Pin It

Της Β. Παπαντωνοπούλου

 

Εφθασε η μεγάλη ώρα για τη Formula 1, με μονοθέσια και οδηγούς να βρίσκονται ήδη στο Σάο Πάουλο και στο προάστιο Σιδάδε Ντούτρα της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, όπου βρίσκεται η πίστα «Ζοσέ Κάρλος Πάσε». Εκεί, σήμερα, με τις κατατακτήριες δοκιμές, και αύριο με το Γκραν Πρι της Βραζιλίας ολοκληρώνεται η σεζόν με την ανάδειξη του πρωταθλητή.

 

Σεμπαστιάν Φέτελ ή Φερνάντο Αλόνσο;

 

Ο Γερμανός οδηγός της (ήδη πρωταθλήτριας στους κατασκευαστές) Red Bull προηγείται με 273 βαθμούς, ενώ ο Ισπανός πιλότος της Ferrari έχει 260.

 

Ας δούμε και τα σενάρια…

 

Ο Φέτελ αναδεικνύεται αυτόματα πρωταθλητής, αν ο Αλόνσο δεν ανέβει στο βάθρο. Επίσης, αν αυτός τερματίσει σε μία από τις 4 πρώτες θέσεις, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο Ισπανός.

 

Ο Αλόνσο, από την πλευρά του, χρειάζεται τα εξής:

 

1. Να κερδίσει ο ίδιος το βραζιλιάνικο Γκραν Πρι, και ο Φέτελ να τερματίσει μόλις πέμπτος ή χειρότερα.

 

2. Να τερματίσει δεύτερος, και ο Φέτελ να είναι όγδοος, ή χειρότερα.

 

3. Να τερματίσει τρίτος και ο Φέτελ να είναι δέκατος, ή να μην βαθμολογηθεί.

 

Η διαφορά των 13 βαθμών θεωρείται από πολλούς πολύ δύσκολο να καλυφθεί. Κι αυτό κυρίως επειδή το αυτοκίνητο του Γερμανού οδηγού φέτος είναι πιο γρήγορο και πιο αξιόπιστο από τη F2012 της Σκουντερία, ειδικά στο δεύτερο μισό της σεζόν. Φάνηκε ανάγλυφα και στις κατατακτήριες δοκιμές.

 

Μέχρι και τον 12ο αγώνα της χρονιάς, στο Σπα του Βελγίου, έξι φορές είχε πάρει καλύτερη κατάταξη ο Φέτελ από τον Αλόνσο και άλλες έξι ο Αλόνσο από τον Φέτελ στα δοκιμαστικά. Μοιρασμένα πράγματα. Εκτοτε, όμως, στα 7 αγωνιστικά Σάββατα που ακολούθησαν, η Red Bull ήταν πάντα γρηγορότερη από τη Ferrari του Αστουριάνου.

 

Με δεδομένη τη βελτιωμένη απόδοση του αυστριακού μονοθέσιου στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος, σε τι θα μπορούσε να ελπίσει ο Αλόνσο για να κερδίσει τον τρίτο παγκόσμιο τίτλο της καριέρας του και πρώτο με τη Ferrari; Μα στα… στοιχεία της φύσης.

 

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Βραζιλίας, υπάρχει 60% πιθανότητα βροχής, τόσο σήμερα το απόγευμα όσο και αύριο κατά τη διάρκεια του αγώνα.

 

Κοινώς, οτιδήποτε μεταβάλλει τις αποκαλούμενες «κανονικές συνθήκες αγώνα», βάσει των οποίων ο Φέτελ έχει το προβάδισμα λόγω καλύτερου μονοθέσιου, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για τον Ισπανό. Για παράδειγμα, το βρεγμένο οδόστρωμα, ένας «τρελός» αγώνας, η είσοδος του safety car…

 

Στη Ferrari υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση του πρωταθλήματος. «Θα πολεμήσουμε μέχρι το τελευταίο χιλιόμετρο της τελευταίας στροφής», δήλωσε ο πρόεδρος της Σκουντερία Λούκα ντι Μοντετζέμολο.

 

Το αφεντικό της FIA, πάντως, ο Μπέρνι Εκλστοουν, θεωρεί ότι ο τίτλος είναι σχεδόν ήδη στα χέρια του Γερμανού: «Ο Αλόνσο δεν βοηθήθηκε φέτος από το αυτοκίνητό του, αλλά έχει κάνει εξαιρετική σεζόν. Ομως ο Φέτελ το αξίζει περισσότερο. Στο κάτω κάτω, το λένε και οι βαθμοί που έχει συγκεντρώσει».

Scroll to top