20/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχεδίασέ μου ένα κτίριο

      Pin It

Κατέφτασαν οι κριτές του διαγωνισμού «GRΕΑΤ 2013» του Μεγάρου και της «ΑΓΕΤ Ηρακλής»

 

Σχέδια για μουσεία, δημόσια κτίρια και χώρους πολιτισμού έχουν τη μερίδα του λέοντος στις 457 διπλωματικές και 45 μεταπτυχιακές εργασίες που υπέβαλαν φοιτητές της Αρχιτεκτονικής από την Ελλάδα και άλλες 11 χώρες στον διαγωνισμό «GREAT 2013-Το πρώτο τους κτίριο». Την πρωτιά κέρδισε το Πολυτεχνείο (196 συμμετοχές) και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη (78), η Πάτρα (64) και η Θεσσαλία (63), ενώ εξήντα μία προέρχονται από 35 σχολές του εξωτερικού (Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κύπρο, Ολλανδία και Ουγγαρία).

 

Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί τον περασμένο Νοέμβριο από το Μέγαρο Μουσικής και την εταιρεία «ΑΓΕΤ Ηρακλής». Ολα δείχνουν ότι θα εξελιχθεί σε θεσμό. Οι καλύτερες προτάσεις θα επιλεγούν τις επόμενες ημέρες από τριμελή επιτροπή αρχιτεκτόνων. Οι μακέτες θα παρουσιαστούν στο κοινό τον Μάιο.

 

«Ξαφνιαστήκαμε από το υψηλό επίπεδο των εργασιών» επισημαίνει ο αρχιτέκτων Μέμος Φιλιππίδης, επιμελητής της διοργάνωσης. Αρκετές εργασίες, κυρίως από τη «φουρνιά» των αποφοίτων του 2012, έχουν πειραματικό χαρακτήρα. Δεν λείπουν προτάσεις που, συνδυάζοντας με ευρηματικό τρόπο παλιά και νέα κτίρια ακόμη και σε παραδοσιακούς οικισμούς, μπορούν να εξελιχθούν σε ιδανικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο.

 

Στην Αθήνα βρίσκονται ο Πορτογάλος αρχιτέκτονας Μανουέλ Αϊρες Ματέους και ο Ισπανός Χοσέ Σέλγας, που μαζί με τον Νίκο Κτενά αποτελούν την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού. Με σπουδές στο περίφημο Κορνέλ της Νέας Υόρκης, ο Νίκος Κτενάς είναι καθηγητής στην σχολή του Μεντρίτσιο της Ελβετίας.

 

Πολυβραβευμένος ο 50χρονος Μανουέλ Αϊρες Ματέους βρέθηκε δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους, όπως ο Αλβάρο Σίζα και ο Γκοντζάλο Μπίρνε. Από το 1997 είναι καθηγητής σε δύο πανεπιστήμια της Λισαβόνας, ενώ έχει δώσει διαλέξεις σε σπουδαία εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Χάρβαρντ. Η δουλειά του, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε ιστορικούς χώρους και κατοικίες σε επιβλητικά μεσογειακά τοπία, χαρακτηρίζεται από σεβασμό στο περιβάλλον και εκφράζεται μέσα από τη χρήση των υλικών και τις λιτές γραμμές.

 

Ο «δανεισμός» μη αναμενόμενων υλικών, όπως το πλέξιγκλας και τα πολυκαρβονικά, κυριαρχεί στο κτιριακό έργο του Χοσέ Σέλγας. Ο 48χρονος Ισπανός, μαζί με τη Λουθία Κάνο, διευθύνουν από χρόνια ένα μικρό γραφείο στη Μαδρίτη. Στόχος τους να το διατηρήσουν σε «οικογενειακό» μέγεθος, παρά το γεγονός ότι έχει στο ενεργητικό του την κατασκευή δύο μεγάλων συνεδριακών κέντρων σε Καρθαγένια και Πλασένθια.

 

INFO: Ο Μανουέλ Αϊρες Ματέους μιλάει σήμερα και ο Χοσέ Σέλγας αύριο στο Μέγαρο Μουσικής στις 7 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη, με προσκλήσεις που διανέμονται από τις 5.30 μ.μ.

 

ΧΑΡΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Scroll to top