Pin It

Κατά παράβαση αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου συλλαμβάνονται στη Μακεδονία με τη διαδικασία του αυτοφώρου αρνητές στράτευσης. Το παράλογο είναι ότι απ' αυτούς έχει απαλλαγεί από το 2008

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Νέα ήθη στην έτσι κι αλλιώς εξωφρενική αντιμετώπιση των αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα φαίνεται ότι επιχειρεί να εισαγάγει η Στρατολογική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας. Μετά την προ μηνός σύλληψη του Νίκου Καρανίκα (που αθωώθηκε πανηγυρικά στο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης), ακολούθησε χτες στη Βέροια η σύλληψη του αντιρρησία Μπάμπη Ακριβόπουλου, 36 χρόνων.

 

 

Τον συνέλαβαν και αυτόν πρωί στο σπίτι του με τη διαδικασία του αυτόφωρου, οδηγήθηκε στην αστυνομική διεύθυνση Ημαθίας και από κει στο Μεταγωγών της Θεσσαλονίκης, από όπου αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα στο Ναυτοδικείο Πειραιά. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης, τουλάχιστον μέχρι τη μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη δεν του είχε γνωστοποιηθεί επίσημα και με βεβαιότητα το ακριβές αδίκημα για το οποίο συνελήφθη.

 

Κι όλα αυτά ενώ είχε ήδη καταδικαστεί το 2011 για ανυποταξία σε οκτώ μήνες φυλάκιση με διετή αναστολή (δεν έχει λήξει ακόμη), καθώς η ανυποταξία θεωρείται διαρκές αδίκημα, που δεν παύει με την εκδίκαση της υπόθεσης.

 

Για πλημμέλημα

 

Είναι άλλωστε περίπου ρουτίνα η συνεχής παραπομπή ενός αντιρρησία στα στρατοδικεία, κατά παράβαση αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ωστόσο, το πρωτοφανές, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, είναι να συλλαμβάνονται και να κρατούνται αντιρρησίες για ένα αδίκημα που θεωρείται πια πλημμέλημα.

 

«Είναι πλέον φανερό ότι η νέα στάση του υπουργείου απέναντι σε αντιρρησίες και ανυπότακτους βασίζεται στη φόρμουλα «διώξεις μέχρι τελικής πτώσεως». Μόνο που αυτή η πτώση δεν θα είναι δική μας. [...] Απλώς μας δίνουν μια καλή ευκαιρία για να προβάλλουμε τις απόψεις μας και φέρνουν κοντά μας ολοένα και περισσότερους νέους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος.

 

Στο μεταξύ, ο παραλογισμός των διώξεων των αντιρρησιών συνεχίζεται. Πριν από μερικές ημέρες κλήθηκε να παρουσιαστεί στις 28 Μαΐου στο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης ο 47χρονος Δημήτρης Σωτηρόπουλος, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου, για ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί από το 1994 (!), τότε που η ανυποταξία θεωρούνταν κακούργημα. Τελευταία σουρεαλιστική πινελιά σ' αυτή την πινακοθήκη του παραλόγου: λόγω ηλικίας και ως τρίτεκνος, από το 2008 ο Σωτηρόπουλος έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση στράτευσης.

 

Ο ίδιος λέει σήμερα στην «Εφ.Συν.»: «Οι συνειρμοί με παραπέμπουν στη σκοτεινή εποχή των συνταγματαρχών, όπου πολίτες σύρονταν στα στρατοδικεία. Η ίδια η δίκη δεν με φοβίζει. Θεωρώ όσο ποτέ άλλοτε ότι είναι επίκαιρος ο αγώνας ενάντια στην επιρροή που ασκεί στη χώρα μας ο στρατός, καθώς συνέβαλε στη στοχοποίηση του λαού μας μέσω των αχαλίνωτων στρατιωτικών δαπανών, μέσω της διαπλοκής και της διαφθοράς που επικρατούσε στις τάξεις του, αλλά και μέσω της στείρωσης της δημιουργικότητας των νέων ανθρώπων».

 

Στο στόχαστρο

 

Για «παραλογισμό» κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» και η Αλεξία Τσούνη από το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO). «Αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάνει ούτε ελάχιστα βήματα βελτίωσης για το θέμα των αντιρρησιών, όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να εναρμονιστεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της, αλλά βάζει αντιθέτως στο στόχαστρο τους παλιούς αντιρρησίες, αυτούς που πάλεψαν για να αναγνωριστεί το δικαίωμα της αντίρρησης συνείδησης στην Ελλάδα».

 

 

Scroll to top