Pin It

Κατά την εξέταση του σκανδάλου με την κρατική αποζημίωση-μαμούθ προς τον Μπερνάρ Ταπί, άντρες της οικονομικής αστυνομίας ερεύνησαν την οικία τής επικεφαλής του ΔΝΤ

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Εφοδο στο διαμέρισμα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤκαι πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Παρίσι πραγματοποίησαν χθες άνδρες της οικονομικής αστυνομίας, στο πλαίσιο της έρευνας για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο με την κρατική αποζημίωση ύψους άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ προς τον Μπερνάρ Ταπί.

 

Ποιος είναι ο Μπερνάρ Ταπί; Για ποιο λόγο δόθηκε η κολοσσιαία αποζημίωση; Πού υπάρχουν αντιφάσεις; Γιατί κατηγορείται η κ. Λαγκάρντ και σε τι συνίσταται η έρευνα; Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα καυτά ερωτήματα που αιωρούνται.

 

Ο Ταπί, μεγαλοεπιχειρηματίας και στενός φίλος του τέως προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα μ' ένα αλλοπρόσαλλο παρελθόν. Ξεκίνησε την καριέρα του ως τραγουδιστής, έκανε μεγάλη περιουσία ως επιχειρηματίας, ενώ διατέλεσε και υπουργός επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν. Το 1997 φυλακίστηκε για έξι μήνες για «στημένους» αγώνες ποδοσφαίρου στους οποίους είχε εμπλακεί και η ομάδα του, Μαρσέιγ. Εχασε την περιουσία του για να τη δημιουργήσει εκ νέου ως τηλεπαρουσιαστής και ηθοποιός.

 

Η αποζημίωση-μαμούθ που δόθηκε το 2008 ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς δικαστικής διαδικασίας εναντίον της πρώην κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais, η οποία προχώρησε στην πώληση της Adidas το 1993 έναντι ποσό μικρότερου της πραγματικής της αξίας. Επί σειρά ετών η γαλλική κυβέρνηση είχε δώσει «μάχες» με τον Ταπί, ωστόσο μετά την εκλογική νίκη του Σαρκοζί το 2007 ο νεοεκλεγείς πρόεδρος «αντάμειψε» την πολιτική στήριξη την οποία του παρέσχε προεκλογικά ο Ταπί αναθέτοντας σε μια ανεξάρτητη επιτροπή διαιτησίας να ρυθμίσει την υπόθεση.

 

Η αντίφαση στις ενέργειες του Σαρκοζί έγκειται στο γεγονός ότι, όπως γράφει η μεγαλύτερη μερίδα του γαλλικού Τύπου, «αποζημίωσε» τον επιχειρηματία με χρήματα των Γάλλων φορολογουμένων, όχι παραπέμποντας την υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη, αλλά ρυθμίζοντάς την εξωδικαστικά. Κι αυτό επειδή γνώριζε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Εξαγώνου είχε ήδη απορρίψει το αίτημα του Ταπί για αποζημίωση.

 

Πού εμπλέκεται στην όλη υπόθεση η σημερινή διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και κυρίως γιατί κατηγορείται; Σύμφωνα με τα όσα εκτίμησε ειδικός εισαγγελέας, η κ. Λαγκάρντ, τότε υπουργός Οικονομικών, δεν έπρεπε να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής διαιτησίας για τη διευθέτηση της υπόθεσης, μια ενέργεια η οποία ισοδυναμεί με κατάχρηση εξουσίας η οποία τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 5 χρόνια και πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ. Ο εισαγγελέας μάλιστα υπογράμμισε ότι η επιτροπή δεν έπρεπε να διαθέτει εξουσίες για να δώσει αποζημιώσεις τέτοιου ύψους και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει «μπλοκάρει» την απόφαση με δεδομένο το υπέρογκο ποσό το οποίο πλήρωσαν οι φορολογούμενοι το οποίο ήταν 285 εκατ. ευρώ, αλλά με τους τόκους ξεπέρασε τα 400 εκατ.

 

Επιπροσθέτως σε εμπιστευτική έκθεσή του το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην απόφαση της πρώην υπουργού Οικονομικών, η οποία επέμεινε ότι ενήργησε εντός του πλαισίου του νόμου, προκειμένου να «γλιτώσει» το κόστος νέων δικαστικών αναμετρήσεων.

 

Scroll to top