Pin It

Οι 2.000 εργαζόμενοι που βρίσκονται ήδη σε διαθεσιμότητα-αργία, ακόμη και αν δεν το ξέρουν επισήμως, είναι μόνο η αρχή.

 

Στην επόμενη δόση, τον χορό του Ζαλόγγου θα σύρουν το 2013 ακόμη 25.000, οδηγώντας όμως, με παράδοξο τρόπο, και σε ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη και σύμβουλοι προσπαθούν να συντάξουν σχέδια και σενάρια αποκατάστασης των εργαζομένων που θα βρεθούν εκτός Δημοσίου. Τη στιγμή που η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει ξεκινήσει καταγραφή των κενών που υπάρχουν για να στείλει εκεί κάποιους από τους 2.000 υπό απόλυση, η αποκατάσταση των 25.000 μοιάζει με όρο δυσθεώρητο.

 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεγάλο μέρος των απολύσεων του ερχόμενου έτους θα προκύψει από υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Πρόκειται δηλαδή για εργάτες που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν δουλειά, τη στιγμή που πολλοί εξ αυτών δεν είναι και στην πρώτη νεότητα.

 

Μεγάλα πλήθη αυτών των εργαζομένων απασχολούνται στην αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων των δήμων. Είναι ακριβώς η δραστηριότητα εκείνη για την οποία έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον ιδιώτες, με πρωτοστάτες μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα.

 

Στο σχήμα που μελετάται λοιπόν, προτείνεται οι εργαζόμενοι αυτοί να συμπράξουν, είτε συνεταιριστικά είτε σε συνεργασία με ιδιώτες εργολάβους, και να αναλάβουν εκείνοι τη διαχείριση των απορριμμάτων των δήμων.

 

Ετσι, και οι υπάλληλοι θα βρεθούν εκτός Δημοσίου και θα ικανοποιηθούν φίλια συμφέροντα. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορα σχέδια εκχώρησης της διαχείρισης απορριμμάτων με τη μορφή των συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

 

Υπό την πίεση και των Γερμανών της ομάδας Φούχτελ και της Task Force, η κυβέρνηση ανακοίνωσε εσπευσμένα την ένταξη σε καθεστώς ΣΔΙΤ των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική και σε ακόμη έξι περιοχές της Ελλάδας.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης ζήτησε μάλιστα και δικονομικό φαστ τρακ για να ξεπεραστούν γρήγορα τα εμπόδια από τη Δικαιοσύνη. Κανείς όμως δεν είναι σε θέση να πει πόσο θα κοστίζει υπό ένα τέτοιο καθεστώς η διαχείριση των απορριμμάτων, τόσο στην τσέπη των δημοτών όσο και στο περιβάλλον.

 

Α.Χ.

Scroll to top