21/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τζαζ δονήσεις από το Μανχάταν

      Pin It

Ο βιμπραφωνίστας Χρήστος Ραφαηλίδης συμπράττει με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

 

Ο χαρισματικός σολίστ, που διαπρέπει με το κουαρτέτο και τους δίσκους του στη δύσκολη νεοϋορκέζικη σκηνή, θα εμφανιστεί το Σάββατο στο Μέγαρο. Εχει όμως κι άλλα ελληνικά σχέδια στο μυαλό του

 

Της Μαρίνας Κουβέλη

 

getFile (12)Συνήθως όταν μαθαίνουμε πόσο διαπρέπει στις τζαζ σκηνές της Αμερικής, λέμε τι τυχεροί που είναι οι Νεοϋορκέζοι: παρακολουθούν την εξέλιξή του, πηγαίνουν στις συναυλίες του. Τις επόμενες ημέρες όμως ένας εξαίρετος Ελληνας τζαζίστας επιστρέφει στην Αθήνα για δύο πολύ ενδιαφέροντα project: ο βιμπραφωνίστας Χρήστος Ραφαηλίδης συμπράττει το Σάββατο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα) και παρουσιάζει επτά έργα σε παγκόσμια πρώτη, ενώ, παρέα με τον κοντραμπασίστα Πέτρο Κλαμπάνη και τον πιανίστα Σταύρο Λάντσια, ετοιμάζει μίνι περιοδεία στην Ελλάδα με τελικό προορισμό δύο συναυλίες στο Half Note στις 30 και 31 του μηνός.

 

Ο Χρήστος Ραφαηλίδης γεννήθηκε στην Κοζάνη και ξεκίνησε σπουδές σε κλασικά κρουστά. Είχε διαλέξει τον δρόμο της κλασικής και των ορχηστρών, μέχρι που σε μια ανύποπτη στιγμή άκουσε το συγκρότημα του Μπίλι Κόμπαμ και πείστηκε ότι η τζαζ είναι ο προορισμός του. «Μπροστά μου είχα έναν άνθρωπο να παίζει ξυπόλητος και να εκπέμπει τόσο συναίσθημα με τη μουσική του. Αμέσως ήξερα ότι ήθελα να μπορώ να εκφραστώ με αυτόν τον τρόπο» λέει.

 

Μετακόμισε στη Βοστόνη, με υποτροφία από το Μουσικό Κολέγιο Μπέρκλεϊ. Μαθήτευσε στο πλευρό του διεθνούς φήμης βιμπραφωνίστα Τζο Λοκ, στη Μουσική Σχολή του Μανχάταν. Τελειώνοντας το μεταπτυχιακό του άρχισε να απορροφάται από τη νεοϋορκέζικη τζαζ σκηνή. Σε σύντομο χρονικό διάστημα έπαιζε με τους Ραβί Κολτρέιν, Μαρκ Λέντφορντ κ.ά. Το συγκρότημα που δημιούργησε το βάφτισε «Manhattan Vibes» (ένα κουαρτέτο με βιμπράφωνο, πιάνο, μπάσο και ντραμς) και με αυτό κυκλοφόρησε το πρώτο του ομώνυμο άλμπουμ, το οποίο, σύμφωνα με το περιοδικό Jazz Times, ήταν μεταξύ των «10 καλύτερων ηχογραφήσεων μουσικής τζαζ για το 2002».

 

Αυτός ο χαρισματικός μουσικός την άνοιξη του 2007 πραγματοποίησε σειρά εμφανίσεων με την ορχήστρα «Epitaph» του Τσαρλς Μίνγκους και λίγους μήνες μετά έπαιξε στη Νέα Υόρκη με την Ορχήστρα Τζαζ του Lincoln Center και τον Γουίντον Μαρσάλις. Πλέον εκδίδει τα άλμπουμ του από την εταιρεία που δημιούργησε («Emarel Music»). Εχει επίσης συνεργαστεί με την Τσάκα Καν, τον Ιταλό Τζοβανότι, ενώ συμμετείχε και στο σάουντρακ της τελευταίας ταινίας του Μάικλ Μουρ «Καπιταλισμός, μια ιστορία αγάπης». Στην Ελλάδα τον έχουμε δει στο πλάι των Αλκίνοου Ιωαννίδη και Ελένης Τσαλιγοπούλου (στις πρόσφατες ηχογραφήσεις τους), Θάνου Μικρούτσικου αλλά και Μίμη Πλέσσα, αφού από κοινού έφτιαξαν με μεράκι δύο άλμπουμ («Ηχώ/Echo: η μουσική του Μίμη Πλέσσα», με την Εύη Σιαμαντά στο τραγούδι, και «We Two»).

 

Στο πρόγραμμα του Μεγάρου ξεχωρίζουν δικές του συνθέσεις, όπως το «Sorayia» (από το υπέροχο τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο «Blue November»), η διασκευή του Πέτρου Κλαμπάνη στο παραδοσιακό «Θαλασσάκι», έργα των Τζο Λοκ («Sword of Whispers»), Πέδρο Ζιράουντο («Push Gift»), καθώς και δύο σε πρώτη παρουσίαση («Αmnesia Τango» του Μηνά Ι. Αλεξιάδη και «Thick paint on a smooth surface» του Γιώργου Δούση). Μαζί του επί σκηνής θα βρίσκονται οι πιανίστες Σπύρος Μάνεσης και Ελένη Νταφέκα, ο μπασίστας Αρίωνας Γυφτάκης, ο ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος- Κτιστάκης.

 

INFO: Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. 8.30 μ.μ. Τιμές: 15, 11, 7, 4 και 2,5 ευρώ το φοιτητικό.

 

 

Scroll to top