Pin It

Η υποψηφιότητα Ν. Ανδρουλάκη για τη θέση του γραμματέα προκαλεί αντιπαραθέσεις μεταξύ συνεργατών του προέδρου 

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται για τον Ευάγγελο Βενιζέλο η επιλογή γραμματέα και η ανάδειξη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, καθώς στην «αυλή» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ στελεχών που άλλοτε αποτελούσαν ενιαία ομάδα, ωστόσο οι σχέσεις τους πλέον είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι έχουν διαρραγεί.

 

Μάλιστα, η διάσπαση του μπλοκ των βενιζελικών δυνάμεων και ο βαθύς διχασμός έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που εκτοξεύονται βαριές κατηγορίες και θεωρείται μάλλον απίθανο να βρεθεί κοινή συνισταμένη, ώστε το πρόσωπο του γραμματέα να είναι κοινής αποδοχής.

 

Επικρατέστερος -μέχρι στιγμής- υποψήφιος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος συναντάται σήμερα για δεύτερη φορά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με απώτερο σκοπό να κλειδώσει ότι θα στηριχθεί για τη θέση.

 

O κ. Βενιζέλος δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του, θα ήταν όμως έκπληξη αν η πρότασή του για γραμματέας δεν είναι ο 34χρονος μηχανικός, που πρώτευσε στο συνέδριο και φαίνεται ότι διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή.

 

Πάντως, η υποψηφιότητα Ανδρουλάκη προσκρούει στην κατηγορηματική διαφωνία μιας μερίδας στελεχών, πολύ κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Τ. Αντωνίου, Κ. Πανταζής, Στ. Αγγελούδης, Π. Καμάς κ.ά. Στους συνομιλητές τους, τα στελέχη αυτά υποστηρίζουν ότι η υποψηφιότητα Ανδρουλάκη είναι «συγκρουσιακή», αποτελεί προϊόν ανίερης συμμαχίας και χρησιμοποιείται ως «δούρειος ίππος» από δυνάμεις απέναντι στον κ. Βενιζέλο (και παπανδρεϊκούς) για να τον εκβιάσουν. Επίσης, διαμηνύουν ότι αναζητούν άλλο πρόσωπο για υποψήφιο γραμματέα κι αν δεν τα καταφέρουν θα ρίξουν στην κάλπη λευκό. Σε ανοιχτή γραμμή μαζί τους φέρεται να είναι η Αριστερή Πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου.

 

Αλλα άτομα του βενιζελικού πυρήνα, τα οποία είχαν κατεβεί στο συνέδριο σε διαφορετικές λίστες από εκείνη της ομάδας Ανδρουλάκη, π.χ. Χρ. Πρωτόπαπας, Ν. Σαλαγιάννης, Δ. Καρύδης, Σ. Ράπτη, εκτιμάται ότι θα υιοθετήσουν τη γραμμή Βενιζέλου. Τον πρώτο λόγο στον κ. Ανδρουλάκη δίνει και ο Μιχάλης Καρχιμάκης.

 

Η εκλογή γραμματέα και Πολιτικού Συμβουλίου αναμένεται για την Τετάρτη ή την Πέμπτη, αν και δεν αποκλείεται να μετατεθεί για μετά την Καθαρή Δευτέρα. Σε εκκρεμότητα παραμένει εξάλλου η ολοκλήρωση της εξέτασης από την ΕΚΑΠ, των ενστάσεων που υπεβλήθησαν σχετικά με το ασυμβίβαστο συμμετοχής στην Κεντρική Επιτροπή.

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, παράσχοντας την υποστήριξή του στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ κύκλοι της Ιπποκράτους, σε κοινό πλαίσιο με Μαξίμου και ΔΗΜΑΡ, υπενθύμιζαν την αντίθεσή τους στη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.

 

[email protected]

 

Scroll to top