Pin It

Σε σιδερόφρακτες λεωφόρους με λίγο κόσμο και μικροεπεισόδια γιορτάστηκε σε όλη τη χώρα η εθνική επέτειος. Με διαμαρτυρίες για το σχέδιο «Αθηνά», την οικονομική πολιτική και συνθήματα αλληλεγγύης στην Κύπρο αντέδρασα οι παρευρισκόμενοι

 

Toυ Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου

 

Αστυνομοκρατία, μειωμένη προσέλευση του κόσμου, διαμαρτυρίες για το σχέδιο «Αθηνά» και την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, μικρά ή σοβαρότερα επεισόδια και συνθήματα αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό χαρακτήρισαν τις παρελάσεις για την 25η Μαρτίου σε όλη την Ελλάδα.

 

Σε μια «σιδερόφραχτη» Αθήνα διεξήχθησαν τόσο η μαθητική όσο και η στρατιωτική παρέλαση. Η παρουσία του κοινού ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη από αστυνομικές δυνάμεις και κάγκελα, μακριά από τον περιβάλλοντα χώρο της πλατείας Συντάγματος και για να πλησιάσει κάποιος στις θέσεις των επισήμων ή στο πάνω μέρος της πλατείας χρειαζόταν ειδική πρόσκληση ή διαπίστευση. Αρκετοί θεατές διαπληκτίστηκαν λεκτικά με τις αστυνομικές δυνάμεις και στην πλατεία Συντάγματος σημειώθηκε μικροένταση με μέλη της «Σπίθας» και στις δύο παρελάσεις. Κατά τη μαθητική παρέλαση υπήρξε και μία προσαγωγή μέλους της «Σπίθας». Στην Καλλιθέα, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής ήρθαν σε λεκτική αντιπαράθεση στην πλατεία Κύπρου, ενώ διαμαρτυρίες και αποδοκιμασίες έλαβαν χώρα σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

 

Επεισόδια και αποδοκιμασίες σημειώθηκαν στην Κοζάνη, το Λουτράκι, τη Λάρισα και άλλα μέρη όπου στελέχη της Χρυσής Αυγής πήγαν να καταθέσουν στεφάνι. Στον Πύργο, η παρέλαση μετατράπηκε σε διαμαρτυρία φοιτητών του τοπικού ΤΕΙ, ενώ έγινε και μία σύλληψη, με τον συλληφθέντα να αφήνεται ελεύθερος ύστερα από πορεία των φοιτητών προς το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης Πύργου. Παρόμοια η κατάσταση στο Μεσολόγγι, όπου διαμαρτυρόμενοι για το «Αθηνά» φοιτητές κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό κάνοντας τη δική τους παρέλαση διαμαρτυρίας ώς την εξέδρα των επισήμων.

 

Ενταση σημειώθηκε στην Πάτρα, όπου φοιτητές και άλλες κοινωνικές ομάδες προσπάθησαν να εισέλθουν στην παρέλαση αλλά απομακρύνθηκαν από τα ΜΑΤ με χρήση χημικών, ενώ στη συνέχεια ομάδα φοιτητών ανήρτησε πανό διαμαρτυρίας για το «Αθηνά» απέναντι από την εξέδρα των επισήμων. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και στην Κρήτη με διαμαρτυρία για το σχέδιο «Αθηνά» στην Ιεράπετρα, μία προσαγωγή στο Ηράκλειο και τρεις προσαχθέντες, μεταξύ των οποίων και δημοτικός σύμβουλος, στον Αγιο Νικόλαο. Διαμαρτυρίες με ειρηνικό χαρακτήρα έλαβαν επίσης χώρα σε Αγρίνιο, Βόλο (δύο προσαγωγές), Ζάκυνθο, Καλαμάτα και Ναύπλιο.

 

Σοβαρά επεισόδια έγιναν στη Ρόδο, όπου γυναίκα μαχαίρωσε τον δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Καραντζιά και αγανακτισμένος πολίτης γρονθοκόπησε τον διοικητή ασφαλείας Ρόδου, με την αστυνομία να προχωρά σε δύο συλλήψεις. Ο δημοτικός σύμβουλος διακομίστηκε στο νοσοκομείο και βρίσκεται εκτός κινδύνου.

 

…………………………………………………………………….

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προστάτευσαν το γερμανικό προξενείο

 

Με ελάχιστους θεατές, κάτω από υπερβολικά μέτρα ασφαλείας και την εξέδρα των επισήμων στημένη μπροστά από τη… γοτθική πολυκατοικία του γερμανικού προξενείου, πραγματοποιήθηκε χθες η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη. Λίγο πιο κάτω, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούσαν συγκέντρωση συμπαράστασης για την Κύπρο. Η αστυνομία ουσιαστικά… αποστείρωσε την παρέλαση κρατώντας τους πολίτες μακρά από τους επισήμους σε απόσταση 150 μέτρων εκατέρωθεν της εξέδρας.

 

Απών ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, που ούτως ή άλλως έχει εκφραστεί και στο παρελθόν απαξιωτικά για το θέμα των παρελάσεων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, που δήλωσε μάλιστα ευχαριστημένος, παρά τη σχεδόν καθολική απουσία των Θεσσαλονικέων. Στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκε και ο… έκπτωτος περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, που μόλις την περασμένη Παρασκευή καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 μηνών για την υπόθεση της λίμνης Κορώνειας.

 

Την ώρα της παρέλασης μια σειρά διαμαρτυριών βρισκόταν σε εξέλιξη, σε απόσταση αναπνοής. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τους βουλευτές Τάσο Κουράκη, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιάννη Αμανατίδη, είχαν συγκεντρωθεί απέναντι από το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», κρατώντας σημαίες της Κύπρου και πανό που έγραφε «Είμαστε όλοι Κύπριοι. Μαζί θα διώξουμε τρόικα-Μνημόνια». Μόλις ολοκληρώθηκε η παρέλαση βγήκαν στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου πραγματοποιώντας πορεία προς το κέντρο της πόλης.

 

Την ώρα που η παρέλαση βρισκόταν σε εξέλιξη, στην πλατεία Λευκού Πύργου πραγματοποιήθηκε άλλη συγκέντρωση συμπαράστασης στην Κύπρο, με πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών.

 

Ν.Φ.

 

……………………………………………………………………..

 

ΚΟΡΙΝΘΟΣ Επεισόδια με Χρυσαυγίτες στο Λουτράκι

 

Ακρως επεισοδιακή υπήρξε η τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Λουτράκι, λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της μαθητικής παρέλασης, όταν ομάδα νεαρών προπηλάκισε τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα την ώρα που εκείνος κατευθυνόταν προς το Μνημείο Ηρώων. Οι νεαροί πλησίασαν με απειλητικές διαθέσεις κι αμέσως ανέλαβε δράση η 20μελής «συνοδεία» του βουλευτή που ξεπήδησε μέσα από το πλήθος.

 

Οι συμπλοκές, στις οποίες ενεπλάκη και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ήταν βίαιες. Για λίγα λεπτά η τελετή μετατράπηκε σε ρινγκ! Ακολούθησε επέμβαση των ΜΑΤ, συνοδευόμενη από τη χωρίς ενδοιασμό ρίψη χημικών, που δημιούργησε πανικό στο σαστισμένο πλήθος, αφού στον χώρο βρίσκονταν μαθητές και τα νηπιαγωγεία της περιοχής. Κατόπιν όλων αυτών, ο κ. Μπούκουρας αποχώρησε, ενώ η αστυνομία προέβη σε προσαγωγές.

 

Λίγο αργότερα η Χρυσή Αυγή με ανακοίνωσή της δικαιολόγησε τη συμμετοχή του βουλευτή στα επεισόδια ως εξής: «Μία ομάδα αριστεριστών προσπάθησε να τον χτυπήσει πισώπλατα, επενέβησαν όμως παριστάμενοι φίλοι του Κινήματος και τους έτρεψαν σε φυγή. Ενας μάλιστα απ' αυτούς, που επιτέθηκε στον συναγωνιστή Μπούκουρα, βρέθηκε αμέσως στο έδαφος και για να τον σώσει η αστυνομία έριξε χημικά στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής! Αυτά τα φαινόμενα συμβαίνουν μόνο στο ελλαδιστάν».

 

Μόλις εκτονώθηκε η κατάσταση η τελετή ξεκίνησε από την αρχή.

 

Εκπληξη ωστόσο προκάλεσε η αιφνίδια αντίδραση του διοικητή της αστυνομικής διεύθυνσης Λουτρακίου Χ. Τετράδη να αρνηθεί να καταθέσει στεφάνι εκ μέρους της αστυνομίας. Ο διοικητής της αστυνομίας μάλιστα προχώρησε σε μια ακόμα πιο… εντυπωσιακή κίνηση. Αρπαξε το στεφάνι μέσα από τα χέρια της υποδιοικητού που τον περίμενε στο μνημείο και το πέταξε επιδεικτικά φωνάζοντας «Ντροπή σας!», επαναφέροντας την ένταση και τη σύγχυση στον κόσμο. Λίγο αργότερα επικαλέστηκε την έντονη διαφωνία του με τη δημοτική αρχή για τη συνέχεια της τελετής. Να σημειωθεί ότι ο κ. Τετράδης προήχθη σε αστυνομικό υποδιευθυντή στις 5 Μαρτίου 2013.

 

Σε δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων Κ. Λογοθέτης, σχολιάζοντας το παραπάνω περιστατικό δήλωσε «ιδιαίτερα προβληματισμένος γιατί κάποιοι προσπάθησαν να βεβηλώσουν τη φετινή επέτειο. Εμείς το μόνο που πράξαμε ήταν να τηρηθεί το πρωτόκολλο». Χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε πως ο κ. Τετράδης τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ διατάχθηκε ΕΔΕ για το περιστατικό.

 

Τζένη Σουκαρά

 

Scroll to top