20/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση

      Pin It

ΙΤΑΛΙΑ Από σήμερα ξεκινούν τα ραντεβού του προέδρου Ναπολιτάνο με τα κόμματα για να δοθεί τέλος στην ακυβερνησία και ο Μπερσάνι, μετά τις επιτυχίες σε Βουλή και Γερουσία με τη στήριξη στελεχών του Γκρίλο, θα επαναφέρει την πρόταση για κυβέρνηση μειοψηφίας

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Τα «ψέματα» τελείωσαν στη Ρώμη. Για την ακρίβεια, από το πρωί έχουν αρχίσει ήδη να μετρούν αντίστροφα οι πιο κρίσιμες ώρες μιας δύσκολης πολιτικής «αλήθειας».

 

Ενα μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές -που ανέδειξαν νικητή την… ακυβερνησία- ο απερχόμενος πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, καλείται να βρει τον μίτο της Αριάδνης στο ιταλικό πολιτικό κουβάρι, αρχίζοντας τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, που θα πάρει τη σκυτάλη από τους τεχνοκράτες του Μάριο Μόντι.

 

Αν και το σημερινό πρόγραμμα στο προεδρικό μέγαρο της Ρώμης περιλαμβάνει συναντήσεις με τα μικρότερα κόμματα, αφήνοντας για αύριο Πέμπτη το «κυρίως μενού» με τους πολιτικούς αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων, πρώτος -αν και στη σειρά έσχατος- είναι, δικαιωματικά, ο… χαμένος νικητής των εκλογών, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

 

Εχοντας κερδίσει την πρώτη μάχη των εντυπώσεων -μέσα από την εκλογή των κεντροαριστερών υποψηφίων στην προεδρία της Βουλής και της Γερουσίας, με τη στήριξη εκλεγμένων εκπροσώπων του αντισυστημικού Κινήματος των 5 Αστέρων (M5S), στα τέλη της περασμένης εβδομάδας- ο Μπερσάνι επανέλαβε χθες ότι θα κομίσει στο προεδρικό μέγαρο τη γνωστή πρότασή του περί κυβέρνησης μειοψηφίας, με πρόγραμμα οκτώ σημείων. Μύχια ελπίδα του, αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ, είναι η επανάληψη των πεπραγμένων της περασμένης εβδομάδας: η εξασφάλιση, δηλαδή, της στήριξης μελών του M5S, όταν και εάν φτάσει η στιγμή της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης…

 

Ηδη, το κλίμα στους Γκριλίνι ολοένα και βαραίνει, καθώς έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα ρήγμα μεταξύ του ηγέτη τους, Μπέπε Γκρίλο, και όσων βουλευτών και γερουσιαστών που, στην ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής, ψήφισαν υπέρ των κεντροαριστερών υποψηφίων. Το αποτέλεσμα ήταν ο Γκρίλο να τους κατηγορεί ανοιχτά για προδοσία, ζητώντας -μάταια- ακόμη και παραιτήσεις!

 

«Οι ημέρες του πολιτικού ψυχοδράματος αναλώνονται σε μια ιταλική φαρσοκωμωδία», σχολιάζει η κεντροαριστερή εφημερίδα «La Repubblica», καταγράφοντας τα όσα πραγματικά κωμικοτραγικά συνέβησαν εντός του τελευταίου 24ώρου, με τον εταίρο του Μπερσάνι, Νίκι Βέντολα, να απειλεί με μηνύσεις τους «αντάρτες» του M5S, οι οποίοι -έχοντας πέσει θύμα ραδιοφωνικής φάρσας- ισχυρίστηκαν ότι ο ηγέτης του μικρού κόμματος Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία τούς προσέφερε λίγο-πολύ πολιτική «στέγη»! Κι αυτό την ώρα που βουλευτές και γερουσιαστές του M5S δεδηλωμένα αξιώνουν συμμετοχή σε επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας, το παρασκηνιακό πολιτικό παζάρι προφανώς καλά κρατεί και το «πολιτικό ψυχόδραμα» -που περιγράφει η «La Repubblica»- φαίνεται ότι ήδη περνά στην επόμενή του πράξη.

 

Παραμονή της συνάντησης στο προεδρικό μέγαρο, ο Μπερσάνι άφησε χθες ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου με την Κεντροδεξιά για το θέμα της εκλογής νέου προέδρου (η θητεία του Ναπολιτάνο λήγει στις 15 Μαΐου). Κίνηση που η δεξιά εφημερίδα «Il Giornale» (ιδιοκτησίας του αδελφού του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Πάολο) χαρακτήρισε… «μπανανόφλουδα και μπλόφα», δεδομένου ότι το κεντροδεξιό PDL έχει πει ξεκάθαρα ότι θα στηρίξει έναν μετριοπαθή υποψήφιο, ενώ στους «διαδρόμους» της Ρώμης κυκλοφορούν έντονα πια ως φαβορί τα ονόματα των κεντροαριστερών Μάσιμο ντ' Αλέμα, Ρομάνο Πρόντι και Τζουλιάνο Αμάτο.

 

Κάνοντας λόγο για… στρατιωτικού τύπου κατάληψη των πόστων εξουσίας από την Κεντροαριστερά, ο ίδιος ο καβαλιέρε -που όλες αυτές τις ημέρες προσπαθεί να κλείσει με αιτήματα αναβολών και εφέσεις τα πλείστα όσα ανοιχτά του μέτωπα με την Δικαιοσύνη, από το σκάνδαλο «Ρούμπιγκεϊτ» και την παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, μέχρι τη διατροφή-μαμούθ που επιδικάστηκε στην πρώην σύζυγό του, Βερόνια Λάριο- ετοιμάζει πολιτική «φιέστα» για το Σάββατο, καλώντας τους οπαδούς του να κατεβούν μαζικά στους δρόμους!

 

Μέσα σε αυτό το σκηνικό πολιτικής ρευστότητας έως και… παράνοιας, που κάθε άλλο παρά προοιωνίζεται άρση του αδιεξόδου, τα εναλλακτικά σενάρια παραμένουν, μοιραία, στο «τραπέζι». Το ένα είναι νέες εκλογές, που οι περισσότεροι απεύχονται – εκτός από τον Γκρίλο και τον εσωκομματικό αντίπαλο του Μπερσάνι, Ματέο Ρέντζι. Το άλλο και επικρατέστερο είναι ο σχηματισμός μιας μεταβατικής κυβέρνησης -ειδικού σκοπού ή τεχνοκρατών ή όπως ο ιταλικός Τύπος προτιμά να την αποκαλεί «κυβέρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας»- που θα έχει αποστολή την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την προώθηση μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της οικονομίας. Εν προκειμένω, επίσης, ακούγονται διάφορα ονόματα, όπως του νέου προέδρου της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο, και του νομικού Στέφανο Ροντότα.

 

 

Scroll to top