ΒΡΕΤΑΝΙΑ Με στόχο την ανάπτυξη, την οποία η κυβέρνηση Κάμερον ομολόγησε ότι εκτίμησε λάθος, καταρτίζεται ένας προϋπολογισμός λιτότητας
Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη
«Ο σημερινός προϋπολογισμός είναι φτιαγμένος για όσους θέλουν να δουλέψουν σκληρά». Αυτό είναι το μήνυμα του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2013, που στη Βρετανία, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ξεκινάει τον Απρίλιο.
Η κυβέρνηση Κάμερον αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι »χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ό,τι υπολόγιζε για να ξαναβάλει τη βρετανική οικονομία σε ρυθμό ανάπτυξης». Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από τρεις μήνες η ανάπτυξη υπολογιζόταν στο 1,2% και χθες στη βρετανική Βουλή επισημάνθηκε ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει το 0,6%.
Δήλωση στην «Εφ.Συν.»
«Γεγονός που δείχνει είτε την τεράστια δυσκολία, ακόμη και για καλά οργανωμένες οικονομίες όπως αυτή της Βρετανίας, να υπολογίσουν με ακρίβεια τα οικονομικά στοιχεία είτε ότι η κυβέρνηση δεν είπε όλη την αλήθεια από την αρχή», επισήμανε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αναλυτής που δουλεύει στο City του Λονδίνου.
Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό λιτότητας που στόχο έχει να μαζέψει τα δημόσια οικονομικά της χώρας, καθώς το χρέος της Βρετανίας ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο λύρες. Ετσι οι αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων θα περιοριστούν στο 1% όπως και πέρυσι, ενώ οι συνολικές περικοπές από τα διάφορα τμήματα των υπουργείων θα φτάσουν τα 2,5 δισεκατομμύρια.
Στα θετικά του βρετανικού προϋπολογισμού περιλαμβάνεται η σταδιακή μείωση του φόρου των επιχειρήσεων που ώς το 2015 θα είναι 20%. «Πρόκειται για τον χαμηλότερο φόρο στις επιχειρήσεις σε οποιαδήποτε μείζονα οικονομία» είπε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, για να υποστηρίξει τη θέση της κυβέρνησής του. Επίσης, ανάμεσα στα σημαντικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Κάμερον είναι η αύξηση του αφορολόγητου των ιδιωτών, που ανεβαίνει στις 10.000 στερλίνες.
Αγκάθι η ανεργία
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η απασχόληση, καθώς η ανεργία είναι ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βρετανία, τόνισε ο κ. Οσμπορν. Ο αριθμός των ανέργων ξεπερνάει τα 2 εκατ.
Οπως ήταν αναμενόμενο, έντονη ήταν η κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση Κάμερον από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Εντ Μίλιμπαντ, ο ηγέτης των Εργατικών, είπε μεταξύ άλλων ότι η Βρετανία «αξίζει πολύ καλύτερα» και ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν είναι αυτά που θα οδηγήσουν τη χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης. Ενώ παράλληλα χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό «μια από τα ίδια».
Δεν είναι όμως μόνο η αντιπολίτευση που διαφωνεί με την πολιτική που ακολουθεί το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Επιχειρήσεων, βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που συγκυβερνά στη Βρετανία, από τις αρχές του μήνα είχε δηλώσει πως για να τονωθεί η οικονομία χρειάζεται η Βρετανία να δανειστεί πολύ περισσότερο με στόχο να βοηθήσει τις επενδύσεις.