26/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανακούφιση σε ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ!

      Pin It

Μέσα από τις αποφάσεις του Eurogroup είδαν να επιβεβαιώνεται η γραμμή του μνημονιακού μονοδρόμου 

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Να υπερασπιστούν τον μνημονιακό μονόδρομο που έχει υιοθετήσει η τρικομματική κυβέρνηση στην Ελλάδα και να δικαιολογήσουν τη δική τους σταθερά συναινετική στάση έναντι των δανειστών επιχείρησαν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, με αφορμή την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο.

 

Η αρχική αγωνία που διακατείχε τις προηγούμενες ημέρες τις ηγεσίες των δύο μικρότερων κυβερνητικών εταίρων μπροστά στην πιθανότητα εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης για την Κύπρο, που θα τους εξέθετε πολιτικά, μετατράπηκε σε ανακούφιση και πλέον με άνεση μπορούσαν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της μίας και μοναδικής επιλογής εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, η οποία δεν είναι άλλη από τα μέτρα λιτότητας.

 

«Εμείς στην Ελλάδα πιστεύω ότι έχουμε ήδη βγάλει τα συμπεράσματά μας για το ποια είναι η υπεύθυνη, ασφαλής, προοδευτική και πραγματικά πατριωτική στάση», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι εκτός από την «εθνική στρατηγική» που επικύρωσε ο λαός τον περασμένο Ιούνιο, «καλύτερη και ασφαλέστερη εναλλακτική λύση ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει».

 

«Η απόφαση είναι επώδυνη. Ομως η επίτευξη λύσης εντός ευρώ είναι η αναγκαία επιλογή. Μόνον έτσι η Κύπρος αποφεύγει την οικονομική και πολιτική απομόνωση και τη χρεοκοπία», εκτίμησε με τη σειρά της η ΔΗΜΑΡ.

 

Την ίδια ώρα, τα επιτελεία των δύο κομμάτων έσπευδαν να στηλιτεύσουν τις προτάσεις και τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ, το μεν ΠΑΣΟΚ καταλογίζοντας «δημαγωγία, λαϊκισμό χωρίς όριο και εθνοκαπηλία», η δε ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζοντας ότι «η περιπέτεια της Κύπρου ακυρώνει τους προπαγανδιστικούς μύθους για μονομερείς λύσεις που οδηγούν έξω από την ευρωζώνη».

 

Πάντως, τόσο στην Ιπποκράτους όσο και στην Αγίου Κωνσταντίνου αναγνωρίζουν το αδιέξοδο των αποφάσεων της Ευρώπης, εντούτοις δείχνουν να επιμένουν στο λάθος και σχεδόν μοιρολατρικά παρουσιάζουν τις επιλογές αυτές ως κάτι που είναι ανέφικτο να τροποποιηθεί εξαιτίας των αρνητικών ευρωπαϊκών συσχετισμών και του δογματισμού των κέντρων αποφάσεων. Για απόφαση που εκφράζει την κυριαρχία συντηρητικών πολιτικών που υπονομεύουν την ενότητα και την αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε λόγο η ΔΗΜΑΡ, «η ευρωζώνη επέλεξε την Κύπρο ως πεδίο «τιμωρίας και συνετισμού» για λόγους πρωτίστως συμβολικούς», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

 

Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, ενώ συναντήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην οικία του Αντώνη Σαμαρά για το αγκάθι των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων της Κύπρου και της Λαϊκής.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό εντός της εβδομάδας να πραγματοποιήσουν νέα σύσκεψη, προκειμένου να συμφωνηθεί ο χειρισμός της επόμενης ημέρας αλλά και να διευκρινιστούν οι πολλές τεχνικές λεπτομέρειες της απόφασης του Eurogroup που σε μεγάλο βαθμό παραμένουν ακόμη ασαφείς.

 

[email protected]

 

Scroll to top