Pin It

Επέστρεψε στη δημόσια τηλεόραση με νέα εκπομπή, η οποία όμως και πάλι εστιάζει στην Ιστορία. Αυτή τη φορά ο Γιάννης Τζαννετάκος έχει τη δημοσιογραφική επιμέλεια μιας σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πρωτοσέλιδα Ιστορίας», που μεταδίδεται κάθε Τρίτη (21.00) από την ΕΤ1.

 

Η σειρά επικεντρώνεται σε θέματα και πρόσωπα που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα από την περίοδο της Κατοχής έως και την πρώτη πενταετία του ’50. Γεγονότα, προσωπικότητες, πολιτικές πρωτοβουλίες, αναμετρήσεις που σφράγισαν τη σύγχρονη Ιστορία του τόπου κι απασχόλησαν θετικά ή αρνητικά την κοινή γνώμη, γίνονται αντικείμενο πολύπλευρης έρευνας και προσεκτικής εξέτασης. Τα αίτια, τα κίνητρα, οι προθέσεις και οι στρατηγικές επιλογές όλων των παραγόντων καταγράφονται συγκροτώντας ουσιαστικά μια επιμέρους θεματική κάθε επεισοδίου.

 

Το αποψινό επεισόδιο έχει τίτλο «Συμφωνία της Βάρκιζας: ευκαιρία που χάθηκε». Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στα όσα προηγήθηκαν και επακολούθησαν της Συμφωνίας που υπογράφηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1945 μεταξύ της κυβέρνησης Πλαστήρα και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Τι έφταιξε και, αντί η Ελλάδα να περάσει στον ομαλό πολιτικό βίο, ενεπλάκη σ’ έναν αιματηρό εμφύλιο;

 

Θα ακολουθήσουν επεισόδια με τίτλους: «Ο Ναπολέων Ζέρβας στο βουνό και στη Βουλή», «Νίκος Ζαχαριάδης: πτυχές της ζωής και της δράσης του», «Ηλθε το σχέδιο Μάρσαλ! Τι έγινε;» «Υστερόγραφο στη δολοφονία Πολκ;» «Οργάνωση Περιφρούρησης Λαϊκού Αγώνα (ΟΠΛΑ): τιμωρεί ή εκδικείται;» «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας – το ένα σκέλος του εμφυλίου», «Η Βρετανική πολιτική στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’40» κ.ά.

 

Εκτός από τον Γιάννη Τζαννετάκο, στη σειρά ντοκιμαντέρ συμμετέχουν: Νίκος Αναγνωστόπουλος, Δημήτρης Γκουζιώτης, Θανάσης Παπακώστας (σκηνοθεσία), Πιέρρος Τζαννετάκος (αρχισυνταξία-συντονισμός), Διονύσης Πετρόπουλος (διεύθυνση φωτογραφίας), Γιώργος Μαγουλάς (μουσική), Σταύρος Μιχελής, Κώστας Παπαδόπουλος (δημοσιογραφική έρευνα) και Δήμητρα Μπέση (εκτέλεση παραγωγής).

 

Scroll to top