→ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Εκθεση-κόλαφος της Παλαιστινιακής Αρχής αποδεικνύει ότι το Ισραήλ δεν σεβάστηκε συμφωνία για βελτίωση των συνθηκών για τους κρατούμενους, με συνέπεια αυτοί να αργοπεθαίνουν βασανιστικά στις φυλακές
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Δραματική παραμένει η κατάσταση των Παλαιστινίων, οι οποίοι αργοπεθαίνουν στις ισραηλινές φυλακές, καθώς, όπως καταγγέλλει η Παλαιστινιακή Αρχή , το Ισραήλ παραβιάζει τη συμφωνία της 14ης Μαΐου 2012, βάσει της οποίας η ισραηλινή κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Χωρίς δίκη
Σύμφωνα με την έκθεση, οι αρχές συνεχίζουν να κρατούν χωρίς δίκη εκατοντάδες Παλαιστίνιους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που κρατούμενοι πεθαίνουν στη διάρκεια της ανάκρισης.
Η έκθεση-κόλαφος επισημαίνει ότι ο αριθμός των κρατούμενων Παλαιστινίων στις ισραηλινές φυλακές και στα ειδικά κέντρα ήταν, την 1η Μαρτίου, 4.750, με το 82,5% να προέρχεται από τη Δυτική Οχθη, το 9,6% από τη Λωρίδα της Γάζας και το υπόλοιπο 6,9% από την Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι είναι διαμοιρασμένοι σε 17 φυλακές, κέντρα κράτησης και στρατόπεδα στο Ισραήλ. Μεταξύ των φυλακισμένων περιλαμβάνονται 186 οι οποίοι κρατούνται βάσει διοικητικών μέτρων, 13 γυναίκες, 200 ανήλικοι μεταξύ των οποίων 25 παιδιά κάτω των 16 ετών, 13 εκλεγμένοι βουλευτές και τρεις πρώην υπουργοί της Παλαιστινιακής Αρχής.
Ενα από τα πλέον τραγικά στοιχεία που αφορούν τους φυλακισμένους Παλαιστίνιους είναι ότι περίπου το ένα τρίτο από αυτούς (1.400) υποφέρει από ασθένειες – 18 νοσηλεύονται με σοβαρότατα προβλήματα υγείας (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς) στο νοσοκομείο των φυλακών Ραμλέχ.
Σε ό,τι αφορά τους «παλαιούς» κρατούμενους, 106 τον αριθμό, οι οποίοι έχουν φυλακιστεί πριν από το 1994 οπότε συγκροτήθηκε η Παλαιστινιακή Αρχή, οι 71 από αυτούς έχουν περάσει από 20 έως 25 χρόνια πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.
Μεταξύ των τραγικών περιστατικών που έχουν καταγραφεί στις ισραηλινές φυλακές είναι ο θάνατος του κρατούμενου Αραφάτ Τζαραντάτ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 23 Φεβρουαρίου 2013 στη διάρκεια ανάκρισης στις φυλακές Μεγκίντο, 5 μόλις 24ωρα μετά τη σύλληψή του. Ο θάνατός του ανεβάζει τον αριθμό των θανάτων των κρατούμενων Παλαιστινίων στους 71. Ο Τζαραντάτ βασανίστηκε απάνθρωπα και ξυλοκοπήθηκε ανηλεώς, με αποτέλεσμα να αποβιώσει, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της νεκροψίας που διενεργήθηκε στη σορό του. Κατά τη νεκροψία, στην οποία συμμετείχαν εκτός από Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί ιατροδικαστές και αξιωματούχοι του ισραηλινού υπουργείου Υγείας (Χες Γιαχούντα και Δρ Τοζόφ), διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος του Τζαραντάτ προκλήθηκε από τον αφόρητο πόνο και το σοκ το οποίο του προκάλεσαν οι βασανιστές του.
Εξαιρετικά σκληρή στάση ωστόσο και απέναντι στους φυλακισμένους απεργούς πείνας τηρούν οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας. Οπως επισημαίνει η έκθεση, δυο εξ αυτών, ο Σαμέρ Ισάουι και ο Αϊμάν Σαραγουενέχ βρίσκονται σε απεργία πείνας από την 1η Αυγούστου του 2012 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκ νέου σύλληψή τους. Οι δύο, η κατάσταση της υγείας των οποίων είναι εξαιρετικά κρίσιμη, είχαν αφεθεί ελεύθεροι βάσει της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2011. Ωστόσο οι ισραηλινές αρχές τούς συνέλαβαν μαζί με άλλα 12 άτομα με το αιτιολογικό ότι παραβίασαν την «υπό όρους αποφυλάκισή τους» και τώρα ζητούν να τους επιβληθεί η αρχική ποινή (προ συμφωνίας), η οποία θα αποφασιστεί από ειδική στρατιωτική επιτροπή.
Οι αρχές κατοχής στην Παλαιστίνη βασίζουν αυτή τη διαδικασία-εξπρές στη στρατιωτική διαταγή υπ' αριθμόν 86, η οποία επιτρέπει σε επιτροπή στρατιωτικών αξιωματούχων να κρατούν ή να απελευθερώνουν κρατούμενους χωρίς προφανή λόγο και να ενεργοποιούν προηγούμενη δικαστική απόφαση βασιζόμενοι μόνο σε εμπιστευτικές πληροφορίες του φακέλου τους.
Η ίδια πολιτική ακολουθείται και στις περισσότερες περιπτώσεις συλλήψεων ή κράτησης καθώς δεν απαγγέλλονται κατηγορίες και οι συλλήψεις βασίζονται μόνο στις πληροφορίες της αντικατασκοπίας και σε αυτές που περιέχονται στους φακέλους της ασφάλειας.
Αθέτηση της συμφωνίας
Συμπερασματικά προκύπτει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις οι αρμόδιες για τις φυλακές δεν έχουν τηρήσει τη συμφωνία της 14η Μαΐου του 2012 βάσει της οποίας τερματίστηκε η γενική απεργία πείνας των Παλαιστίνιων κρατουμένων μετά από 29 ημέρες. Με την συμφωνία οι ισραηλινές αρχές είχαν δεσμευτεί να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων και να προχωρήσουν στην άρση των ακραίων μέτρων και του περιορισμού των δικαιωμάτων των φυλακισμένων τα οποία επιβλήθηκαν μετά την απαγωγή του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ στη Λωρίδα της Γάζας.
…………………………………………………………………………………
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Οι πλέον προφανείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κρατουμένων από το Ισραήλ συνίστανται:
* Στη συνέχιση της πολιτικής της ιατρικής αμέλειας.
* Στη συνεχιζόμενη άρνηση στις οικογένειες των κρατουμένων να τους συναντήσουν καθώς και το δικαίωμά τους να πάνε στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο.
* Στις εφόδους που πραγματοποιούν στα κελιά τους ειδικές μονάδες του ισραηλινού στρατού, οι οποίες τους υποχρεώνουν να γδυθούν παντελώς προκειμένου να τους κάνουν σωματική έρευνα.
* Τη συνεχιζόμενη πολιτική κράτησης τους χωρίς νομική βάση.
* Επιβολή προσωπικών και συλλογικών ποινών, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν στέρηση επισκέψεων συγγενών και απαγόρευση αγορών τροφίμων από το κυλικείο των φυλακών.
* Οικονομική εκμετάλλευση των κρατουμένων με τιμές-φωτιά στο κυλικείο.
* Απαγόρευση να καλούν τηλεφωνικά τους συγγενείς τους.