ολοι ξέρουν πως στον Ολυμπιακό, ανεξάρτητα από το πόσο εύκολα ή δύσκολα έχουν νικήσει άλλες ομάδες του ίδιου περίπου επιπέδου με τη φετινή ΑΕΚ, στο συγκεκριμένο ματς θέλουν να διασύρουν την αντίπαλό τους. Συν τον χαρακτήρα φιέστας που δίνουν στο ντέρμπι. Το προπέρσινο «6-0», με μια ΑΕΚ πολύ καλύτερη από τη φετινή βέβαια και μόλις τρεις μέρες μετά από μια σπουδαία νίκη–πρόκριση στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ, δεν είναι άλλωστε μακριά.

 

Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει πως τότε ο Χιμένεθ πήγε στο Φάληρο με άγνοια κινδύνου και το πλήρωσε. Τώρα, τέτοιο ελαφρυντικό δεν υπάρχει. Το αντίθετο. Και το ζητούμενο είναι αυτός ο φόβος που αναμφισβήτητα υπάρχει να αξιοποιηθεί θετικά. Δηλαδή να βοηθήσει τους παίκτες της ΑΕΚ να συγκεντρωθούν ακόμη περισσότερο, να μειώσουν τα λάθη τους και να παλέψουν για ό,τι μπορούν να πάρουν.

 

Η θέση του Λίνεν είναι τραγικά δύσκολη. Αν έχει δείξει κάτι φέτος ο τεχνικός της ΑΕΚ στα προηγούμενα ματς με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, είναι ότι τα φοβάται τόσο πολύ ώστε δεν δίστασε να τα αντιμετωπίσει με τρόπο σχεδόν… προσβλητικό για την ομάδα του.

 

Ποιος ξεχνάει το «4-6-0» της Τούμπας ή πιο πρόσφατα την τακτική του στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, όταν επικεντρώνοντας την προσοχή του στο πώς θα περιορίσει τα άκρα των «πράσινων», έστειλε ουσιαστικά το μήνυμα στην ομάδα του πως δεν πιστεύει ότι είναι σε θέση να επιβληθεί στον αντίπαλό της.

 

Αν αυτό ίσχυσε πριν από μια βδομάδα απέναντι στον Φάμπρι, τότε αύριο, κόντρα στον Μίτσελ, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Ο Λίνεν, έχοντας μέσα στο μυαλό του και την κριτική που δέχτηκε μέσα στην εβδομάδα, νιώθει τρομερή πίεση. Και συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτό περνάει και στην ομάδα.

 

Ενας επιπρόσθετος παράγοντας πίεσης είναι ότι γνωρίζει πως το αυριανό είναι ένα παιχνίδι που, ανάλογα με την εξέλιξή του, μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Οσο κι αν του είναι… αδιάφορο βαθμολογικά, αφού το έχει ξεγραμμένο, αυτή του την πτυχή δεν μπορεί να την παραγνωρίσει.

 

Είναι βέβαιο βάσει πρόσφατου παρελθόντος, αλλά και λόγω απουσιών σε κρίσιμες θέσεις, πως θα δούμε αύριο από την ΑΕΚ κάτι σίγουρα… ανορθόδοξο. Στόχος αποκλειστικά και μόνο η αντιμετώπιση της επιθετικής λειτουργίας του Ολυμπιακού και με την ευχή να περάσει… γρήγορα το 90λεπτο κι αν γίνεται με ένα τιμητικό σκορ.

 

Για να μην παρεξηγούμαστε… Εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι το μόνο που μπορεί να καταφέρει η ΑΕΚ είναι να φύγει με ένα τιμητικό σκορ στην καλύτερη περίπτωση.

 

Περιγράφουμε μια κατάσταση και μια αντιμετώπιση που υπάρχει μέσα στην ομάδα αυτή τη στιγμή και κυριαρχεί πέρα από κάθε αμφισβήτηση.

 

Scroll to top