Pin It

Κορυφή του παγόβουνου αποτελούν οι τελευταίες απόπειρες απόδρασης. Οι άθλιες συνθήκες στις φυλακές φέρνουν τρόφιμους και υπαλλήλους στα όριά τους

 

getFile (19)Ξινά βγήκαν τα δύο τριήμερα στον υπουργό Δικαιοσύνης μετά την τελευταία άοπλη απόπειρα απόδρασης του Αλκέτ Ριζάι από τις φυλακές της Λάρισας, αλλά και κυρίως μετά την αιματοβαμμένη απόδραση από τις φυλακές των Τρικάλων. Τρεις μέχρι στιγμής οι συλληφθέντες από τους 11 συνολικά αποδράσαντες, ενώ εξελίσσεται ομαλά η υγεία του τραυματισμένου σωφρονιστικού υπαλλήλου. Στο μεταξύ, οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται στην περιοχή από το βράδυ της Παρασκευής. Αμέσως μετά την απόδραση τέθηκαν σε επιφυλακή οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι σε όλες τις φυλακές της χώρας.

 

Η ενέργεια αυτή προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις όχι μόνο στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου αλλά και και στο εσωτερικό των φυλακών. Σε πολλές απ' αυτές περιόρισαν στα κελιά τους τους κρατούμενους πολύ νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα και, όπως ήταν φυσικό, αυτό προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες. Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι σε όλες τις φυλακές της χώρας οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν φτάνουν τους κρατούμενους αλλά και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους στα όριά τους.

 

Aποθήκες μεταναστών και απόκληρων

 

Το φαγητό δεν επαρκεί για τη σίτιση, η ποσότητα ανά κρατούμενο μειώθηκε δραματικά, οι θάλαμοι και τα κελιά είναι ασφυκτικά γεμάτα, ενώ, αν και δημοσιεύτηκε ο νέος νόμος περί ναρκωτικών που προβλέπει την υφ' όρον απόλυση των εξαρτημένων, εντούτοις ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Τέλος, μέσα στις φυλακές στοιβάζονται άνθρωποι με μοναδικό αδίκημα την παράνομη είσοδο στη χώρα αλλά και βαριά άρρωστοι.

 

Ηδη την επομένη της απόδρασης τα «νέα» των φυλακών είναι πλούσια:

 

- Στην Πάτρα, επικράτησε ένταση στις φυλακές Αγ. Στεφάνου το βράδυ της Κυριακής, με τους κρατούμενους να αρνούνται να μπουν στα κελιά τους. Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Τελικά οι κρατούμενοι επέστρεψαν στα κελιά λίγες ώρες αργότερα.

 

- Στην Κρήτη οι υπάλληλοι των φυλακών έβγαλαν ανακοίνωση ζητώντας άμεσα λύσεις μετά το περιστατικό των Τρικάλων, αναφέροντας ότι «οι εξοντωτικές βάρδιες αλλά και η υποστελέχωση των φυλακών φτάνει σε τέτοιο βαθμό που μιλάμε πλέον -και αυτό με επιείκεια- για οριακά επίπεδα ασφάλειας. Στις φυλακές της Κρήτης παραπέμπουν σε βραδυφλεγή βόμβα».

 

- Στη Λάρισα τέθηκαν την Κυριακή σε κατάσταση επιφυλακής οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και η αστυνομική διεύθυνση εξαιτίας τού ότι οι κρατούμενοι αρνούνταν να μπουν στα κελιά τους. Εν τω μεταξύ δόθηκε στη δημοσιότητα επιστολή 17 κρατουμένων οι οποίοι μεταξύ άλλων γράφουν: «Εγκαλούμε τον εισαγγελέα και τον αστυνομικό διευθυντή για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας, έκθεση σε κίνδυνο ζωής και βασανισμό κρατουμένων και ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία τους καθώς και των πολιτικών προϊσταμένων τους για ηθική αυτουργία στις πράξεις αυτές. Αντί να προασπίζουν δικαιώματα και αξίες, δημιούργησαν με την ανοχή τους συνθήκες διαβίωσης που ούτε τα ζώα μπορούν να αντέξουν. Εχουμε δικαίωμα στη ζωή και την υγεία. Εχουμε δικαίωμα να υπάρχει γιατρός. Εχουμε δικαίωμα να μη στοιβάζονται οι κρατούμενοι ο ένας πάνω στον άλλο. Υπάρχουν κρατούμενοι που πραγματικά λιμοκτονούν, φυματικοί, οροθετικοί, που είναι εγκαταλελειμμένοι και περιμένουν τον θάνατο για λύτρωση».

 

- Τέλος, από τις φυλακές Δομοκού δημοσιεύτηκε κείμενο του υπόδικου Α. Θεοφίλου που, ανάμεσα στις άλλες επισημάνσεις για τον ατομισμό που διέπει τον κόσμο των κρατουμένων και την αδυναμία μαζικών εξεγέρσεων όπως παλιά, λέει: «Η αλλαγή στη σύνθεση του πληθυσμού την τελευταία δεκαετία έχει επιφέρει κάποιες αλλαγές στην αντίληψη των κρατουμένων. Ο πληθυσμός των φυλακών δεν αποτελείται ούτε από αιμοσταγείς εγκληματίες ούτε από ρομαντικούς παράνομους. Αποτελείται από μετανάστες της Αφρικής και της Ασίας που τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν όχι απλά τη γλώσσα αλλά ούτε καν τον λόγο που είναι στη φυλακή. Αποτελείται από τοξικομανείς των οποίων η θέση είναι στα νοσοκομεία. Αποτελείται από τρομαγμένους απατεωνίσκους και χρεοφειλέτες, τη νέα τάση των ελληνικών φυλακών. Αποτελείται από νονούς και μπράβους της νύχτας που με αντάλλαγμα κάποιες μικροεξυπηρετήσεις κρατάνε μια ισορροπία στις ελληνικές φυλακές μεταξύ διαφθοράς και κοινωνικής ειρήνης [...] Δεν πρέπει να πάψουμε να τιμούμε αυτούς που κατάφεραν ή έστω προσπάθησαν να αποδράσουν, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στόχος δεν πρέπει να είναι να πετάξουμε πάνω από τα τείχη αλλά να χορέψουμε πάνω στα συντρίμμια τους».

 

Αύξηση κονδυλίων ζητεί ο Ρουπακιώτης

 

Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες με τον πρωθυπουργό για να εισηγηθεί είτε την κατασκευής μιας καινούργιας «φυλακής υψίστης ασφαλείας» είτε τη μετατροπή μιας από τις υπάρχουσες φυλακές σε υψίστης ασφαλείας.

 

Ο κ. Ρουπακιώτης θα ζητήσει αύξηση των κονδυλίων (για προσλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων) και ενίσχυση της ασφάλειας των υπαρχουσών φυλακών (σκοπιές, κάμερες, αλεξίσφαιρα γιλέκα και εναέρια σύρματα για τα…ελικόπτερα!). Ενδιαφέρον θα έχει να διαπιστώσουμε τι ακριβώς εννοεί ο υπουργός με την έννοια «υψίστης ασφαλείας».

 

Α.Ψ., Κ.Ζ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top